Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχωρίσουν το κόκκινο από το πράσινο. Στο ποδόσφαιρο πάντως η θητεία ενός ποδοσφαιριστή και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό είναι μία συνειδητή απόφαση, που προφανώς δεν καθορίζεται από προβληματικά κύτταρα του οφθαλμού…

Από το μακρινό 1927 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 27 κοινοί παρονομαστές για τους Αιωνίους με τελευταία παραδείγματα τους Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και Νίκο Βέργο. Μάλιστα, η λίστα μακραίνει αν συνυπολογιστούν και ειδικές περιπτώσεις που περιλαμβάνουν παίκτες όπως οι Σπύρος Ρισβάνης, Στέφανος Ευαγγέλου και Αργύρης Καμπετσής.

Δεν επιχείρησαν πάντως όλοι το απευθείας δρομολόγιο. Το τόλμησαν οι 15 από τους 27, με την υποσημείωση ότι δεν συνυπολογίζονται όσοι είχαν παραχωρηθεί ενδιάμεσα δανεικοί (περιπτώσεις Βέργου, Τζανδάρη).

Ο πρώτος διδάξας

Το 1927, πριν ακόμη ξιφουλκήσουν σε επίσημο αγώνα οι μετέπειτα αιώνιοι αντίπαλοι, καταγράφηκε η πρώτη μετακίνηση. Ο τερματοφύλακας Λεωνίδας Καλογερόπουλος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για να ενταχθεί στον Ολυμπιακό και έγινε ο πρωτοπόρος ενός ιδιαίτερου δρομολογίου.

Χρειάστηκε να παρέλθουν σχεδόν 30 χρόνια για να βαδίσει στα χνάρια του και ο επιθετικός Μπάμπης Φυλακτός. Τη σεζόν 1954-55 μεταπήδησε από τη Λεωφόρο στον Πειραιά. Την ίδια δεκαετία φόρεσε και τις δύο φανέλες ο Λάκης Σοφιανός, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό τον Παναιγιάλειο (1958-60). Και εκείνος πάντως έπαιξε πρώτα στον Παναθηναϊκό και μετά στον Ολυμπιακό, αν και περισσότερο μνημονεύεται για τον πολυτάραχο βίο του, που είχε ως κατάληξη να βρεθεί απαγχονισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού το 1989.

Την αντίστροφη διαδρομή από τον Σοφιανό – επίσης με ενδιάμεσο σταθμό το Αίγιο – έκανε ο Κώστας Παπάζογλου. Ταυτίστηκε με τον Ολυμπιακό από το 1957 έως το 1964, αλλά ύστερα από μονοετή στάση στον Παναιγιάλειο μεταγράφηκε και στο Τριφύλλι την περίοδο 1965-66.

Ο Γιάννης Φραντζής θήτευσε και στους δύο, αλλά συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με τον ενδιάμεσο σταθμό! Το 1961-62 πέρασε από τον Ολυμπιακό και εν συνεχεία αγωνίστηκε επί μία εξαετία στην Προοδευτική καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ παραγωγικότητας. Θετικό πρόσημο όμως είχε και η θητεία του με τον Παναθηναϊκό τη διετία 1968-70 (δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο).

Η αλλαγή των εμβληματικών

Τη δεκαετία του 1970 έμελλε να αλλάξουν φανέλα τρεις ποδοσφαιριστές που θεωρούνταν εμβληματικοί για τους συλλόγους τους. Υστερα από μία δεκαετία στον Παναθηναϊκό ο αέρινος εξτρέμ Χάρης Γραμμός (που βίωσε και το έπος του Γουέμπλεϊ) μεταγράφηκε το 1976 στον Ολυμπιακό παραμένοντας για μία σεζόν. Το 1978 τον μιμήθηκε και ο χαρισματικός σκόρερ Αντώνης Αντωνιάδης που είχε καταρρίψει κάθε ρεκόρ παραγωγικότητας με το Τριφύλλι, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε μία ολόκληρη εποχή. Επέστρεψε πάντως στον Παναθηναϊκό (αφού πέρασε και από τον Ατρόμητο) για να κλείσει την καριέρα του.

Το 1978 είχε καταγραφεί και «η μεταγραφή της δεκαετίας», όπως χαρακτηρίστηκε η μετακίνηση του Γιώργου Δεληκάρη στο Τριφύλλι. Ο γητευτής της μπάλας, ο αποκαλούμενος και «έλληνας Τζορτζ Μπεστ», που ταυτίστηκε με τον σούπερ Ολυμπιακό του Γουλανδρή, φόρεσε τα πράσινα για τέσσερα χρόνια. Αρκετά χρόνια μετά ομολόγησε ότι μετάνιωσε για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο ντόρος των 80s

Ο τερματοφύλακας Λευτέρης Πουπάκης είχε δύο θητείες στον Ολυμπιακό (1973-78, 1983-84) και μία στον Παναθηναϊκό (1982-83). Ο μεγάλος ντόρος όμως τη δεκαετία του 1980 προκλήθηκε με τα διπλά χτυπήματα του Τριφυλλιού. Το 1981-82 απέκτησε τον αμυντικό Γιάννη Κυράστα και τον επιθετικό Μάικ Γαλάκο, που προέρχονταν από πολυετή θητεία στον Ολυμπιακό. Το 1985-86 οι Πράσινοι δελέασαν και τους διεθνείς Νίκο Σαργκάνη και Νίκο Βαμβακούλα.

Ο Αποστολάκης και η αναβολή

Ωσπου φτάσαμε σε κατάσταση συναγερμού το 1990-91, όταν και ο Στράτος Αποστολάκης άφησε τον Πειραιά για να ενταχθεί στον Παναθηναϊκό. Είναι ενδεικτικό ότι υπό τον φόβο επεισοδίων αναβλήθηκε η διεξαγωγή του Σούπερ Καπ μεταξύ των Αιωνίων.

Το 1992-93 μεταπήδησε ο Κρις Καλατζής από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό, ενώ την επόμενη σεζόν ο Γιώργος Καπουράνης υπέγραψε στο Τριφύλλι (ύστερα από ενδιάμεσους σταθμούς). Το 1994-95 καταγράφηκε η πολυσυζητημένη μεταγραφή του Τάσου Μητρόπουλου (είχε μεσολαβήσει η θητεία του στην ΑΕΚ). Ο Ράμπο δεν έγινε αποδεκτός στο νέο περιβάλλον (από τον κόσμο) και αποχώρησε πρόωρα.

Από κει και πέρα τίτλους και με τους δύο Αιωνίους κατέκτησε ο Γιώργος Χ. Γεωργιάδης (1993-98 στον ΠΑΟ, 2003-05 στον Ολυμπιακό).

Νικοπολίδης, Κωνσταντίνου

Τη δεκαετία του 2000 αποφάσισαν να διαβούν τον Ρουβίκωνα ψηφίζοντας κόκκινο οι Αντώνης Νικοπολίδης (1989-2004 Παναθηναϊκός, 2004-11 Ολυμπιακός) και Μιχάλης Κωνσταντίνου (2001-05 στο Τριφύλλι, 2005-08 στα ερυθρόλευκα). Μεταγραφές που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο.

Υστερα από μία σεζόν στον Ολυμπιακό ο Αργεντινός Σεμπάστιαν Λέτο (που ανήκε στη Λίβερπουλ) μεταπήδησε το 2009-10 στον Παναθηναϊκό επιτυγχάνοντας το νταμπλ και με τους δύο Αιωνίους. Τα τελευταία χρόνια η λίστα με τους κοινούς παρονομαστές των δύο ομάδων διευρύνθηκε με τους Στέφανο Καπίνο (2007-14 Παναθηναϊκός, 2015-18 Ολυμπιακός), Παναγιώτη Βλαχοδήμο (2012-15 Ολυμπιακός, 2016-17 Παναθηναϊκός), Τάσο Αυλωνίτη (2014-16 Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός 2017-18) και Φάνη Τζανδάρη (2015-17 Ολυμπιακός, από το 2017 στον Παναθηναϊκό). Οι τρεις τελευταίοι έπαιξαν στους Ερυθρόλευκους (ο Τζανδάρης ένα ματς Κυπέλλου), αλλά μεσολάβησαν δανεισμοί τους σε άλλες ομάδες πριν καταλήξουν στο Τριφύλλι. Οπως δηλαδή συνέβη και με τον Νίκο Βέργο τη φετινή σεζόν. Αντίθετα, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι μία κατηγορία μόνος του! Ουδείς άλλος έχει αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Ολυμπιακό.