Πλήρης ιδιοτήτων και τίτλων! Ετσι αποχωρεί από την ΑΕΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που έμελλε να κατακτήσει πρωτάθλημα με την ομάδα ως ποδοσφαιριστής (1978, 1979), προπονητής (1989, 1992, 1993, 1994) και εκτελεστικός διευθυντής (2018)!

Εκλεισε λοιπόν και ο πέμπτος κύκλος του στην Ενωση, μία ημέρα μετά την εξασφάλιση της εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σημειολογικά δεν ταιριάζει απόλυτα, επειδή η Ενωση πάει στα αστέρια χωρίς το διαχρονικό της αστέρι (παρά την πολυκύμαντη σχέση που εμπεριείχε και ακραίες προστριβές με τον κόσμο). Από την άλλη όμως μοιάζει να είναι και το κατάλληλο τάιμινγκ. Συμμετείχε από το 2013 στην προσπάθεια για το απόλυτο restart και αποχωρεί αφότου η ομάδα θρονιάστηκε στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου ύστερα από 24 χρόνια και μετά την επαναφορά της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2006-07.

Στην επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου η ΠΑΕ χαρακτήρισε τον Μπάγεβιτς «καθοριστικό παράγοντα της αναγέννησης» και κατέληξε αναφέροντας ότι «η ΑΕΚ σέβεται απόλυτα την απόφασή του να παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Θα αποτελεί, άλλωστε, για πάντα ένα από τα πλέον επίτιμα μέλη της κιτρινόμαυρης οικογένειας. Ντούσκο, σε ευχαριστούμε για όλα!».

Η αποστασιοποίηση

Η καθημερινότητα της ΑΕΚ πάντως δεν αλλάζει μετά την αποχώρηση του Μπάγεβιτς. Ο Ντούσκο, που βαδίζει προς τα 70ά του γενέθλια, είχε αποστασιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επί της ουσίας δεν ασκούσε διοίκηση, κάτι που προδιέγραφε το φινάλε της συνεργασίας με την ομάδα, μέσα βέβαια σε κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης. Οπως ανέφερε άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση «αποτελεί διαχρονικά μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες στην 94χρονη ιστορία της ομάδας μας».

Και winger και διεθνής

Πέρα από το διαζύγιο με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς προέκυψε χθες και ενίσχυση του ρόστερ με τη μεταγραφή του Γιάννη Γιαννιώτα, που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Η Ενωση παρακολουθούσε τις εξελίξεις και κινήθηκε αμέσως για τον 25χρονο παίκτη (που είναι και εν ενεργεία διεθνής όπως οι Μάνταλος, Μπακασέτας, Μπακάκης, Οικονόμου, Μπάρκας και Γαλανόπουλος), καθώς έχει ανάγκη από κανονικούς wingers. Χρειάστηκε άλλωστε πολλάκις να δώσουν και πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας παίκτες όπως οι Πέτρος Μάνταλος και Τάσος Μπακασέτας, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν και σε πιο κεντρικούς ρόλους.

Ο Γιαννιώτας λοιπόν υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας (μέχρι το 2021) προερχόμενος από μία σεζόν ανόδου με τη Βαγιαδολίδ (ως δανεικός από τον Ολυμπιακό). Αποτελούσε μάλιστα τη συνήθη αλλαγή, καθώς στις 27 από τις 30 συμμετοχές του στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας (συνυπολογίζοντας και τους αγώνες προβιβασμού) επιστρατεύτηκε ως λύση από τον πάγκο. Σε αυτή τη διαδρομή πέτυχε δύο γκολ και μοίρασε τέσσερις ασίστ.

Οι αριθμοί του

Από κει και πέρα ο Γιαννιώτας είχε παραστάσεις και από ευρωπαϊκά Κύπελλα (προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΑΠΟΕΛ και Γιουρόπα Λιγκ τόσο με την κυπριακή ομάδα όσο και με τον Αστέρα Τρίπολης).

Παράλληλα μετράει εννέα συμμετοχές και δύο γκολ στην Εθνική Ανδρών και ήταν σταθερά στις κλήσεις του Μίχαελ Σκίμπε στην πορεία των προκριματικών του Μουντιάλ 2018.

Σε αριθμούς, η συλλογική καριέρα του συμπυκνώνεται ως εξής: Αστέρας Τρίπολης (60 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, 13 γκολ, 7 ασίστ), Αρης (48 παιχνίδια, 9 τέρματα, 1 ασίστ), Αστέρας Τρίπολης (39 αγώνες, 6 γκολ, 3 ασίστ), Βαγιαδολίδ (33 παιχνίδια, 3 τέρματα, 4 ασίστ), Φορτούνα Ντύσελντορφ (8 αγώνες, 1 γκολ), Ολυμπιακός (1 εμφάνιση).

Ο Καρέλης και οι άλλοι

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το Βέλγιο ανέφεραν ότι στο μεταγραφικό κάδρο της ΑΕΚ επανέρχεται ένας ακόμη διεθνής Ελληνας, ο Νίκος Καρέλης, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί τόσο στην κορυφή της επίθεσης όσο και στα άκρα.

Στις προτεραιότητες πάντως της Ενωσης είναι να αποκτήσει έναν ακόμη winger, έχοντας ήδη κάνει σημαντική προεργασία για την περίπτωση του Λουτσιάνο Νάρσινγκ. Οι Κιτρινόμαυροι εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει με τη Σουόνσι και προσπαθούν να κλείσουν το deal και με τον 27χρονο Ολλανδό.

Από κει και πέρα η Ενωση χρειάζεται και έναν κεντρικό μέσο, προσπαθώντας παράλληλα να αποδεσμεύει τον Ισπανό Ερικ Μοράν. Δεν αποκλείεται δε να προχωρήσει και σε τρίτη κίνηση που να αποτελεί και το… κερασάκι.

Επιβράβευση για Τσιντώτα

Εν τω μεταξύ, μπορεί ο Παναγιώτης Τσιντώτας να μην έχει αγωνιστεί φέτος σε επίσημο ματς (πέρυσι εμπλεκόταν στο ροτέισον που έκανε στη θέση του τερματοφύλακα ο Μανόλο Χιμένεθ), όμως επιβραβεύτηκε για τη θετική παρουσία του στην Ενωση με νέο συμβόλαιο. Το αρχικό (τριετές) εξέπνεε το 2020, αλλά πλέον ο 25χρονος γκολκίπερ υπέγραψε μέχρι το 2023.

Παράλληλα, η ΠΑΕ σκέφτεται το ενδεχόμενο να ανανεώσει και το συμβόλαιο του σέρβου στόπερ Ούρος Τσόσιτς, όπως αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς με δηλώσεις του στη «Mozzart Sport».

Τότεναμ για Γαλανόπουλο

Ανθρωπος της Τότεναμ βρέθηκε στο ΟΑΚΑ στο προχθεσινό ματς με τη Βίντι στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ για να τσεκάρει διά ζώσης τον Κώστα Γαλανόπουλο. Ο 21χρονος κεντρικός μέσος, που έχει και μία συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών, δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το 2021. Αποτελεί δε προϊόν των ακαδημιών της ομάδας.