Τα πολιτικά ανοίγματα αποτελούν – ενόψει διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων – ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του κυβερνώντος κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει από τη μια να προσεγγίσει μεγάλος μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που τοποθετούνταν προοδευτικά στον πολιτικό χάρτη και από την άλλη με «μεταγραφές» στελεχών των κυβερνήσεων Καραμανλή να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οδήγησε» δεξιότερα τη ΝΔ. Προς υλοποίηση αυτού του διπλού στόχου αναζήτησε πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη ΝΔ ελπίζοντας ότι με την αποδοχή της πρόσκλησής του θα «στριμώξει» πολιτικά το ΚΙΝΑΛ και τη ΝΔ.

Παρά τις επιδιώξεις και τις συζητήσεις, πάντως, το σχέδιο «διεύρυνση» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η φιλόδοξη «διεύρυνση» περιορίστηκε σε ελάχιστα – προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ – στελέχη, τα οποία όμως είχαν εδώ και καιρό συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμμετοχή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που αναλαμβάνει υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν αποτελεί έκπληξη. Διατέλεσε υπουργός Υγείας και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου πριν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2012, όμως από το 2014 «συναντήθηκε» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν δημοσίως τοποθετήθηκε υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Η Μυρσίνη Ζορμπά που ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού μπορεί να είχε αναδειχθεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη (2000-2004), ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό είχε και αυτή αποστασιοποιηθεί, κάνοντας βήματα προς το κόμμα της Αριστεράς. Η Ολυμπία Τελιγιορίδου που ανέλαβε κυβερνητικό πόστο (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 1993 και το 1996. Αποχώρησε όμως το 1998 και είναι ήδη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ. Ολα δείχνουν ότι δεν προχώρησε το «άνοιγμα» σε πρόσωπα όπως ο Χάρης Παμπούκης ή η Μαριλένα Κοππά, το όνομα των οποίων συνδέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με τα σενάρια του ανασχηματισμού. Το ίδιο και με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, καθώς το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις που απέτρεψαν τον Αλέξη Τσίπρα να του αναθέσει κάποιο υπουργείο.

Η ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα. Η διαδρομή της ανεξάρτητης βουλευτού από τη Βουλή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνά από τις… Πρέσπες. Είναι στέλεχος που διατέλεσε υφυπουργός Υγείας με τη ΝΔ στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και φαίνεται ότι στην περίπτωσή της εκτιμήθηκαν δύο πράγματα: κατ’ αρχάς η βουλευτική ψήφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά, όπως οι σταγόνες νερού στην έρημο, τις βουλευτικές ψήφους υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δεν ψηφίσει. Το δεύτερο που μέτρησε ήταν η μάχη που έδωσε η Κατερίνα Παπακώστα κατά του Αδωνη Γεωργιάδη, η οποία και την οδήγησε εκτός ΝΔ.

ΤΡΑΜΠΕΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. Την ίδια ώρα, το παιχνίδι των υφυπουργών στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ιδωθεί από το πρίσμα των εύθραυστων ισορροπιών του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ – για πολλούς και όχι άδικα αποτυπώνεται η πλήρης εξάρτηση της Κουμουνδούρου από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Αλλά θα πρέπει να ιδωθεί και από τη στόχευση του Μαξίμου να επιδείξει ανανέωση στο σχήμα, που επίσης για πολλούς δεν τεκμηριώνεται από τα δεδομένα, αφού τα περισσότερα βασικά υπουργεία έμειναν με την ίδια ηγεσία.  Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ, για παράδειγμα, επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας το παραπάνω σκέλος της συμμαχίας, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης) από την άλλη για να προσδώσει έναν αέρα ανανέωσης. Ο Λευτέρης Κρέτσος αποτελεί επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχει τις ευλογίες και του Νίκου Παππά. Η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά των ΑΝΕΛ μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το Μακεδονίας – Θράκης, αλλά αποκτά πιο κεντρικό ρόλο, ενώ το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, που πάει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως υφυπουργός, είχε την εύνοια των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των πασοκογενών. «Τράμπα» υφυπουργών που υπηρετεί προφανείς ισορροπίες καταγράφεται και πίσω από την αντικατάσταση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη από τον έτερο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Γιώργο Δημαρά που εισήλθε στην κυβέρνηση ως υφιπουργός.