Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε 21 χρόνια κάθειρξη Αρη Φλώρου δίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και ψυχιατροδικαστής Αθανάσιος Δουζένης – ο γιατρός που υπέγραψε τη γνωμάτευση για την «υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή» του 39χρονου επιχειρηματία.

Η συζήτηση ξεκινά με τον ίδιο να εκφράζει τον έντονο «προβληματισμό» και τη «στενοχώρια» του σχετικά με τη διαρροή ευαίσθητων, προσωπικών δεδομένων. Αλλωστε, το ιατρικό απόρρητο στην άσκηση της ιατρικής – πόσω μάλλον της ψυχιατρικής – αποτελεί υποχρέωση, την οποία ο ίδιος υπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφεύγει τεχνηέντως να αναφερθεί στη διαγνωσμένη ψυχιατρική πάθηση του 39χρονου επιχειρηματία, υπερασπίζεται εντούτοις σθεναρά το περιεχόμενο της γνωμάτευσής του.

Ειδικότερα, ερωτώμενος σχετικά με το ειδικό βάρος που έχουν οι γνωματεύσεις που αφορούν φυλακισμένους, δεδομένου ότι πιθανόν να αποτελέσουν «παράθυρο» αποφυλάκισής τους, εκείνος απαντά ότι η ασφαλιστική δικλίδα «είναι η εμπειρία μου και οι κατ’ επανάληψη συνεδρίες με τον ασθενή».

Στο σημείο αυτό, δε, διευκρινίζει ότι στο Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού το επιστημονικό προσωπικό αντιμετωπίζει τους νοσηλευομένους αποκλειστικά και μόνον ως ασθενείς.

Οπως προκύπτει από το αρχείο που τηρεί το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού, ο Αρης Φλώρος είχε κάνει τουλάχιστον σε αυτό δύο εισαγωγές.

Η κατάσταση. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής ήταν ο γιατρός που τον παρακολουθούσε κατά την τελευταία εισαγωγή του, διαπιστώνοντας τη βαρύτητα της κατάστασής του. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η γνωμάτευσή του δεν διαφέρει με αυτή άλλου συναδέλφου, που τον είχε αναλάβει κατά το παρελθόν.

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να ζητήσει μια γνωμάτευση ώστε να περάσει από ΚΕΠΑ. Μετά το σχετικό αίτημα ο γιατρός περιγράφει το πρόβλημα του ασθενούς, τη θεραπεία που έχει συστήσει και παράλληλα περιγράφει κατά πόσο η πάθησή του τον επιβαρύνει» διευκρινίζει.

Και συνεχίζει: «Ολες οι γνωματεύσεις εκδίδονται από γιατρούς του Δημοσίου και είναι τεκμηριωμένες». Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο χθες συμπλήρωσε δύο σχετικές γνωματεύσεις ασθενών, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν, και συγκεκριμένα στη Β’ Ψυχιατρική Κλινική, όπου ο αναπληρωτής καθηγητής κατέχει τη θέση του διευθυντή.

Δίνει όμως ιδιαίτερη σημασία και στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, τον κρίσιμο δηλαδή ρόλο της τριμελούς επιτροπής που επίσης απαρτίζεται από ειδικευμένους γιατρούς. «Η επιτροπή βλέπει τους ασθενείς» τονίζει με νόημα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ρόλος τους δεν είναι να υπολογίζουν ποσοστά αλλά να κρίνουν την επιστημονική εγκυρότητα των γνωματεύσεων.

Ο φάκελος. Κατηγορηματικά αρνείται εντούτοις να αποκαλύψει στοιχεία σχετικά με το εάν στον φάκελο του Αρη Φλώρου συμπεριλαμβάνονταν και τα αποτελέσματα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων (όπως είναι για παράδειγμα το εγκεφαλογράφημα), που θα πιστοποιούσαν ότι ο επιχειρηματίας πάσχει από επιληψία και επιληπτικές κρίσεις, καθώς επίσης και από το σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο. Ούτε όμως αφήνει υπόνοιες για το αντίθετο.

«Δεν γνωρίζω» απαντά, συμπληρώνοντας πάντως ότι «υπάρχουν και άλλες γνωματεύσεις. Το ποσοστό αναπηρίας υπολογίζεται αθροιστικά». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής αναφέρεται με ιδιαίτερη θέρμη στην «προσπάθεια που γίνεται ώστε να ενταχθεί το Ψυχιατρείο των Φυλακών στο υπουργείο Υγείας. Η αγωνία μου είναι να μη μείνει πίσω αυτό το εγχείρημα εξαιτίας της αρνητικής προβολής, παρότι είχε ευρεία αποδοχή».

Ο Αθανάσιος Δουζένης φαίνεται άλλωστε να έχει σημαντικό ρόλο στις αλλαγές που δρομολογούνται και αφορούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ενώ μεταξύ άλλων έχει αποτελέσει μέλος ομάδας εργασίας για την ειδικότητα της Ψυχιατρικής αλλά και για την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις ακούσιες νοσηλείες.

Υπερασπιζόμενος την ψυχιατρική περίθαλψη των φυλακισμένων τονίζει: «Ομολογουμένως ορισμένοι έχουν κάνει τρομερά πράγματα. Είναι όμως και ασθενείς. Και γι’ αυτό είναι διπλά στιγματισμένοι». Αναφερόμενος, δε, στον νόμο Παρασκευόπουλου αποφεύγει να τον σχολιάσει, υποστηρίζει όμως ότι «αυτό προβλέπει ο νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται».

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει συνάψει προ περίπου εννέα ετών μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο «τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των νοσηλευομένων στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, και παρά τις προσπάθειες, τα κενά στη φροντίδα των κρατουμένων – ασθενών παραμένουν. «Υπηρετεί ένας ψυχίατρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ συντρέχουν και κατ’ επίσκεψη ψυχίατροι. Συνολικά παρέχουν τις υπηρεσίες τους έξι ψυχίατροι – πολύ λίγοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται με μερική απασχόληση -, όταν την ίδια ώρα νοσηλεύονται 200 ασθενείς» σημειώνει ο Αθανάσιος Δουζένης. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής επισκέπτεται το Ψυχιατρείο Κορυδαλλού μία φορά την εβδομάδα.