Επισήμως μιλούν για το τέλος της τετραετίας, τα περισσότερα όμως σενάρια σχεδιάζονται με βάση το χρονικό ορόσημο του Μαΐου, και για τις βουλευτικές εκλογές. Το δεδομένο που έφερε τα πάνω κάτω στον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν ήταν άλλο από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, που προκάλεσε οργή, αμφισβήτησε την επάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων και παράλληλα φάνηκε να κλονίζει και την κυβερνητική αυτοπεποίθηση.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε να τραβήξει μόνος του την κυβερνητική άμαξα στην ανηφόρα της διακυβέρνησης. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς στην Ανατολική Αττική, ξεκίνησε μπαράζ περιοδειών και δημόσιων εμφανίσεων, ενώ επιδιώκει με κάθε τρόπο να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας καθώς εκεί έχει επιτύχει αποτελέσματα και γνωρίζει ότι με βάση αυτό το κριτήριο θα τοποθετηθούν τελικά οι περισσότεροι ψηφοφόροι.

Τα περισσότερα στελέχη είδαν φως αισιοδοξίας με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από τον Ερντογάν, ενώ καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια (έφτασε ώς την Ιθάκη) ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η «Οδύσσεια των Μνημονίων» έλαβε τέλος. Χωρίς ωστόσο να έχει βρει την Ιθάκη της δημοσιονομικής επάρκειας ώστε να εξαλείψει δεσμεύσεις μακροχρόνιας λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το αφήγημά του για σταδιακή «επιστροφή στην κανονικότητα», ελπίζοντας ότι όσα καταφέρει να υποσχεθεί θα αποτελέσουν τελικά ένα ισχυρό εκλογικό δίλημμα πάνω από την κάλπη.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την απώλεια της αξιοπιστίας έναντι των πολιτών από τις συνεχείς υποχωρήσεις στις οποίες τον υποχρέωσαν οι δανειστές στις αξιολογήσεις, ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει άμεσα δείγμα γραφής και να πείσει ότι το τέλος των Μνημονίων δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το σύνθημα «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», ακριβώς αυτό το τραύμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης επιδιώκει να θεραπεύσει, ενώ ο Τσίπρας με αφετηρία το δημόσιο βήμα της ΔΕΘ ετοιμάζεται όχι μόνο να εξαγγείλει αλλά ακόμα και να νομοθετήσει. Προφανής στόχος κατ’ αρχάς να απευθυνθεί και ακολούθως να «κερδίσει» και πάλι όσους έστρεψαν απογοητευμένοι την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν καταλήξει στη ΝΔ και στις δημοσκοπήσεις δεν παίρνουν θέση.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η 13η σύνταξη είναι ανακοινώσεις που ετοιμάζεται να κάνει ο Τσίπρας, πάντα με δεδομένη την αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει στην – ήδη νομοθετημένη – μείωση συντάξεων.

Την ίδια ώρα, όπως έδειξε με το διάγγελμά του στην Ιθάκη, ο Τσίπρας ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα σκηνικό πόλωσης και σκληρής πολιτικής σύγκρουσης με τη ΝΔ, στελέχη της οποίας (Γεωργιάδης – Βορίδης) μπήκαν στο ιδεολογικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ στρέφοντας τα πυρά τους στην Αριστερά.

Προς αυτή την κατεύθυνση (πέραν από το πεδίο της Οικονομίας), ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα και θέματα που θεωρεί ότι δίνουν πλεονέκτημα στην κυβερνώσα Αριστερά, όπως ζητήματα «διαπλοκής και διαφθοράς» ή θεσμικές αλλαγές με τις οποίες είναι αντίθετη η ΝΔ. Σε κάθε μεγάλο ζήτημα που θα ανοίγει με στόχο την κατάδειξη της διαφοράς προοδευτικών – συντηρητικών θα πιέζει παράλληλα δυνάμεις του πολιτικού Κέντρου να πάρουν θέση. Η συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή, θα είναι ένα τέτοιο ζήτημα.