Βήμα βήμα η κυβέρνηση δομεί το μεταμνημονιακό αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές και βασικά στοιχεία του οποίου αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο βασικός στόχος της επιτελικής ομάδας στο Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου (που ποσοτικοποιεί κάθε σκέψη ή πρόταση) είναι να γίνει αντιληπτό σε μεγάλο μέρος των πολιτών τι σημαίνει η «έξοδος από τα Μνημόνια» κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παροχές ή μειώσεις φόρων.

«Εν αρχή ην οι συντάξεις» υποστηρίζει όμως επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος σε όσους ρωτούν για τις προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός, αφού αναγνωρίζει ότι κάθε παρέμβαση σε αυτές έχει εμβληματικό χαρακτήρα, ενώ θα αποφέρει δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Πόσω μάλλον που το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη έχουν δημιουργήσει με δηλώσεις τους τη – σχεδόν – βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση, αν και νομοθέτησε σχετικά, δεν θα προχωρήσει εν τέλει στη μείωση των συντάξεων από την αρχή του 2019.

ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα όσα πρόκειται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, προκειμένου το «καλάθι Τσίπρα» να αποτελέσει ισχυρό δίλημμα για κάθε ψηφοφόρο, έχουν περάσει από έγκριση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να επικρατήσει μια άκρατη παροχολογία που ίσως θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία που έχει κερδίσει η Αθήνα.

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει καταλήξει επίσης σε μία ακόμα εμβληματική κίνηση που αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, υπάρχει πρόταση για μείωσή του κατά 30%, ενώ ακόμα μελετάται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να ανακουφιστούν κυρίως οι μικρομεσαίοι που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από την πρακτική της υπερφορολόγησης.

Και φέτος – όπως τις προηγούμενες χρονιές – ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει 13η σύνταξη από το υπερπλεόνασμα, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχουν κατατεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο εισηγήσεις για μονιμοποίηση της 13ης σύνταξης με νόμο, αλλά για την κατηγορία των πολύ χαμηλών συντάξεων.