Ο Πρωθυπουργός, αν και έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό, χρειάστηκε προφανώς λίγα 24ωρα ακόμα και γι’ αυτό οι αλλαγές αναμένονται από Δευτέρα. Στον χρόνο που μεσολαβεί, αν και έχει καταλήξει στις βασικές αλλαγές, έχοντας μάλιστα βολιδοσκοπήσει αρκετούς υπουργούς, ο ίδιος καλείται να βρει τον τρόπο να λύσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις γνωστές «καραμπόλες» που πάντα προκύπτουν τις τελευταίες στιγμές σε κάθε ανασχηματισμό.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ. Η επανεμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πάντως ήταν εκείνη που έκλεψε χθες την παράσταση, μία ημέρα μετά το διάγγελμα στην Ιθάκη και εν αναμονή του ανασχηματισμού. Ο υπουργός Οικονομικών, που έχει βάλει τη δική του «σφραγίδα» σε αυτή την πορεία εξόδου κατά την τελευταία τριετία, προχώρησε σε δημόσια παρέμβαση, φροντίζοντας μάλιστα να στείλει και μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Στον απόηχο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος και λίγο πριν από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο Τσακαλώτος (με γραπτή δήλωση στην «ΕφΣυν»), αφού κάνει λόγο για νέες σελίδες που γράφει η κυβέρνηση μετά την «Οδύσσεια» των μνημονίων, ακολούθως περιέγραψε τα πεδία στα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η «διορθωτική παρέμβαση» με πολιτικές παροχών και στήριξης. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε με την ίδια αφοσίωση και με τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις εργασιακές σχέσεις και για μια Παιδεία και Υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας» ανέφερε, δίνοντας έτσι τον τόνο και για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα των συντάξεων.

Στην ίδια παρέμβαση όμως, ο Τσακαλώτος, ως «επικεφαλής» της ομάδας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έστειλε πολιτικό μήνυμα στο Μαξίμου λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, ζητώντας ουσιαστικά από τον Αλέξη Τσίπρα αναβάθμιση του κόμματος. Με τη φράση «ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από εμάς», επαναλαμβάνει το αίτημα που θέτουν όλο το προηγούμενο διάστημα και στελέχη της τάσης των 53+ για κόμμα συνδιαμορφωτή και όχι παρακολουθητή των κυβερνητικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η τελευταία φράση της δήλωσής του, ότι ο Οδυσσέας νίκησε τους μνηστήρες «με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων», ερμηνεύεται από πολλούς ως επισήμανση ότι το πολιτικό άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο δεν θα πρέπει να αλλοιώσει τα ταυτοτικά αριστερά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ. Την ίδια ώρα και μέχρι να ανακοινωθούν οι αποφάσεις, οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στερέωμα ασχολούνται με τη μετάθεση ή όχι του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Η μετακίνηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών (θέση με ειδικό βάρος λόγω εκλογικής χρονιάς) θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών. Ο φερόμενος ως πιθανός αντικαταστάτης του – σε περίπτωση μετακίνησης – Χρήστος Σπίρτζης μάλλον θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και έχει αρχίσει να ακούγεται το όνομα του Νίκου Παππά, ο οποίος πιθανόν να αφήσει το Ψηφιακής Πολιτικής είτε για το Εσωτερικών είτε για ένα χαρτοφυλάκιο που θα αποτελείται από μέρος του Εθνικής Οικονομίας με την ευθύνη των Επενδύσεων και της Ενέργειας.

Ολα δείχνουν πάντως ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε κυβερνητικό σχήμα εκλογικής μάχης με επιλογές προσώπων που θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η θέση του Δικαιοσύνης, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για «σκληρό ροκ» με την αντιπολίτευση με αφορμή και την ολοκλήρωση των ερευνών σε υποθέσεις που είχαν χαρακτηριστεί «σκανδαλώδεις».