Εναν μήνα περιμέναμε. Εμείς, όλος ο λαός μας, δίπλα νοερά στους εκατό νεκρούς στο Μάτι. Και ούτε μια συγγνώμη από την παρέα των κυβερνητικών. Ούτε ένα αυθόρμητο, βαθύτατα ανθρώπινο, δάκρυ και λυγμός μπροστά στον ανείπωτο πόνο. Ούτε μια, έμμεση έστω, αναγνώριση μιας κάποιας ευθύνης τους. Ούτε ένας αστερίσκος στις κούφιες θριαμβολογίες τους πάνω στα «πτώματα» της τυχοδιωκτικής επέλασής τους στην έφοδο προς την εξουσία. Μιμούνται ιστορικούς πολιτικούς ανερυθρίαστα. Μα δεν κατάφεραν να αντιγράψουν τη συγγνώμη που ζήτησαν εκείνοι μπροστά στην είδηση για τον θάνατο ενός διαδηλωτή.

Οι νεκροί, στο μεταξύ, υπέστησαν τη λάσπη της χυδαιότητας. Οι δικοί τους υφίστανται την κυβερνητική ουσιαστική αδιαφορία και αδράνεια. Και όλοι μαζί βιώνουμε την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών τους. Οφείλουν όμως να ξέρουν:

n Είναι πολύ πρόσφατες οι δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που καθορίζουν τον ασφυκτικό κύκλο των ενόχων. Την κύρια ποινική ευθύνη την έχουν οι συντονιστές της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιά.

n Θα ασχοληθεί και η Βουλή με τους ενόχους. Είτε το θέλουν. Είτε όχι. Και θα κυριαρχήσει ως προς την αναζήτηση των ποινικών και άλλων ευθυνών των υπουργών. Θα κρατήσει πολύ αυτή η αγωνιώδης αναζήτηση. Οποιος πρόεδρος και αν οριστεί της αντίστοιχης Επιτροπής. Ο κοινοβουλευτικός λόγος δεν έχει δεσμά. Οποιες και αν είναι οι πλειοψηφίες! Μόνο προσοχή! Να μην παγιδευτούν οι θεσμικές πρωτοβουλίες της επόμενης Βουλής.

n Η οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και η καταστροφή των ιχνών, που οδηγούν στους ενόχους, δεν θα περάσει! Είναι θέμα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Δημοκρατία χωρίς τον εξοπλισμό του κράτους δικαίου δεν νοείται. Δεν υπάρχει! Και είναι τόσο ισχυρό το κύμα, που έχει ξεσηκώσει η τραγωδία στο Μάτι. Θα σαρώσει ακόμα και τις ένοχες συνειδήσεις.

n Φοβούνται πολύ! Τρέμουν τις συνέπειες από την αδράνειά τους, τη βαριά επιπολαιότητά τους, την προκλητική ανικανότητά τους, και την ίδια την αλαζονεία τους ως προς την αντιμετώπιση των γνήσια λαϊκών προβλημάτων και ζητημάτων. Φοβούνται και τρέμουν μπροστά στον τεράστιο όγκο των ευθυνών τους και των αντίστοιχων κυρώσεων.

n Κατακαλόκαιρο, με φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές των κορυφαίων υπουργών τους, φέρνουν τροπολογία για να «δωροδοκήσουν» αρεοπαγίτες. Με μη αναγκαία αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Και με βουτιές στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ψάχνοντας να κατασκευάσουν γέφυρες με αυτούς. Δεν έχει προηγούμενο. Ξεχνούν, όμως, κάτι απλό, από την ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στις καυτές συλλογικές διαδικασίες αναζήτησης ευθυνών και επιβολής κυρώσεων δεν υπάρχουν «δικοί μας» και «δικοί τους»! Οι σημερινοί κυβερνώντες θα βρουν απέναντί τους ακόμα και τους «δικούς τους»! Τουλάχιστον, τη συντριπτική πλειοψηφία τους!

Η τιμωρία και η αλήθεια είναι θέμα δημοκρατίας και κράτους δικαίου! Μια ιστορική εξέλιξη που χρειάστηκε σκληρούς αγώνες πολλών αιώνων.

Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας είναι δικηγόρος