Ηβέσπα περνούσε ανάμεσα από τα μικρά, γραφικά café της Αιώνιας Πόλης κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς. Καρέκλες και τραπεζάκια έπεφταν στο έδαφος, οι πελάτες εγκατέλειπαν αναστατωμένοι τις θέσεις τους, το ζευγάρι όμως πάνω στο αγαπημένο όχημα των Ιταλών συνέχιζε την τρελή πορεία του.

Η Oντρεϊ Χέπμπορν, η star με την αριστοκρατική ομορφιά, βρισκόταν στο τιμόνι της βέσπας. Πίσω της ακριβώς ο γοητευτικός συμπρωταγωνιστής της, ο αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ, φαινόταν να διασκεδάζει μέσα από τις απίθανες αυτές διαδρομές λίγο πριν «τερματίσουν» κοντά στο Καπιτώλιο. Αυτές είναι οι ασπρόμαυρες όμορφες εικόνες από την εμβληματική ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» του 1953. Πολλά χρόνια μετά, σε… έγχρωμο πλέον φόντο, η πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας εξακολουθεί να είναι το ίδιο γοητευτική. Ισως όχι με εκείνη την ξεγνοιασιά και αισιοδοξία παλιότερων εποχών. Η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο σκεπτικοί, κλεισμένοι κάποιες φορές στον εαυτό τους.

Το ωραίο όμως με τους Ιταλούς είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να διατηρούν κάτι από το κέφι και την καλή τους διάθεση. Κορυφαίοι «αρχηγοί του φλερτ» θα κυνηγήσουν τη γυναίκα που έχουν βάλει στο στόχαστρο από τη Φοντάνα ντι Τρέβι μέχρι τις πόρτες του κλασικού ξενοδοχείου «Hassler» στην κορυφή των επονομαζόμενων ισπανικών σκαλιών. Η Οντρεϊ Χέπμπορν επισκεπτόταν συνέχεια την ταράτσα του ξενοδοχείου για να απολαύσει τον καφέ ή το γεύμα της με τον ιταλό σύζυγό της, γνωστό ψυχίατρο Αντρέα Ντότι. Μου αρέσει το αριστοκρατικό, αγαπημένο hotel της Οντρεϊ (σήμερα ξεκινάει στο Λονδίνο μεγάλη έκθεση – στην Proud Galleries – αφιερωμένη στη star) αλλά συνεχίζω να επιλέγω φανατικά το Hotel Eden στη Via Veneto. Ευχάριστο, χαλαρό με το βραβευμένο με Michelin εστιατόριο στην ταράτσα όπου μπορείς να συναντήσεις από τη Μόνικα Μπελουτσι, τη Μαρία – Γκράτσια Κουτσινότα, τον Λάπο Ελκάν, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κ.ά.

Οι… αρουραίοι, οι ωραίοι, η Κέιτ Μπλάνσετ

Κάποιες φορές υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να περάσεις τον μήνα Αύγουστο στη Ρώμη ακόμα καλύτερα και από αυτά τα πολυσυζητημένα spots της Νότιας Ιταλίας. Αυτό αν είσαι αρκετά… εκπαιδευμένος ώστε όταν «σκάσει» δίπλα σου ο αρουραίος μέσα από τους τεράστιους κάδους σκουπιδιών, λίγο πιο κάτω από το πολυτελές Eden Hotel, να παραμείνεις ατάραχος. Η ατμοσφαιρική Αιώνια Πόλη είναι γεμάτη από αρουραίους που… κάνουν βόλτες δίπλα στα ψηλοτάκουνα πέδιλά σου και ωραίους άνδρες με μαύρα Τ-shirts Armani, οι οποίοι παρακολουθούν «αυτό που τους αρέσει» μέσα από τους σκουρόχρωμους φακούς των γυαλιών τους. Τώρα αν κάποιος επιθυμεί να… ερωτευτεί οπωσδήποτε ας δοκιμάσει όπως λέει και το κλασικό τραγούδι της Δαλιδά ένα ταξίδι στο σαγηνευτικό Πορτοφίνο. Η γαλλίδα ντίβα τραγουδούσε με τεράστια επιτυχία το «I found my love in Portofino» (Το λαοφιλές τότε «άσμα» έμεινε διαχρονικό. Το χρησιμοποιούν ακόμα σήμερα και για αυτά τα διαφημιστικά spots του οίκου Dior στην περιοχή.) Η Μπιγιονσέ, η Σιένα Μίλερ, ο Ελτον Τζον, η Μαντόνα, η Κέιτ Μπλάνσετ, η Ελ Μακ Φέρσον κυκλοφορούν με κουστωδίες bodyguards στα γραφικά σοκάκια.

Οι Ελληνες της Νότιας Ιταλίας

Ο παραγωγός Ντέιβιντ Γκέφεν και ο ηθοποιός Κιάνου Ριβς πριν ή μετά τις διακοπές τους στην Κέρκυρα επισκέπτονται το επίσης κοσμοπολίτικο Κάπρι που οι συγγραφείς Γκράχαμ Γκριν και Σόμερσετ Μομ «ύμνησαν» όπως ακριβώς ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο έλληνας κροίσος επισκεπτόταν πολύ συχνά το νησί της South Italy μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι.

Οσοι από εσάς διαθέτετε «βαρύ πορτοφόλι» μπορείτε να μείνετε στα υπερπολυτελή «Hotel Punta Tragara» ή στο «Grand Hotel Quisisana». Αν ανήκετε σε αυτούς οι οποίοι δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Στο Κάπρι είναι όλα πανάκριβα. Στα εντυπωσιακής ομορφιάς ιταλικά spots έχουν αγοράσει κατοικίες διεθνούς φήμης μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Κάποιοι έλληνες φίλοι όταν το επισκέφθηκαν εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή αισθητική του και τις… αχανείς εκτάσεις.

Στο Porto Cervo της Σαρδηνίας και στο μεγάλο Summer Gala της Chopard για τη UNICEF η τραγουδίστρια Νικόλ Σέρζινγκερ, η οποία έφθασε εκεί μετά τη Μύκονο, τα supermodels Σάρα Σαμπάιο, Τζασμίν Τουκς και Κατρινέλ Μαρλόν έκλεψαν την παράσταση με τα ογκώδη διαμαντένια μπιζού του ελβετικού οίκου.