Το ‘πα και το ξαναλέω: ο μοναδικός τομέας της πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά είναι ο τομέας της επικοινωνίας. Ητοι, η προπαγάνδα.

Το παραδέχτηκε, κάποτε, πιθανόν πιεσμένος από τη συνείδησή του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Γαβριήλ Σακελλαρίδης – παραιτήθηκε από βουλευτής για να προσφέρει στον κοινοβουλευτισμό τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. «Αυτό που έκανα ήταν προπαγάνδα. Αυτή ήταν η δουλειά μου» είχε δηλώσει.

Θυμηθείτε πώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέβηκαν στην εξουσία. Δαιμονοποιώντας τους αντιπάλους. Λέγοντας ουρανομήκη ψέματα. Χωρίζοντας τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Ή εμείς ή αυτοί. Οιονεί εμφύλιος. Εθνικόφρονες και μιάσματα σε προοδευτική παραλλαγή.

Θυμηθείτε ότι ο Τύπος ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηθείτε τα δάκρυα για ένα αχανές δίκτυο πελατειασμού και σπατάλης, όπως η κρατική ΕΡΤ, στην οποία συμβολοποιήθηκε ο αντιμνημονιακός αγώνας. Την αντεπίθεση και την ανασυγκρότηση του τεράστιου δικτύου της κρατικής ραδιοτηλοψίας και κατευθυνόμενης πληροφορίας με το που κατελήφθη η εξουσία.

Θυμηθείτε το μένος για το Mega, το οποίο οδηγήθηκε στην παρακμή και στη σιωπή, σχεδόν πανηγυρικά.

Θυμηθείτε τις επιθέσεις κατά του ΔΟΛ, την προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου του Συγκροτήματος, την απάντηση των απλήρωτων δημοσιογράφων στην προσπάθεια ελέγχου. Πριν προσπεράσετε τη συκοφάντηση των Μέσων «του Μαρινάκη», θυμηθείτε ότι είναι ανάλογη με τη συκοφάντηση των Μέσων «του Ψυχάρη».

Θυμηθείτε τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Με διάφορους τρόπους. Οι φωτογραφίες τους περιφέρονταν σε αφίσες, όπου δημοσιεύονταν λίστες επικηρυγμένων. Ακόμα δαιμονοποιούνται εφημερίδες, κανάλια, σταθμοί. Μέσα και πρόσωπα.

Θυμηθείτε την οργανωμένη παρέμβαση στα κοινωνικά δίκτυα. Τις στρατιές των πληρωμένων τρολ, με ευφάνταστα ψευδώνυμα και ατάκες μίσους.

Θυμηθείτε την προσπάθεια ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου. Τον διαγωνισμό για τις άδειες, τους «λαγούς» και τα βοσκοτόπια, τις γνωμοδοτήσεις του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας…

Δείτε, τέλος, τις μεταμορφώσεις του Πρωθυπουργού, τη θεατρινίστικη αντίληψη της πολιτικής. Ολα για την παρέλκυση, γύρω από ένα δήθεν (και τέως, πια) οργισμένο είδωλο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, άραγε, να υπήρξε SMS προς κυβερνητικά στελέχη για την οργάνωση της επικοινωνιακής διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι; Η κυβέρνηση το διέψευσε. Ε, και;

Τις παραλείψεις, τα λάθη, την εργαλειοποίηση των νεκρών, την προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης, την αναλγησία απέναντι στο πένθος, την προσπάθεια απόσπασης της εικόνας του Τσίπρα από την εικόνα της καταστροφής ουδείς μπορεί να τα διαψεύσει.