Σκηνικό άγριας πόλωσης που ακολουθεί έναν πόλεμο προπαγάνδας με χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη, άρχισε να αναδεικνύεται πάνω από τις στάχτες των φονικών πυρκαγιών, προϊδεάζοντας για πολιτική σύγκρουση εκτός ορίων, καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

Το Μαξίμου μέσα στο αδιέξοδο από την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι που ανέτρεψε τα σχέδιά του για πανηγυρισμούς με φόντο το τέλος των Μνημονίων, αρχίζει ήδη να καλλιεργεί το έδαφος για «σύγκρουση δύο κόσμων», διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα πολωτικό πεδίο με τη φιλοδοξία επανασυσπείρωσης δυνάμεων.

Οι πολεμικές ιαχές έγιναν εντονότερες μέσα από τη μετωπική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή δύο ζητήματα που συνδέθηκαν και με την κυβερνητική επιχείρηση αναστροφής που ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος από τις πυρκαγιές.

Στην πρώτη περίπτωση, πίσω από τη σύγκρουση βρισκόταν η προσπάθεια των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού να αλλάξουν την ατζέντα και να κλείσουν άρον άρον το ζήτημα της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, η οποία σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα («Ελεύθερος Τύπος») αποτυπώθηκε σε άκρως προβληματικό SMS που έστειλαν σε συγκεκριμένα κομματικά στελέχη μια εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά. Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πλαστό, κακότεχνο και βλακώδες SMS», διαψεύδοντας τα καταγγελλόμενα. «Η πλαστογραφία, ο διχαστικός λόγος και η προβοκάτσια, έχουν γίνει προφανώς απαραίτητα εργαλεία της ακροδεξιάς προπαγάνδας», ήταν η δική του αντεπίθεση μπροστά στις επιθέσεις που είχαν καταγραφεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το επίμαχο SMS, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο έδινε «οδηγίες» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα προωθήσουν την κυβερνητική ατζέντα την ώρα που η Ανατολική Αττική μετρούσε ακόμα τις πληγές της. Στο σχετικό γραπτό μήνυμα καταγραφόταν η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης για «συμμαχίες», καθώς ο αποστολέας σημείωνε πως όλα τα κόμματα βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση πλην του Σταύρου Θεοδωράκη. «Ολοι είναι απέναντί μας. Μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει», έγραφε χαρακτηριστικά. Επίσης, διεμήνυε πως το Μακεδονικό δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση και πως οι περικοπές των συντάξεων θα αναβληθούν.

Η αντίδραση. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη που απέρριψε κατηγορηματικά τα περί στήριξης της κυβέρνησης. Τόνισε μάλιστα πως η στάση του από την πρώτη κι όλας ημέρα της φονικής πυρκαγιάς δεν μπορεί να εκληφθεί ως στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, διότι με καθημερινές παρεμβάσεις του στηλίτευε τις κυβερνητικές πρακτικές. Εκανε λόγο για «παραλογισμό» της κυβέρνησης που την οδήγησε σε κρεσέντο λαθών. «Στα υπόγεια του Μαξίμου πνιγμένοι στο ψέμα, την υποκρισία και την ανικανότητα, προσπαθούν να βρουν συμμάχους για το καταστροφικό έργο της κυβέρνησής τους, στο Μάτι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Αποβράσματα που μισούν τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τους συντάκτες του γραπτού μηνύματος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φέρεται να στοχοποιείται μέσω του SMS και να προαγγέλλεται ότι «θα κάτσει στο σκαμνί. Ο δεύτερος κύκλος της χθεσινής πολιτικής αντιπαράθεσης είχε αφορμή ένα άλλο δημοσίευμα («Documento») που στοχοποιούσε τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο συνέδεσε με καταγγελίες για απόλυση καθηγήτριας που είχε πιάσει τον γιο του να αντιγράφει στο σχολείο. Η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, που έκανε λόγο για «κατάπτυστη» στοχοποίηση από το «καθεστώς Τσίπρα». Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εξάλλου, προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία και χυδαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο «αμάρτημα» του γιου του είναι ότι ο πατέρας του λέγεται Αντώνης Σαμαράς και διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την οικογένειά του για να χτυπήσει εκείνον.