Το ποδόσφαιρο έχει τις «εποχές» του. Νέες ανάγκες δημιουργούνται από την εφαρμογή φρέσκων ιδεών. Οι προπονητές αναζητούν πρωτοποριακούς δρόμους για να αναδείξουν συστήματα και διαφορετικές φιλοσοφίες. Αναλύοντας λοιπόν πράγματα και καταστάσεις το 2018, ένα είναι σίγουρο. Τα παλιά «οχτάρια», που λέγαμε στα μικράτα μας, έχουν περίοπτη θέση στα πλάνα όλων των προπονητών. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι οι περισσότεροι προπονητές (αν όχι όλοι) δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκτηση παίκτη που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη θέση.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν είναι στην ευχάριστη θέση να έχει στο δυναμικό του τον Μπίμπρας Νάτχο. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν την οικονομική υπέρβαση για να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεταγραφή και τα κατάφεραν. Σε πολύ ευχάριστη θέση είναι βέβαια και ο προπονητής των Ερυθρολεύκων Πέδρο Μαρτίνς. Γιατί ο Πορτογάλος ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως ο Νάτχο είναι έτοιμος για να «κουμπώσει» άμεσα στην ενδεκάδα της ομάδας του.

Ο κόουτς των Ερυθρολεύκων βασίζει πολλά στο built up παιχνίδι και ο Ισραηλινός είναι σε θέση να προσφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που είχε στις σκέψεις του ο Μαρτίνς. Εναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του 30χρονου μέσου είχε στο μυαλό του ο προπονητής όταν συζητούσε με τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού για την απόκτηση «οχταριού» που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή των Πειραιωτών.

Ηγετικός ρόλος

Είναι προφανές πως ο Νάτχο θα έχει ηγετικό, πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ομάδα που δημιουργεί ο Ολυμπιακός. Τα ηγετικά χαρακτηριστικά άλλωστε που έχει ο Ισραηλινός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους Ερυθρόλευκους στην απόκτηση του παίκτη, προσφέροντας μάλιστα στον πρώην μέσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ένα εντυπωσιακό συμβόλαιο. Μέτρησε όμως και κάτι άλλο στην απόφαση του Ολυμπιακού να συμφωνήσει με τον ισραηλινό μέσο, και αυτό έχει να κάνει με τη στάση που κράτησε ο παίκτης στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ο Νάτχο έδειξε με τη συμπεριφορά του, με τον τρόπο του, ότι θέλει να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ανθρώπων της ομάδας του Πειραιά. Ο Μαρτίνς από την πλευρά του δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του μαθαίνοντας ότι ο Ισραηλινός υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Ερυθρόλευκους και ήδη σχεδιάζει πράγματα στον Ρέντη, με τον 30χρονο μέσο να έχει ρόλο βασικού.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά το θέαμα, καθώς ο Νάτχο είναι αρτίστας της μπάλας. Εχει το καλό «άγγιγμα», διαθέτει την καλή κάθετη πάσα. Εχει την ποδοσφαιρική ευφυΐα για να ξεδιπλώσει με μια-δυο κινήσεις το αστείρευτο ταλέντο του. Και είναι προφανές πως η παρουσία του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επιθετικούς των Ερυθρολεύκων.

Πολυσύνθετος και δύσκολος ο ρόλος του «οχταριού» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό άλλωστε και παίκτες με τις ικανότητες του Νάτχο ξεχωρίζουν. Τέτοιοι παίκτες είναι η χαρά του σέντερ φορ σε μια ομάδα για έναν πολύ απλό λόγο. Εχουν το χάρισμα να περνούν την μπάλα από μια… χαραμάδα για να βρεθεί ο επιθετικός σε θέση βολής. Ο Πέδρο Μαρτίνς περιμένει πολλές τέτοιες πάσες από το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του. Περιμένει όμως πολλά ακόμα στοιχεία που μπορεί να δώσει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ο χαρισματικός μέσος. Την καλή μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, την ηρεμία στον άξονα της μεσαίας γραμμής αλλά και τα καλά χτυπήματα σε στατικές φάσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Ολυμπιακός έβαλε στο ρόστερ του έναν παίκτη που μπορεί να κάνει «χίλιες» δουλειές στο χορτάρι. Μπορεί όμως να έχει ηγετικό ρόλο και στα αποδυτήρια των Ερυθρολεύκων, παρά το ότι είναι νέος στην ομάδα. Εχει μεγάλες παραστάσεις στην καριέρα του και η παρουσία του θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό τη νέα αγωνιστική περίοδο.