Η ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα! Τι βράδυ κι αυτό, Θεέ μου. Απίθανες στιγμές για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα τον στίβο, με διπλό ελληνικό θρίαμβο στο επί κοντώ από τις Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου. Ενας αυθεντικός ελληνικός τελικός στο επί κοντώ. Οι δύο μεγάλες Κυρίες του ελληνικού στίβου, οι δύο σπουδαίες πρωταθλήτριες έμειναν να διεκδικούν το χρυσό, καθώς ξεπέρασαν τα 4,80 μ. τη στιγμή που οι υπόλοιπες απέτυχαν.

Τελικά, η Στεφανίδη πέρασε τα 4,85 μ., ισοφαρίζοντας την καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη, πήρε το χρυσό, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία που είχε στη διοργάνωση του 2016 στο Αμστερνταμ. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν το τρίτο μετάλλιό της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς το 2014 στη Ζυρίχη είχε πάρει το ασημένιο. Στη συνέχεια, έβαλε τον πήχη στα 4,96 μ. χωρίς όμως επιτυχία. Η Κυριακοπούλου που έμεινε στα 4,80 μ. πήρε το ασημένιο μετάλλιο που είναι το δεύτερο σε Ευρωπαϊκό, μετά το χάλκινο στο Ελσίνκι το 2012. Η Ελλάδα έκανε το «1-2» λοιπόν στο Βερολίνο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

Η Κυριακοπούλου, που επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις μετά τη γέννηση της κόρης της, έκανε σπουδαία εμφάνιση. Οταν πέρασε τα 4,75 μ. είχε ουσιαστικά εξασφαλίσει το μετάλλιο.

Στην επόμενη προσπάθεια διεκδικούσε και το χρυσό. Ενας ανεπανάληπτος θρίαμβος για τις δύο κοπελιές που επιβεβαίωσαν την κλάση και την αξία τους. Ολος ο κόσμος στο στάδιο του Βερολίνου τις αποθέωσε. Και όλοι οι Ελληνες που παρακολούθησαν τις προσπάθειές τους, τα άλματά τους προς τον ουρανό της δόξας, καθηλώθηκαν! Ρίγησαν από συγκίνηση, γιατί τέτοιες στιγμές δεν τις ζούμε καθημερινά, ούτε τα μετάλλια είναι στην ημερήσια διάταξη.

Η τρίτη Ελληνίδα που συμμετείχε στον τελικό ήταν η Ελένη Πόλακ, που αποκόμισε εμπειρίες για το μέλλον, καθώς δεν κατάφερε να υπερβεί τα 4,30 μ.

Τα άλλα αθλήματα

Καταπληκτική εμφάνιση από τη Μαρία Μπελιμπασάκη, η οποία προκρίθηκε με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον τελικό των 400 μ. (51.23). Με άλμα στα 2,21 μ. πέρασε στον τελικό του ύψους και ο Κώστας Μπανιώτης.

Πάντως η καλή ημέρα φάνηκε από το πρωί. Ο Κώστας Δουβαλίδης δεν έκανε την καλύτερη κούρσα που θα ήθελε, ωστόσο με 13.68 πήρε την πρόκριση για τους σημερινούς ημιτελικούς στα 110 μ. εμπόδια.

Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου με μία καλή βολή προκρίθηκε στον αυριανό τελικό της δισκοβολίας.  Σημείωσε στην τρίτη της βολή 56,52 μ., επίδοση που ήταν ικανή να της δώσει την πρόκριση με τη 12η επίδοση.

Η Λίλη Αλεξούλη συμμετείχε στον προκριματικό του μήκους, είχε καλύτερο άλμα στα 6,21 μ. και κατετάγη 23η. Τέλος, η Σοφία Υφαντίδου άφησε το έπταθλο για το ακόντιο, ωστόσο δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό, καθώς είχε βολή στα 52.26 μ. Εξαιρετική κούρσα έκανε η Ελισάβετ Πεσιρίδου στην πρώτη ημιτελική σειρά των 110 μ. με εμπόδια (13.00), αλλά  δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.

Ο ελληνικός στίβος θα διεκδικήσει σήμερα άλλο ένα μετάλλιο. Η Βούλα Παπαχρήστου, η κορυφαία τριπλουνίστρια φέτος στην Ευρώπη με 14,60 μ., θα μπει στη μάχη με στόχο να κατακτήσει και το χρυσό μετάλλιο.

Την πρόκρισή του στον τελικό του επί κοντώ θα διεκδικήσει ο Κώστας Φιλιππίδης. Το όριο είναι 5,66 μ., αλλά ο ίδιος εφέτος είχε άλμα στα 5,71 μ. Τέλος, στον προκριματικό της σφυροβολίας θα λάβει μέρος η Σταματία Σκαρβέλη.

Χρυσό στα 200 μ. ο Γκουλίεφ

Ο Ραμίλ Γκουλίεφ, διάδοχος του Γιουσέιν Μπολτ το 2017 με τη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 200 μ., πήρε εύκολα και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, με επίδοση 19.76.