Θέμα ημερών θεωρείται η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να χαράξει «τομή» με την περίοδο διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, η οποία απειλεί να κάψει τα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου που έχουν απομείνει στην κυβέρνηση. Οι περισσότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγές που θα γίνουν κοντά στις 21 Αυγούστου, ώστε να συνδυαστεί η επανεκκίνηση με το επίσημο τέλος της μνημονιακής περιόδου. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν και σκέψεις για ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου η δυναμική του γεγονότος να υπερκαλύψει δημοσιεύματα που έρχονται στο φως και σχετίζονται με λεπτομέρειες για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις καταλήγουν στο ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει τελικά σε δομικό ανασχηματισμό ώστε να σηματοδοτήσει και την ανανέωση, αξιοποιώντας στελέχη της γενιάς του, αλλά και την αλλαγή σελίδας με αριστερή στροφή στην πολιτική του και ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο. Αυτές οι πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, έχουν κάνει τους περισσότερους υπουργούς να χάσουν τον ύπνο τους (αυτούς τουλάχιστον που δεν ανέλαβαν να υλοποιήσουν το σχέδιο της επόμενης μέρας για την Ανατολική Αττική) και να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα «σημάδια» ως προς την παραμονή τους ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, ίσως θα πρέπει να επιβάλει εκ νέου σιωπητήριο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διότι με τις δημόσιες δηλώσεις τους δίνουν την εντύπωση πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών, αρκετά κυβερνητικά στελέχη μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα υπό πλήρη σύγχυση σχετικά με τις συνθήκες της τραγωδίας.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κάθε βουλευτής διατυπώνει και μια δική του θεωρία για τα αίτια της τραγωδίας. Για παράδειγμα, χθες ανακάλυψαν τη νέα πρωτότυπη θεωρία πως έφταιγαν οι πολίτες επειδή έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ προχθές τους έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μονίμως βέβαια προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στον «στρατηγό άνεμο» και στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Μάλιστα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο υποστήριζε πως «αναλαμβάνει ακόμα και ευθύνες που δεν του αναλογούν», η Ελένη Αυλωνίτου και ο Χρήστος Σιμορέλης προσπαθούσαν με καινοφανή επιχειρήματα να «αθωώσουν» την κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια απίθανη και συνάμα προκλητική εξήγηση, μιλώντας στο «Ε», υποστηρίζοντας πως οι δεκάδες αθώοι πολίτες βρήκαν τραγικό θάνατο επειδή δεν είχαν εκπαιδευτεί. «Υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει εκπαιδευτεί» είπε χαρακτηριστικά μέσα στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει ένα νέο αφήγημα για τα αίτια της τραγωδίας που θα βγάζει «λάδι» την κυβέρνηση.

Δίπλα στην περιβόητη φράση «μη χτυπάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί είναι μόλις 44 ετών» του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή δήλωση του Χρήστου Σιμορέλη «Τι να πρωτοκάνουμε σε τριάμισι χρόνια», που εμπίπτει στην ίδια λογική. Κι αν για τον Βερναρδάκη «φταίει» το νεαρό της ηλικίας του Πρωθυπουργού, για τον Σιμορέλη φταίει το μικρό χρονικό διάστημα που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΣΦΑΛΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ. Αντίθετα, ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε σαφώς πιο συνεσταλμένος στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μια και παραδέχθηκε πως έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, επιμένοντας όμως ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε υπεύθυνα το ζήτημα. Μάλιστα, εμμέσως «άδειασε» τον Νίκο Τόσκα λέγοντας πως «δεν είναι ακριβές ότι έγιναν όλα ολόσωστα». Παράλληλα, οχυρώθηκε, όπως άλλωστε έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, στα καιρικά φαινόμενα αναφέροντας ότι οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν πρωτόγνωρες. Οπως είπε, καταγράφηκαν άνεμοι εντάσεως 10-11 μποφόρ στη στεριά, υποστηρίζοντας ότι οι φλόγες που αναπτύχθηκαν δεν ήταν εύκολο να αναχαιτιστούν. «Οι νεκροί είναι κομμάτι της εθνικής μας οδύνης, έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, και αυτού του είδους η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή» κατέληξε θέλοντας να κλείσει το θέμα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για προσπάθεια «πολιτικής εργαλειοποίησης» της τραγωδίας.