Δεκαέξι χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2002, όταν οι συλλήψεις των μελών της 17Ν και το… ξήλωμα της οργάνωσης μονοπωλούσαν τα φώτα της δημοσιότητας, η μεταγωγή του βασικού κατηγορουμένου, του πολυϊσοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η είδηση της μεταφοράς του από την πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, όπου παρέμενε κρατούμενος, στις αγροτικές φυλακές Βόλου έγινε γνωστή το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Το πρωί (σ.σ.: της περασμένης Παρασκευής) έγινε στα μουλωχτά η μεταγωγή του τρομοκράτη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Κύριε Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σάς επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;».

Η επίμαχη απόφαση ελήφθη, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε – μετά την επιστροφή του από την τρίτη κατά σειρά διήμερη άδεια που έλαβε – ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας, από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι η αποδοχή της αίτησης μεταγωγής του Κουφοντίνα έγινε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης με στόχο τη μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά σιγά θα απομακρύνονται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη μεταγωγή Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα», ενώ «η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Αλλωστε, στις αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξαιτίας του λόγου αυτού».

Η απόφαση αυτή, όπως ξεκαθαρίζουν δικαστικές πηγές, εκ του νόμου δεν μπορεί να έχει καμία επίπτωση στον χρόνο έκτισης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η μεταγωγή του πολυϊσοβίτη σε ανοιχτή φυλακή, όπου η κάθε ημέρα έκτισης της ποινής προσμετράται για δύο, όπως λένε δικαστές και εισαγγελείς, δεν μπορεί να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην περίπτωση του Κουφοντίνα λόγω του ύψους της ποινής που του έχει επιβληθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη για τις εγκληματικές πράξεις που κρίθηκε ένοχος. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο Κουφοντίνας έχει ήδη σχεδόν καλύψει το όριο που προβλέπει ο νόμος για τον ευεργετικό υπολογισμό των ημερών που δικαιούται κάθε κρατούμενος με βάση μεροκάματα ή συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες της φυλακής (καθαρισμοί κ.λπ.). Υπό αυτά τα δεδομένα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ανεξάρτητα από το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής, ώστε να έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους.

Στην πράξη, λοιπόν, θα μπορεί το έτος 2021 να διεκδικήσει την υφ’ όρον απόλυσή του, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει εκ των προτέρων την τύχη ενός τέτοιου αιτήματος.

«Κατηγορώ» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον «φαρμακοχέρι»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη μεταφορά του «Λουκά» της 17Ν στις αγροτικές φυλακές του Βόλου. Με δήλωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ κατέκρινε την απόφαση των ελληνικών Αρχών να μεταφέρουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Παρακολουθήσαμε στα ΜΜΕ ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας σε μια – όπως ονομάζεται – «ανοιχτή» αγροτική φυλακή υπό χαλαρότερους περιορισμούς και τη δυνατότητα μείωσης της καταδίκης του. Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 δολοφονίες, μεταξύ αυτών και μελών του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε: «Δεν έδειξε μεταμέλεια και συνεχίζει να εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών να συνεχίσουν στα χνάρια του. Καταδικάζουμε τις άδειες ή οποιαδήποτε ελάφρυνση της φυλάκισής τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο». Η προκλητική μεταγωγή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της Αγκυρας. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει το γεγονός και επισημαίνει ότι αυτό «για μία ακόμη φορά ενισχύει τις αμφιβολίες μας για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα», ενώ καλεί τις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πολεμικό κλίμα διαμορφώνει η μεταγωγή Κουφοντίνα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης έκανε χθες λόγο για «ρουσφέτι» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κουφοντίνα, σημειώνοντας πως ορισμένοι βουλευτές της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε: «Ανίκανοι να προστατέψετε τους πολίτες και να αντιδράσετε στοιχειωδώς στην καταστροφή, ικανότατοι στο να κάνετε τη μεγαλύτερη χαριστική ρύθμιση, μεταφέροντας σε φυλακές πολυτελείας τον κατά συρροή δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα».

Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε το Κίνημα Αλλαγής – μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Θεόδωρου Παπαθεοδώρου – τη μεταγωγή, ενώ με δημόσια παρέμβασή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Ενας εγκληματίας που δεν έχει νιώσει την ανάγκη για μισή συγγνώμη δεν μπορεί να απολαμβάνει το προνόμιο της αγροτικής φυλακής».