Είναι Ιρλανδός, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας για τις ευρωεκλογές που έρχονται. Πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την εκστρατεία των ευρωπαίων κεντροδεξιών από τη χώρα μας για λόγους συμβολικούς. Για να δείξει ότι έχει φτάσει η ώρα ένα κατεξοχήν συστημικό κόμμα σαν τη ΝΔ να νικήσει έναν λαϊκιστή αντίπαλο σαν το ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ντάρα Μέρφι, που στις 28 και 29 του μήνα θα βρίσκεται στην Ελλάδα, μιλάει στα «ΝΕΑ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΕ και το μέλλον της.

Η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019 ξεκινά από την Ελλάδα. Γιατί;

Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για το ΕΛΚ και την ΕΕ, όχι μόνο ιστορικά και γεωπολιτικά, αλλά και επειδή το μέλλον των Ελλήνων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική καμπάνια του ΕΛΚ. Οι προτεραιότητές μας για το 2019 θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν για τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια του ΕΛΚ και της Ενωσης –όπως οι Ελληνες τη χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Εξάλλου, δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα τώρα της οποίας οι πολίτες να υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας των κραυγαλέα λαϊκιστικών μεθόδων μιας πολύ αριστερής κυβέρνησης. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε αυτά που οι πολιτικοί επιτρέπεται να πουν και να κάνουν προκειμένου να μείνουν στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δυστυχώς ξεπεράσει αυτό το όριο εδώ και πολύ καιρό.

Τι πήγε λάθος στην Ευρώπη και τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο σε ολόκληρη την ήπειρο;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων της Επιτροπής Γιούνκερ, η Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με μερικές από τις χειρότερες κρίσεις από τον Β’ Παγκόσμιο κι έπειτα: Την ελληνική οικονομική κρίση, τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές, πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά το Brexit. Βέβαια, οι λαϊκιστές βρήκαν σε αυτές την ευκαιρία που περίμεναν ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους αφηγήματα, με στόχο να προωθήσουν τον διχασμό και το χάος μέσα από μαζικές καμπάνιες παραπληροφόρησης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Επιτροπή Γιούνκερ κατάφερε να βρει λύσεις σε πρωτόγνωρα προβλήματα και κάτω από τεράστια πίεση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλα τα κράτη – μέλη, ειδικά σε εκείνα που έχουν κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Εννέα εκατ. νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, η Ευρώπη των 27 είναι ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ.

Μερικές φορές θεωρούμε δεδομένα όλα μας τα επιτεύγματα: Τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης και σταθερότητας στην Ενωση, τη συνεχόμενη για 15 τετράμηνα οικονομική ανάπτυξη, τον υψηλότερο δείκτη εργασίας στην Ιστορία, την ελεύθερη διακίνηση, το ελεύθερο εμπόριο καθώς και το γεγονός πως προχωράμε με γοργά βήματα προς την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, την μεγαλύτερη προστασία των πολιτών και μια ψηφιακή ενιαία αγορά και προς μία χρηματιστηριακή και τραπεζική ένωση. Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα απουσιάζει από όλα αυτά; Αλλά αυτό πρέπει να το θέσετε στην κυβέρνηση σας. Εχει έρθει πια η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Πρέπει να αρχίσουμε να γιορτάζουμε τις νίκες μας και να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν κι όχι σε εκείνα που μας χωρίζουν. Θα ξαναέρθουμε αντιμέτωποι με προκλήσεις στο μέλλον και μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Φυσικά μπορούμε και καλύτερα.

Η Ευρώπη πρέπει να «επανεφεύρει» τον εαυτό της λένε οι επικριτές της. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΕΛΚ για αυτήν την «επανεφεύρεση»;
Το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και πάντα πρότεινε νέες ιδέες, έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις και εφάρμοζε γενναία μέτρα. Η καμπάνια μας για το 2019 θα εστιάσει στις προκλήσεις του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Εμείς έχουμε επιτυχώς πιέσει για μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για ασφαλέστερα σύνορα. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας παγκοσμίως για να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας. Αλλά, παράλληλα, θα έχουμε ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους να επιτρέψουν στις πατρίδες τους όσοι δεν χρήζουν.
Ανήκετε σε μια από τις λεγόμενες παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες. Οι ψηφοφόροι φαίνεται πως απομακρύνονται από αυτές στις μέρες μας. Πώς το εξηγείτε; Πώς θα τους πείσετε να ψηφίσουν την Κεντροδεξιά;
Οταν βλέπει κανείς τους ηγέτες του ΕΛΚ που προέρχονται από τόσο διαφορετικές πολιτισμικά χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα να κάθονται γύρω από το τραπέζι και να εργάζονται από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης, βλέπει ότι η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας. Στην καμπάνια μας για το 2019 θα δείξουμε στους πολίτες ότι οι πολιτικές που έχουν βελτιώσει και θα βελτιώσουν και στο μέλλον την ποιότητα ζωής τους είναι δικές μας πολιτικές. Και πως το ΕΛΚ βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση και νόμο που έχουν ενισχύσει την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία τους. Οι ψηφοφόροι δεν το γνωρίζουν πάντα αυτό.
Είστε Ιρλανδός. Η χώρα σας βγήκε με επιτυχία από το Μημόνιο το 2013. Κατά τη γνώμη σας, η Ελλάδα γιατί δεν έχει βγει ακόμη;

Ακριβώς επειδή είμαι Ιρλανδός, καταλαβαίνω τι περνάνε οι έλληνες πολίτες. Η κύρια διαφορά είναι πως η Ιρλανδία είχε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που έκανε κτήμα της πλήρως το πρόγραμμα που εφάρμοζε. Δεν αποφύγαμε το πρόβλημα. Αντίθετα, ανασηκώσαμε όλοι μαζί τα μανίκια για να βρούμε λύσεις. Ηταν σίγουρα μια δύσκολη περίοδος για τους Ιρλανδούς. Κατορθώσαμε, όμως, να συνεργαστούμε με τους πολίτες μας για να μεταμορφώσουμε την οικονομία μας και είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας.