Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό 8 έως 10 δισ. ευρώ εντός του 2025, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικές πηγές.
Αυτό σημαίνει πως η έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου θα συνεχιστεί με ρυθμό όμοιο της φετινής χρονιάς, μέχρι το τέλος της οποίας το κράτος θα έχει αντλήσει 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, απομένει μέχρι το τέλος του έτους ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα αντληθεί μέσω τριών επανεκδόσεων ομολόγων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, στις 18/9, στις 16/10 και στις 20/11.
Το Δημόσιο επιβεβαιώνει έτσι τη διάθεσή του να εκμεταλλευτεί τη θετική εικόνα που υπάρχει στις αγορές για τη φερεγγυότητά της χώρας, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αξιολογήσεις τριών εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων (Standard & Poor’s, Fitch, DBRS Morningstar).
Το τελευταίο βήμα προς την ολική επαναφορά της Ελλάδας στην κατηγορία των κρατών που θεωρούνται άξια της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών αναμένεται να επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, με την αξιολόγηση της Moody’s, η οποία φαίνεται πως θα ακολουθήσει τους υπόλοιπους οίκους, δίνοντας στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Την προηγούμενη Παρασκευή, η DBRS διατήρησε τη χώρα μας στο χαμηλότερο «σκαλοπάτι» της επενδυτικής βαθμίδας (ΒΒΒ χαμηλό), αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές της από σταθερές σε θετικές.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα μας, καθώς συνδέεται με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου, που τα χρόνια της κρίσης κινούνταν σε επίπεδα που έκαναν ουσιαστικά απαγορευτικό τον δανεισμό της χώρας, με αποτέλεσμα τις δανειακές συμβάσεις με τους εταίρους και τα μνημόνια λιτότητας που επιβλήθηκαν. Αυτήν τη στιγμή, στην αγορά κυκλοφορούν 20 τίτλοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 86,6 δισ. ευρώ. Στην τελευταία νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο, η απόδοση διαμορφώθηκε σε 3,375%.
Χρέος
Τα χρόνια των μνημονίων, άλλωστε, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στα δημόσια οικονομικά, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη με 160%. Ο φθηνός δανεισμός από τις αγορές συνεισφέρει έτσι και στη μείωση του δημόσιου χρέους, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για την αποπληρωμή χρέους συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (με ωρίμανση το 2026, το 2027 και το 2028) τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο το 2025 για να μπορέσουμε να έχουμε ισχυρή παρουσία στις αγορές ομολόγων, χωρίς να αυξήσουμε το χρέος μας» δήλωσε στο Ρόιτερς κρατικός αξιωματούχος.
Αν συνυπολογιστεί η αποπληρωμή του Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα έχει ξεχρεώσει ποσό 20 δισ. ευρώ από την πρώτη δανειακή σύμβαση («μνημόνιο») που είχε ενισχύσει τη χώρα με 53 δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ολοκληρώθηκε η εξόφληση των δανείων που είχε δώσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, τα οποία είχαν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών θεσμών και η ωρίμανσή τους είχε προγραμματιστεί για το 2024.
- Ο Λιβανέζος ζωγράφος Gilbert Halaby για την έκθεσή του στην Υδρα, την Τέχνη και τα μηνύματα ειρήνης που μπορεί να στείλει
- Κυψέλη: Βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια δολοφονία του 28χρονου – Τι λέει αυτόπτης μάρτυρας
- Ολυμπιακός: Τα νεότερα για τον Γουίλιαμς-Γκος και το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής Φαλ και Μιλουτίνοφ