Ολοκληρώθηκε η πρώτη από μία σειρά συνεντεύξεων Τύπου της Κυβέρνησης, σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ.
Στην επόμενη θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για τα μέτρα αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς εξειδίκευσαν τα μέτρα που αφορούν τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Η εξειδίκευση των μέτρων
Στην αρχή ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε εισαγωγικά ότι «Η κυβέρνηση επιδιώκει να δει κατά προτεραιότητα ορισμένα ζητήματα όπως είναι το δημογραφικό, το στεγαστικό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει αιτήματα από κάποιες κοινωνικές ομάδες. Όλα προχωρούν με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες».
Στην συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «Είμαστε μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Έχουμε τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε επενδύσεις».
Πρόσθεσε δε ότι «Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ. Το σύνολο της αύξησης, όμως, μπορεί να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κος Μητσοτάκης) , καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν τις επόμενες μέρες (σ.σ. συνεπώς τα νέα μέτρα της ΔΕΘ κοστολογούνται στα 800 εκατ. ευρώ).»
Έρχονται δώδεκα νέες αυξήσεις αποδοχών
- Νέα αύξηση των κύριων συντάξεων από 1/1/2025 σε 2-2,5%.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (100 εκατ. ευρώ). Συνταξιούχοι με σύνταξη έως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ, από 701-1100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ, και όσοι έχουν σύνταξη 1.101 έως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ.
- Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ). Ο εισαγωγικός μισθός σήμερα στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Σταδιακά ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027 βάσει της κυβερνητικής δέσμευσης, δηλαδή πάνω από τον εισαγωγικό. Αυτό θα σήμαινε πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ξεπερνούσε τον εισαγωγικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι κανόνες θα φέρουν αναπροσαρμογή όχι μόνο του εισαγωγικού μισθό στο Δημόσιο αλλά σε όλα τα κλιμάκια. Μέχρι το 2027, καθαρές δαπάνες για την εφαρμογή αυτού του μέτρου 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κος Πετραλιάς, Υφυπουργός Οικονομικών.
- Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ).
- Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1.500 – 2.500 ευρώ).
- Αύξηση 20% στην νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, δηλαδή στις ένοπλες δυνάμεις, στο λιμενικό, στην πυροσβεστική και την αστυνομία (25 εκατ. ευρώ).
- Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στις προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας (16 εκατ. ευρώ)
- Επιπλέον μία δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκ. ευρώ).
- Ενίσχυση 200 ευρώ για τους δικαιούχους του επιδόματος αναπηρίας του ΕΦΚΑ.
- Ενίσχυση 200 ευρώ στους ΑμεΑ δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ.
- Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
- Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του.
Έρχονται δώδεκα μειώσεις φόρων
Πριν ξεκινήσει τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις φόρων, ο υπουργός ανέφερε «Το κόστος της μείωσης των φόρων για το δημόσιο θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ.»
- Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/25 (440 εκατ. ευρώ). Το 0,5% από τον εργοδότη και το 0,5% του εργαζομένου, θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους και θα προέλθει από τον κλάδο υγείας.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ).
- Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο στους αγρότες (100 εκατ. ευρώ).
- Απαλλαγή φόρου (13 εκατ. ευρώ).
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές (20 εκατ. ευρώ).
- Κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας.
- Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% για συμβόλαια (17 εκατ. ευρώ).
- Φορο – απαλλαγή εθελοντικών παροχών εργοδοτών σε γονείς (κόστος 7 εκατ.).
- Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (40 εκατ. ευρώ).
- Αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών υπερωριών γιατρών ΕΣΥ (40 εκ. ευρώ).
- Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών. (40 εκατ. ευρώ).
- Μείωση φόρων χαρτοσήμων (30 εκατ. ευρώ).
Οι ανακοινώσεις από τον Θάνο Πετραλιά
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θάνος Πετραλιάς αναφέροντας ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν: «243 εκατομμύρια , αφορά 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά»
«Λόγω καλύτερη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα υπάρξει κάτι καλύτερο σε σχέση με το 3% κι έτσι καταφέρνουμε να εφαρμόσουμε μ έτρα για την ενίσχυση εισοδήματος του 2025», είπε μεταξύ άλλων.
Τα μέτρα για το 2025
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών 1% , το 0,5 θα είναι από τον κλάδο υγείας για να μην επηρεαστούν οι συντάξεις
-Αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού, σταδιακά στα 950 ευρώ εώς τον Απρίλη του 2027
-Για την οριζόντια αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων: Κανόνας με τον οποίον αναπροσαρμόζονται όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή 100 ευρώ αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2027.
Δύο παρεμβάσεις για γιατρούς του ΕΣΥ:
-Από 200-600 ευρώ μηνιαίως για προσέλκυση γιατρών στην παραμεθόριο και σε περιφερειακά νοσοκομεία
-Ενίσχυση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσω αποζημίωσης εφημεριών 22%, ανάλογα και με τη ζώνη και το βαθμό του ιατρού. Η αύξηση θα είναι από 100 για νεοδιορίζομενους και μπορεί να φτάσει και τα 250 για διευθυντές.
-Αύξηση για τα νυχτερινά των ενστόλων, γύρω στα 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Θα λάβουν επίσης τις προαναφερόμενες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, άρα θα έχουν τρεις αυξήσεις.
Τι ανέφερε ο Χρίστος Δήμας
Κατόπιν τούτων ακολούθησε η ενημέρωση από τον Χρίστο Δήμα. Ο υφυπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του ανέφερε ότι «έχουμε καλύτερη εισπραξιμότητα των εσόδων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι μειώσεις φόρων.»
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έρχονται:
-Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, 0,5 % από εισφορές εργαζομένων και 0,5% εισφορές εργοδοτών του κλάδου υγείας.
-Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, κόστος στα 120 εκ. ευρώ. Παραμένει μόνο για νομικά πρόσωπα και υποκαταστήματα.
-Μείωση 50% τεκμαρτού εισοδήματος για οικισμούς 500 κατοίκων , τώρα γίνεται για κοινότητες έως 1500 κατοίκους . Σημαντικό μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες της επαρχίας.
-Το κριτήριο του μέγιστου μισθού ήταν στην αρχή μεταφέρεται στο τέλος
-Αναπροσαρμογή του μέσου τζίρου των ΚΑΔ, άρα μειώνεται το ποσό επιβολή επί του τζίρου
-Μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
-Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τα κενά ακίνητα. Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως τέλος του 2025 για μετατροπή σε μακροχρόνια μίσθωση
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
-Επεκτείνουμε το κομμάτι της Golden Visa για όσους επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις ποσό τουλάχιστον 250.000 και δημιουργούν τουλάχιστον δύο θέσεις εργασίας
Σχετικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες
Σε ότι αφορά τις εξοπλιστικές δαπάνες ανακοινώθηκε ότι
-η δαπάνη θα κυμανθεί στο 1,65 ευρώ το 2025
-Για το 2026 υπολογίζονται άλλα 400 εκατομμύρια σε σχέση με το 2025