Η καλλιτεχνική κολύμβηση -πιο γνωστή ως συγχρονισμένη κολύμβηση- είναι ένα υπέροχο ολυμπιακό άθλημα. Και εξαιρετικά δύσκολο. Είναι απολύτως εξαντλητικό για τις αθλήτριες οι οποίες πρέπει να στρίβουν, να αναποδογυρίζουν και να κλωτσάνε με απόλυτο συγχρονισμό ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό (μερικές φορές εντελώς ανάποδα μέσα στο νερό!), χωρίς να αγγίζουν ποτέ τον πυθμένα της πισίνας. Κρατούν την αναπνοή τους περισσότερο από όσο θα έπρεπε να την κρατάει ένας άνθρωπος. Και όλα αυτά δίνοντας πάντα την εντύπωση της απόλυτης αυτοπεποίθησης και της αβίαστης ρευστής κίνησης ενώ εκτελούν τις απαιτητικές χορογραφίες. Φυσικά δεν πρέπει τα πρόσωπά τους να προδίδουν καμία ένδειξη κούρασης ή προσπάθειας!

Σε ένα άθλημα του οποίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον βαθμό δυσκολίας, η αισθητική είναι αυτό που το κάνει πραγματικά μαγευτικό να το παρακολουθείς. Ακόμα κι αν το άθλημα έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες του στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ όταν η σταρ της κολύμβησης και ηθοποιός Esther Williams εντυπωσίαζε με το ρόλο της στο Million Dollar Mermaid (1952), εξακολουθεί να έχει αρκετή λάμψη για να το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό, ειδικά σε όσους αγαπούν όταν τα αθλήματα έχουν λίγο από αυτό που στο λέξικό της μόδας αποκαλούμε «camp».

Για να καταλάβετε: Η γαλλική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης ξεκίνησε το ελεύθερο πρόγραμμα (δηλαδή τον δεύτερο από τους τρεις γύρους) φορώντας σκουφάκια που μοιάζουν με ανθρώπινα πρόσωπα – πράγμα που έκανε να φαίνεται ότι τα κεφάλια τους ήταν ανάποδα. Ήταν δραματικό, σουρεαλιστικό και ναι, μας έκανε να σκαλώσουμε!

Πράγματι, αν και γνωρίζαμε ότι τα κορμάκια των αθλητριών της συγχρονισμένης κολύμβησης είναι τις περισσότερες φορές εντυπωσιακά – από πολύχρωμα σχέδια και ζωηρά μοτίβα σε αστραφτερά κεντήματα, πολλές φορές θεματικά- πέφτοντας πάνω σε φωτογραφίες από την εμφάνιση της ομάδας της Γαλλίας στα κοινωνικά δίκτυα, πολλοί παραξενεύτηκαν, άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι τρόμαξαν.

Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν πέρασαν αδιάφορες. Kατέλαβαν μάλιστα την 4η θέση στην κατάταξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με συνολικά 886.6487 βαθμούς, πίσω από τις Ισπανίδες, οι οποίες πήραν το χάλκινο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (αργυρό) και την Κίνα (χρυσό).

Πηγή Grace