Τον Αύγουστο του 2021 οι Ταλιμπάν εισάβαλαν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πήραν τον έλεγχο της χώρας.

Έκτοτε τα δικαιώματα των γυναικών καταπατώνται βάναυσα, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις πως θα επιτρεπόταν στις γυναίκες να τα ασκούν υπό τον Νόμο της σαρίας. Η εκπαίδευση και η εργασία έξω από το σπίτι αποτελούν πια για εκείνες παρελθόν, ενώ στο δρόμο μπορού να κυκλοφορούν αν συνοδεύονται από άρρενα της οικογενείας τους.

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν τις υποχρεώνουν να φορούν χιτζάμπ, καλύπτοντας το σώμα και το πρόσωπό τους και δεν διστάζουν να προχωρήσουν μέχρι και σε συλλήψεις αν δεν φορούν σωστά την μαντήλα τους.

Ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κυρίως έφηβες και νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν το περασμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο φορούσαν το χιτζάμπ τους και υπέστησαν σεξουαλική βία και επίθεση από τις κρατικές αρχές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αποκαλύψει ότι πολλές γυναίκες είχαν συλληφθεί επειδή φορούσαν με λανθασμένο τρόπο το χιτζάμπ τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό.

Τώρα, νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως για τις συνθήκες κράτησης των νεαρών γυναικών και σοκάρουν.

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις οι συλλήψεις και η σεξουαλική κακοποίηση που αντιμετώπισαν οδήγησαν σε αυτοκτονία και απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται δημοσιογράφους του αφγανικού μέσου Zan Times.

Οι Αφγανές απογορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς το χιτζάμπ

Η Ζάχρα, η Αμίνα και η Μαρίνα

Η μητέρα της 16χρονης Ζάχρα ανέφερε ότι η κόρη της έμεινε στο κρατητήριο για δύο εβδομάδες και όταν επέστρεψε στο σπίτι είπε ότι αισθανόταν ατιμασμένη. Η κοπέλα κλείστηκε στο δωμάτιό της και έκλαιγε διαρκώς. Λίγες ημέρες μετά οι γονείς της τήν βρήκαν κρεμασμένη.

Η Αμίνα, μια 22χρονη πρώην φοιτήτρια, που πέρασε τρία βράδια σε φυλακή των Ταλιμπάν είπε ότι την ανέκρινε ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άνδρας, ο οποίος της έκανε αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως αν της έχει έρθει περίοδος, και όταν εκείνη έπεσε στα πόδια του ζητώντας να μην την παρενοχλεί, λέγοντας ότι προτιμάει να πεθάνει, εκείνος της είπε: «Αφού είσαι πρόθυμη να πεθάνεις, θα σε σκοτώσω, αλλά πρώτα θα κάνουμε πλάκα μαζί σου».

Μετά άρχισε να της αγγίζει τα γεννητικά όργανα και κάθε φορά που η κοπέλα λιποθυμούσε, εκείνος της έριχνε στο πρόσωπο κρύο νερό. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό συνέβη σε κάθε κορίτσι που πέρασε από ανάκριση με τον συγκεκριμένο άνδρα. “Τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα, φοβάμαι τόσο πολύ και κάθε φορά που βλέπω τους Ταλιμπάν, λιποθυμώ. Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω δύο φορές», ανέφερε.

Τον Δεκέμβριο του 2023 μια 23χρονη κοπέλα, η Μαρίνα Σαντάτ, που πήγαινε στη σχολή μαιευτικής -το μόνο επάγγελμα που επιτρέπεται να σπουδάσουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν- εξαφανίστηκε για 22 ημέρες και βρέθηκε νεκρή μέσα σε ένα σάκο, σε ένα κανάλι έξω από την Καμπούλ. Πηγή προσκείμενη στην οικογένειά της ανέφερε ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πριν τον θάνατό της.

Η Μαρίνα Σαντάτ συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» των Ταλιμπάν τον Δεκέμβριο. Το σώμα της βρέθηκε αργότερα μέσα σε ένα σάκο σε ένα κανάλι. Είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Η απάντηση των Ταλιμπάν στις καταγγελίες

Εκπρόσωπος του υπουργείου ηθών και αρετών των Ταλιμπάν δήλωσε στο Associated Press ότι οι γυναίκες που συνελήφθησαν “παραβίασαν τις ισλαμικές αξίες και ενθάρρυναν την κοινωνία και άλλες σεβαστές αδελφές να μην φορούν σωστά το χιτζάμπ”.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του σε όλον τον κόσμο, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αρνήθηκε ότι οι συλλήψεις έγιναν για το χιτζάμπ, ενώ απαντώντας στις καταγγελίες για σεξουαλική βία ισχυρίστηκε πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

«Η εκδοχή του βιασμού δεν είναι πιθανή γιατί δεν υπάρχει ένας άνθρωπος μόνο σε κάθε δωμάτιο με κάθε φυλακισμένη και όταν είναι τρεις αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να γίνει … γιατί είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Ταλιμπάν. Είμαι σίγουρος ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο», είπε αρνούμενος, όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε κατηγορία.

Το χειρότερο σε αυτή την ιστορία είναι πως σε λίγες ημέρες ο ΟΗΕ διοργανώνει στην Ντόχα μία διάσκεψη όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά οι Ταλιμπάν, και στην προσπάθεια να τους πείσουν να δώσουν το παρών, οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού απέβαλαν από την ατζέντα τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι αναφορές για σεξουαλική βία και επιθέσεις κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους έρχονται την ώρα που οι Ταλιμπάν αναμένεται να λάβουν μέρος σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν στη Ντόχα στις 30 Ιουνίου. Η διάσκεψη θα διαρκέσει δύο ημέρες και σε αυτή δεν θα εμφανιστεί καμία Αφγανή γυναίκα.