Απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών έδωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.  «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμμετέχει στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ,  στηλιτεύοντας την απόφαση της ηγεσίας της χώρας, να μην χρησιμοποιεί στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική της ονομασία.

«Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος »Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» τονίζει ο κ. Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι: «είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, χωρίς την πλήρη συμμόρφωση «προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 Ο Μίτσκοσκι χαρακτήρισε επαίσχυντο τον προσδιορισμό «Βόρεια»

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων επανέλαβε πως στα επίσημα έγγραφα του κράτους και στις επαφές του στο εξωτερικό θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία», καθώς όπως ισχυρίστηκε αυτό αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα».

«Έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου» πρόσθεσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σύμφωνα με το Mega, στη δευτερολογία του ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια», λέγοντας πως του θυμίζει «την ντροπή που έφερε στην πατρίδα, την οικογένεια και στα αγέννητα εγγόνια του η συμφωνία των Πρεσπών». Συγκεκριμένα είπε ότι «όσο ζω θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διορθώσω αυτή την αδικία, όμως αυτή τη στιγμή δεν έχω τις δυνάμεις και αναγκάζομαι να πω τον επαίσχυντο προσδιορισμό, επειδή είναι μέρος των νόμων και του συντάγματος, κάτι που πρέπει να σεβαστώ ως αρχηγός της κυβέρνησης».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».