Τη νομιμοποίηση της χρήσης σπρέι πιπεριού από γυναίκες που βρίσκονται σε άμυνα εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως δήλωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Μέχρι τώρα το σπρέι πιπεριού συγκαταλέγεται στην κατηγορία των όπλων και η χρήση του είναι παράνομη.

Ενδιαφέρουσα πρόταση

Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Ευστράτιος Σιμόπουλος σχετικά με την κατοχή και χρήση «SPRAY» πιπεριού από γυναίκες θύματα, ως μέσο προστασίας και άμυνας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η πρόταση την οποία κάνετε, εγείρονται όμως κάποια ζητήματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

«Το πρώτο θέμα, ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, είναι τυχόν και ενδεχόμενα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ως προς τη δυνατότητα να δώσουμε μόνο σε ένα φύλο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το (SPRAY) πιπεριού ως μέσο άμυνας, και θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει και με άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που μπορεί να θέλουν να κάνουν χρήση.

Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε και τις ενδεχόμενες συνέπειες από την προσθήκη στην νομοθεσία, ενός ακόμη είδους όπλου για το οποίο δεν θα απαιτείται άδεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα με το αεροβόλο όπλο και τα μαχαίρια οικιακής χρήσης, τέχνης ή αλιείας».

Παράλληλε διευκρίνισε ότι στην τελευταία τροποποίηση του ν. 2168/1993 που έγινε με το ν. 4678/2020, στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017/853, σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων, δεν τέθηκε θέμα προσθήκης ειδικής πρόβλεψης για χρήση μέσων εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) πιπεριού από γυναίκες στο πλαίσιο της άμυνας.

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος

4.409 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία

Στη συνέχεια ο κ. Νικολακόπουλος, αναφέρθηκε σε μία σειρά από κρίσιμους αριθμούς και στοιχεία, όσον αφορά τα ζητήματα αλλά και τις βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λέγοντας ότι:

«Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 είχαμε 7.494 περιστατικά και 4.409 συλλήψεις, αύξηση 67,45% συγκριτικά με το 2023, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερες γυναίκες, να «σπάσουν» τη σιωπή και να μιλήσουν, ενώ το πλαίσιο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ενισχυθεί και κανένα θύμα δεν αισθάνεται πλέον απροστάτευτο.

Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας υπάρχει τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος «safe house», ο οποίος λειτουργεί ως καταφύγιο για τις γυναίκες, τα παιδιά τους, τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Καταρτίστηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης, ο οποίος στοχεύει στην υποβοήθηση του έργου του αστυνομικού προσωπικού, δημιουργήθηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία, τα δικαιώματα των θυμάτων και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, που έχει δημοσιοποιηθεί, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, και σχεδιάστηκε ειδική φόρμα αξιολόγησης της αστυνομικής ανταπόκρισης, που μπορεί να συμπληρώνει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανώνυμα.

Και βέβαια από τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, ενώ πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάστηκε ένα τρίτο γραφείο στην περιοχή Χαριλάου, και το προσωπικό που τα στελεχώνει έχει παρακολουθήσει στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην ενίσχυση επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ενσυναίσθηση.

Έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πράγματι βρίσκεται σε έξαρση. Κάθε πρόταση λοιπόν, πάνω στην αντιμετώπιση αυτού είναι ενδιαφέρουσα και εξετάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Υφυπουργός.