Η φροντίδα των ανθρώπων που μας έφεραν στη ζωή και κόμπιασαν να μας αναθρέψουν είναι στην πραγματικότητα μια δεύτερη πλήρης απασχόληση για εκατομμύρια πολίτες. Το φαινόμενο στις ΗΠΑ έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ταλαιπωρούνται προσπαθώντας, από τη μία να ανταποκριθούν στην εργασία τους και από την άλλη να παρέχουν φροντίδα σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

Υπολογίζεται ότι 29 εκατομμύρια εργαζόμενοι, από ανώτερα στελέχη έως υπαλλήλους λιανικής, εργάζονται ενώ φροντίζουν επίσης ένα ενήλικο μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων και της Εθνικής Ένωσης Φροντίδας στις ΗΠΑ. Έξι στους 10 εργάζονται με πλήρη απασχόληση, σε σύγκριση με το 46% το 2009. Μετά από 40 ώρες εργασίας, πολλοί περνούν περίπου 20 ώρες παρέχοντας φροντίδα χωρίς αμοιβή, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι απαιτήσεις περίθαλψης από τους εργαζόμενους αυξάνονται επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο με χρόνιες ασθένειες. Μια απλή πτώση ή απροσδόκητη διάγνωση καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε παραμονή στο νοσοκομείο, μήνες θεραπείας και ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια.

Οι «διπλοβάρδιες» βέβαια δεν αφήνουν και την καριέρα ανεπηρέαστη πολλές φορές. Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν ότι απέρριψαν τις προαγωγές ή αναζητούν λιγότερο απαιτητικές εργασίες. Κάποιοι αλλάζουν εταιρείες ή λένε ότι έπρεπε να επιλέξουν καθήκοντα φροντίδας αντί της σταδιοδρομίας τους.

Για παράδειγμα, ο Ριτς Μπιούλερ, ο οποίος εργαζόταν για 37 χρόνια ως διευθυντής πωλήσεων σε μεγάλη εταιρεία συνταξιοδοτήθηκε νωρίς πριν από λίγα χρόνια. Είχε τα λεφτά. Έπρεπε επίσης να φροντίζει τους 89χρονους γονείς του. Η απαιτητική δουλειά του δεν είχε την ευελιξία που χρειαζόταν τόσο για να εργαστεί όσο και για να είναι διαθέσιμος στους γονείς του. «Σήκωσα τα χέρια μου», λέει ο Μπιούλερ. «Δεν ήμουν τρελός. Ήμουν αποθαρρημένος και απογοητευμένος».

Ένα μεγάλο μερίδιο των ανθρώπων θέλουν να γεράσουν στο σπίτι και όχι σε κάποιο ίδρυμα, αλλά χρειάζονται πολλή βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας για να το κάνουν.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη από τον νόμο

Στις αποδοχές εργαζομένων συχνά δεν περιλαμβάνονται υποστήριξη ηλικιωμένων ή φροντίδας ηλικιωμένων, όπως άδεια μετ’ αποδοχών ή περίθαλψη με αποζημίωση, ούτε πρόβλεψη για όσους έχουν εξαντληθεί από τη φροντίδα ενός ατόμου με προβλήματα υγείας.

Μερικοί εργαζόμενοι χρειάζεται να μιλήσουν με τους γονείς για την απόδοσή τους, ενώ κάποιοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει μια ημέρα διακοπών για πραγματικές διακοπές εδώ και χρόνια.

«Η δουλειά μου δεν σταματάει», λέει η Κιμ Μόσερ, η οποία διαχειρίζεται ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, ενώ φροντίζει επίσης την 83χρονη πεθερά της. «Δεν υπάρχει διακόπτης».

Οι εντάσεις μπορεί να είναι υψηλές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών λόγω της φροντίδας. Τα αφεντικά μπορεί να υποθέσουν ότι ένας εργαζόμενος που επίσης φροντίζει θα αποσπαστεί η προσοχή ή δεν θα τηρήσει τις προθεσμίες ή θα πρέπει να φύγει απροσδόκητα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Η αμερικανική νομοθεσία παρέχει ελάχιστη προστασία από διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων που φροντίζουν μέλη της οικογένειας με χρόνια πάθηση ή πάθηση με αναπηρία, αλλά ορισμένες πολιτείες και τοπικοί νόμοι προσφέρουν περισσότερη προστασία στους οικογενειακούς φροντιστές.

Η Σίνθια Κάλβερτ, ανώτερη σύμβουλος στο Centre for WorkLife Law, μια ΜΚΟ που υποστηρίζει την ισότητα στην εργασία, αναφέρει ότι οι διακρίσεις στο χώρο εργασίας εις βάρος των εργαζομένων που φροντίζουν τα ενήλικα μέλη της οικογένειας είναι ένα κλιμακούμενο πρόβλημα.

Φως στο τούνελ

Τα άτομα που εργάζονται σε μικρότερες εταιρείες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπου η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί επιλογή, βασίζονται συχνά στην καλή θέληση των προϊσταμένων τους.

Πάνω από το 1/3 των εργαζόμενων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους κυρίως λόγω της φροντίδας των γονιών τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Άλλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να παραιτηθούν από ένα μισθό, λόγω των στεγαστικών δανείων και των εξόδων του κολεγίου, και ωθούν τους εαυτούς τους στα άκρα.

Έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2024 έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους λόγω φροντίδας ήταν ανώτερα στελέχη και άτομα σε θέσεις ευθύνης.

Οι εταιρείες, που προσφέρουν εδώ και καιρό παροχές μητρότητας και πατρότητας για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν εργαζόμενους, αρχίζουν να προσφέρουν υποστήριξη σε όσους φροντίζουν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

Περίπου οι μισοί εργοδότες δήλωσαν ότι οι παροχές για ηλικιωμένους ήταν προτεραιότητα φέτος, από 43% το 2023, σύμφωνα με έρευνα της Care.com, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας οικογενειακής φροντίδας.

Ορισμένες εταιρείες επιτρέπουν στους εργαζόμενους να προσθέσουν τους γονείς τους στα προγράμματα ασφάλισης υγείας τους ή να τους συνδέσουν με ειδικούς περίθαλψης. Η Citigroup ανακοίνωσε πρόσφατα δύο εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών ετησίως για τη φροντίδα ενός άμεσου μέλους της οικογένειας. Το πιο πολύτιμο όφελος, σύμφωνα με έρευνες των εργαζομένων, είναι η ευελιξία.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal