Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το πιο βελτιωμένο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη για τα έτη 2024-2025 ενώ παράλληλα βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση». Αυτές είναι οι δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις που επεφύλασσε ο εφετινός Ιούνιος στο Ιδρυμα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δύο παγκόσμιων κατατάξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε το ΕΚΠΑ από τους ιθύνοντες της παγκόσμιας κατάταξης QS World University Ranking, το Ιδρυμα έλαβε ειδική διάκριση (Certificate of Recognition) ως το πλέον βελτιωμένο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη (Most Improved – Europe award category) για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Επίσης, σύμφωνα με την κατάταξη «THE University Impact Rankings» το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται πλέον στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση».

Υψηλό επίπεδο

Η πρώτη διάκριση, αυτή του πιο βελτιωμένου πανεπιστημίου στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην κατάταξη αυτή κατά περίπου 300 θέσεις (651-700 το 2020-2021, 600 το 2022-2023, στην 393η θέση στον κόσμο το 2024-2025). Παράλληλα, ιδιαίτερη διάκριση στην εφετινή κατάταξη αποτελεί η 96η θέση παγκοσμίως (πέρυσι ήταν στην 276η θέση) στο επιμέρους κριτήριο «Employment Outcomes». Επισημαίνουμε πως ο δείκτης αυτός αντικατοπτρίζει την ικανότητα των ιδρυμάτων να εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο απασχολησιμότητας των αποφοίτων τους, ενώ παράλληλα καλλιεργούν μελλοντικούς ηγέτες που θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο και υψηλή επιδραστικότητα στους αντίστοιχους τομείς τους.

Δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις επιφύλασσε ο φετινός Ιούνιος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παράλληλα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων «THE University Impact Rankings» επεφύλαξε μια πολύ σημαντική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνοντάς του την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως στα Rankings ελληνικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, για το 2024 στον Στόχο 4 «Ποιοτική Εκπαίδευση» (SDG 4: Quality Education) το ΕΚΠΑ βρίσκεται παγκοσμίως στην 6η θέση μεταξύ 1.681 πανεπιστημίων συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 87,8/100.

Επίδραση

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη «THE University Impact Rankings» αποτιμά τη θέση των πανεπιστημίων παγκοσμίως με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται σε σχέση με τους 17 στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οσον αφορά δε την επιμέρους κατάταξη SDG 4: Quality Education (Στόχος 4 «Ποιοτική Εκπαίδευση»), αυτή επικεντρώνεται στη συμβολή των πανεπιστημίων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, στην έρευνά τους για την ποιοτική εκπαίδευση και στη δέσμευσή τους μέσω συγκεκριμένων πρακτικών και πολιτικών για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς η οποία συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί οι δύο πιο έγκυρες διεθνείς κατατάξεις αποτυπώνουν σημαντική άνοδο για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα μας» δηλώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. «Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απονεμήθηκε το βραβείο του πιο βελτιωμένου πανεπιστημίου στην Ευρώπη για το 2024, ενώ στον τομέα της ποιοτικής εκπαίδευσης βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και φυσικά στους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους μας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο ιδρυθέν και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια πορεία ανόδου που πλέον αποτυπώνεται ξεκάθαρα και είναι ευρέως γνωστή σε όλον τον κόσμο» τονίζει.