Σύσταση για χρήση μάσκας στις ευπαθείς ομάδες που διαμένουν στην Κάτω Κηφισιά αλλά και σε περιοχές που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο πραγματοποιούν οι ειδικοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις ή την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους στην Κάτω Κηφισιά μετά την έκκριση τοξικών αερίων που προκάλεσε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Παράλληλα τόνισε πως «όσοι μένουν σε αυτή την περιοχή και έχουν χρόνια προβλήματα καλό είναι αν βγουν έξω να φορέσουν μάσκα».

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε επίσης ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όλοι όσοι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, έχουν χρόνια νοσήματα και καρδιοπάθειες.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο κίνδυνος για την υγεία τους παραμένει παρά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Να κλείσουν πόρτες και παράθυρα μέχρι αύριο», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επισημαίνοντας ότι η παραμονή στο μπαλκόνι είναι δύσκολη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό τόνισε ότι είναι επιτρεπτό αρκεί να το ρυθμίσουν στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.

Σαρηγιάννης: Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μιλώντας στο ίδιο μέσο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως «όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επισήμανε ακόμη πως «σημαντικό είναι ο δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων».

Μαύροι καπνοί έπνιξαν την περιοχή

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά έκαιγε περισσότερες από δυόμισι ώρες στην αποθήκη του εργοστασίου με τις ανοξείδωτες συσκευές, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν πνίξει την περιοχή και να εξαπλώνονται στην Αττική, ενώ κομμάτια καμένων υλικών έπεφταν από τον ουρανό.

Ήταν τέτοιο το θερμικό φορτίο, μάλιστα, που για περισσότερη από μία ώρα οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο.

Έχοντας περιορίσει πλέον τη φωτιά, οι πυροσβέστες αναζητούν έστω και μικρές εστίες καπνού ώστε να μηδενίσουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.