Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σταμάτησε προσωρινά τις επιχειρήσεις διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από την αμερικανική προβλήτα στο κέντρο της Γάζας, αφού δύο από τις αποθήκες της ανθρωπιστικής οργάνωσης στον θύλακα επλήγησαν σε απευθείας επίθεση με πυραύλους, όπως δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης.

Το WFP είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα μέσω της προσωρινής προβλήτας που έχει συναρμολογηθεί από τον αμερικανικό στρατό. Μάλιστα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Ανησυχώ για την ασφάλεια των ανθρώπων μας μετά τα χθεσινά επεισόδια», δήλωσε η Σίντι Μακέιν, εκτελεστική διευθύντρια του WFP, στο CBS την Κυριακή.

«Δύο από τις αποθήκες μας, το συγκρότημα των αποθηκών μας, δέχθηκε επίθεση με δύο πυραύλους χθες», είπε. «Κάναμε ένα βήμα πίσω προς το παρόν για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε ασφαλείς συνθήκες και σε ασφαλές έδαφος πριν ξαναρχίσουμε.» δήλωσε. «Αλλά η υπόλοιπη χώρα είναι λειτουργική», πρόσθεσε. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο βορρά και στο νότο». Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι εξετάζουν το περιστατικό.

Αναμένεται να εκκινήσουν ξανά οι επιχειρήσεις διανομής τροφίμων

«Προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στην πλωτή αποβάθρα για την αξιολόγηση της ασφάλειας από τον ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των εταίρων», έγραψε τη Δευτέρα στο X το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Σε όλη την Γάζα, συνεχίζουμε να παραδίδουμε δέματα τροφίμων, ζεστά γεύματα και να υποστηρίζουμε τους φούρνους, εφόσον επιτρέπεται η πρόσβαση». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διεξάγει αξιολόγηση κινδύνου μετά το περιστατικό, αλλά αναμένεται να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος στο Axios.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά από συνομιλίες στην Αίγυπτο για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Είπε ότι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.