Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών εθνικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές ενδέχεται να περιπλέξει την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της ισχυρής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και παραμένει η επικρατέστερη για τη θέση.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η «εκλεκτή» του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια ως επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, χρειάζεται μια «ειδική πλειοψηφία» των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, επίσης, μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών.

Με τα κομπιουτεράκια να έχουν βγει για να γίνουν υπολογισμοί το κεντροδεξιό ΕΛΚ τραβάει πάνω του τους φακούς της δημοσιότητας. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Το ΕΛΚ εξέλεξε 186 βουλευτές, 135 η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και 79 οι φιλελεύθεροι του Renew Europe

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάσης Μπακόλας, έδειξε τον δρόμο. Η ευρωομάδα που εκπροσωπεί δεν θα επιδιώξει να συνάψει επίσημη συμφωνία με την Τζόρτζια Μελόνι και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ούτε για να επανεκλέξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ούτε για να στηρίξει μια κυβερνητική πλειοψηφία κατά την επόμενη θητεία, δήλωσε στο euronews.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ΕΛΚ εξέλεξε 186 βουλευτές, πολύ μπροστά από τους 135 που εξέλεξε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και τους 79 του φιλελεύθερου Renew Europe.

Πόσο πιθανή είναι μια συμμαχία ΕΛΚ-ECR;

«Το ΕΛΚ θα επιδιώξει να σχηματίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φίλους και συμμάχους που έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, με τους Σοσιαλιστές, με τους Φιλελεύθερους, ελπίζουμε επίσης ίσως και με τους Πράσινους. Και οι αριθμοί υπάρχουν για μια τέτοια πλειοψηφία και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Μπακόλας.

Όμως, πρόσθεσε, όταν πρόκειται για «σημαντική νομοθεσία, θα αναζητήσουμε ευρωβουλευτές που είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας ψηφίσουν».

Οι ευρωβουλευτές της Τζόρτζια Μελόνι «μπορεί να θέλουν να μας ψηφίσουν. Και νομίζω ότι αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν βλέπω καμία θεσμική ή πιο επίσημη (συμφωνία) πέρα από αυτό», ανέφερε.

Οι εκτιμήσεις για μια πιθανή συμμαχία ΕΛΚ-ECR κυριάρχησαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τροφοδότησαν συνεχείς εικασίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι υπερβολικά νωρίς για να δοθεί μια απάντηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μιλώντας στο ραδιοσταθμό 102,5 RTL Radio για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η ίδια πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι, για να προχωρήσει, η Ευρώπη είναι ανάγκη να εφαρμόσει πιο ρεαλιστικές πολιτικές και ότι η Ιταλία θα έχει ένα θεμελιώδη ρόλο.

Ναι μεν, αλλά…

Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

«Όποιος θέλει την στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, δεν μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίζεται από ακροδεξιά κόμματα», δήλωσαν η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν και ο γενικός γραμματέας του Κέβιν Κούνερτ. «Πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχει δημοκρατική συναίνεση, δηλαδή ότι δεν διαμορφώνουμε συναίνεση με δεξιούς λαϊκιστές ή φασίστες και μεταφασίστες», δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ.