Στην πρώτη δημόσια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προχωρά αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόσω στο Μέγαρο Μαξίμου «τρέχουν» από το πρωί κλειστές συσκέψεις για τις αναγκαίες αναλύσεις – ποσοτικές και ποιοτικές. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να θέσει ο ίδιος το συντομότερο το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό και την ώρα που τα βλέμματα υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών αλλά και της Πειραιώς είναι στραμμένα στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μητσοτάκης προγραμμάτισε για αύριο τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha). Μέσω αυτής προσδοκά να χαράξει τον μετεκλογικό οδικό χάρτη της κυβέρνησής του, αλλά και να δώσει ο ίδιος μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πως αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της ευρωκάλπης.

Δεν πάει στην Ιορδανία, καλεί τους υπουργούς

Έτσι, ο ίδιος δεν θα κάνει το αυριανό ταξίδι του εκτός συνόρων, το οποίο αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα βρισκόταν στο πρωθυπουργικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τη διεθνή διάσκεψη για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι και του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κανονικά πάντως θα πραγματοποιηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για μία συνεδρίαση – εκκρεμότητα του Μαΐου, καθώς στον προεκλογικό μήνα δεν εκλήθησαν στο Μαξίμου οι υπουγοί, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε περιοδείες ανά την επικράτεια.

«Δεν έχουμε κάτι…»

Στο ερώτημα εάν μέχρι την Παρασκευή μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις, πρωθυπουργικοί συνεργάτες απαντούν λακωνικά ότι «δεν έχουμε κάτι…». Ουδείς θέλει να προεξοφλήσει αποφάσεις του Μητσοτάκη, ιδίως προτού μιλήσει ο ίδιος δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση, το «χαρτί» ενός ανασχηματισμού είναι στο συρτάρι του Μητσοτάκη και ο ίδιος θα το τραβήξει όταν το κρίνει απαραίτητο. Εξάλλου και πριν από τις ευρωεκλογές υπήρχε σχετική σεναριολογία, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει – σύμφωνα με συνεργάτες του – καλή εικόνα για την λειτουργία και τη χημεία του κυβερνητικού μηχανισμού.

Προσώρας ο Μητσοτάκης δεν άνοιξε συζήτηση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα σταθμίσει τις επιλογές του με βάση τις αναλύσεις (πολιτική έως γεωγραφική) που εξελίσσονται στα ενδότερα της κυβερνητικής έδρας.

Τηλεδιάσκεψη με ΕΛΚ

Στο μεταξύ αργά το απόγευμα σήμερα θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εξάλλου προσωπικά για τον Μητσοτάκη η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές φέρνει και δικές του διαπραγματεύσεις σε πρώτη φάση για το πρόσωπο που θα αναλάβει το «τιμόνι» της νέας Επιτροπής.

Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν δεν είναι δεδομένη και για μία τέτοια εξέλιξη θα χρειαστούν πολιτικές συμμαχίες.