Δύο μήνες μετά την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια, «η ΕΔΕ δεν ολοκληρώθηκε», όπως σημειώνουν οι δικηγόροι της μητέρας του θύματος, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης.

Οπως αναφέρουν, «παρά τις επιλεκτικές και ανακριβείς διαρροές κύκλων της ΕΛΑΣ, κατά παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, στις 28-05-2024 ο Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ και Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, μας ενημέρωσε, μετά την πάροδο ενός και πλέον μηνός, ότι εν τέλει η ΕΔΕ δεν ολοκληρώθηκε.

Ως λόγος μη ολοκλήρωσης της Ε.Δ.Ε. αναφέρεται ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛ.ΑΣ., από τον Συνήγορο του Πολίτη, που λειτουργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας».

Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα είχε σοκάρει το Πανελλήνιο

Σοβαρές ελλείψεις – Περιχαράκωση ευθυνών – Επιχείρηση συγκάλυψης

Σύμφωνα με την Έλενα Τζούλη, ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ηγεσία της ΕΛΑΣ τη δικογραφία για τη γυναικοκτονία, διαπιστώνοντας σοβαρότατες ελλείψεις στις διενεργηθείσες ΕΔΕ, αρχική και συμπληρωματική.

Όπως είπε η δικηγόρος στον ΑΝΤ1: «Η επιλογή αυτή εκ μέρους της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες υποθέσεις. Αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό: ότι διαπράττεται εγκληματική κωλυσιεργία και ότι γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν πρόσωπα, από τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Ο Συνήγορος του Πολίτη στην απόφαση επιστροφής της δικογραφίας, αναφέρει ότι σκοπός της επιστροφής είναι αυτή να συμπληρωθεί για περαιτέρω παραπτώματα και για περαιτέρω πρόσωπα στο πλαίσιο διενέργειας νέας πειθαρχικής ανάκρισης.

Το λέω ανοιχτά: οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών. Όποιοι νομίζουν ότι ο καταλογισμός θα περιοριστεί στους 3 χαμηλόβαθμους παρόντες αστυνομικούς, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και στα υψηλά στρώματα. Και αναφέρομαι στις αρχές που έπρεπε να σφαγιαστεί μια κοπέλα κατ’ αυτόν τον απαίσιο τρόπο, για να λογοδοτήσουν που προστάτευαν και κάλυπταν π.χ. έναν αστυνομικό προς απόταξη, ή εν πάση περιπτώσει του επέτρεπαν να συνεχίζει να υπηρετεί».

«Όποιοι νομίζουν ότι ο καταλογισμός θα περιοριστεί στους 3 χαμηλόβαθμους παρόντες αστυνομικούς, πλανώνται πλάνην οικτράν»

«Απαράδεκτη κωλυσιεργία»

Η κ. Τζούλη, επισήμανε επίσης ότι «μία ακόμα μορφή της απαράδεκτης κωλυσιεργίας η οποία διαπράττεται είναι ότι ακόμα εκκρεμεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του δράστη, ο οποίος επικαλείται ψυχική διαταραχή, αλλά εκκρεμεί και η περισυλλογή και αξιοποίηση πολλών ακόμα χρήσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο τη μητέρα της Κυριακής, η οποία μιλώντας ευγενικά και ήρεμα, έφτασε στο σημείο να παρακαλά δημόσια τις αρχές να επισπεύσουν την απόδοση δικαιοσύνης».

«Υπάρχει ένα Όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών» – Η ανακοίνωση των δικηγόρων

Στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της μητέρας της αδικοχαμένης Κυριακής, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, αναφέρουν:

1.     Παρά τις επιλεκτικές και ανακριβείς διαρροές κύκλων της ΕΛ.ΑΣ., κατά παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, στις 28-05-2024 ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. και Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, μας ενημέρωσε, μετά την πάροδο ενός και πλέον μηνός, ότι εν τέλει η Ε.Δ.Ε. δεν ολοκληρώθηκε.

2.     Ως λόγος μη ολοκλήρωσης της Ε.Δ.Ε. αναφέρεται ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛ.ΑΣ., από τον Συνήγορο του Πολίτη, που λειτουργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

3.     Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η επιλεκτική διαρροή της πειθαρχικής δικογραφίας, με την περιχαράκωση των ευθυνών σε συγκεκριμένους μόνον αστυνομικούς και για συγκεκριμένα μόνο σκέλη, δεν ήταν η δέουσα, και γι’ αυτό εμείς απευθυνθήκαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του νόμιμες ενέργειες, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παρατηρούμενη κατάχρηση εξουσίας.

4.     Η επιστροφή του φακέλου στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, ο οποίος, μάλιστα, ουδέποτε εγκαίρως μας απάντησε στα αιτήματά μας, και ο οποίος ουδέποτε κάλεσε την οικογένεια για κατάθεση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ.

5.     Κατά περίεργο τρόπο, η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των αστυνομικών, εντελώς ανεπαρκώς, για την διερεύνηση μόνον του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος, και όχι άλλων, δεν διαβιβάστηκε σε αντίγραφα για συσχέτιση και αξιολόγηση στον πειθαρχικό φάκελο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

6.     Δυστυχώς, παρατηρείται μία αδιανόητη κωλυσιεργία και ατελή εκπλήρωση του καθήκοντος εκ μέρους συγκεκριμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγκαίρως την Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που όταν διερευνώνται αστυνομικά όργανα για πράξεις σε βάρος πολιτών, υπάρχει καθυστέρηση και συγκαλυπτική στάση. Αντιθέτως, όταν η Αστυνομία διερευνάται μετά από καταγγελίες κρατικών οργάνων, παρατηρείται ενίοτε και απόπειρα κατάχρησης εξουσίας σε βάρος τους.

7.     Η μητέρα και η αδελφή της Κυριακής Γρίβα δεν θα επιτρέψουν την συγκάλυψη της υπόθεσης, και θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμη κι εάν χρειαστεί να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου. Υπάρχει ένα Όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών, και αυτό το Όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Θα ήταν φρόνιμο ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να ελέγξει και να περισώσει την Τιμή του Σώματος».