Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων θα συνεχιστούν την Τρίτη, δήλωσε στο CNN Αιγύπτιος αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

Ο ίδιος είπε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε επίσης στο CNN ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν διευκρίνισε την τοποθεσία.

Η νέα ώθηση έρχεται ακόμη και ενώ οι μάχες συνεχίζονται στη Γάζα παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα.

Έχουν βαλτώσει οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες, με τα δύο μέρη να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία λόγω διαφορών σε βασικά αιτήματα. Η Χαμάς δήλωσε στις αρχές Μαΐου ότι είπε το «ναι» σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αλλά το Ισραήλ το διέψευσε γρήγορα, λέγοντας ότι η θέση της Χαμάς «απέχει πολύ» από την ικανοποίηση των απαιτήσεών της.

Σήμερα συνεδριάζουν στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προγραμματίζεται συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το απόγευμα για να συζητηθούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει στην Ιερουσαλήμ σήμερα το απόγευμα στις 9:00 μ.μ. για να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαμάς: Τέτοιες συνομιλίες απλώς διευκολύνουν το Ισραήλ

Νωρίτερα, ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, λέγοντας ότι τέτοιες συνομιλίες δίνουν μόνο στον ισραηλινό στρατό «περισσότερο χρόνο για να συνεχίσει την επιθετικότητα» στη Γάζα.