Στην παραδοχή, πως ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης είναι ο μόνος δρόμος για να κοπούν οι ορέξεις της Ρωσίας, προχώρησε ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, έκανε λόγο για ανάγκη «επανεφεύρεσης» της αμυντικής βιομηχανίας, με μεγάλες παραγωγές μη προηγμένων τεχνολογικά όπλων, όπως οι οβίδες.

«Αφήσαμε τις βιομηχανίες όπλων να βάλουν λουκέτο μετά τον Ψυχρό πόλεμο. Χρειάζεται χρήματα για να διατηρήσουν αυτές οι εταιρίες ένα αποθεματικό. Εμείς δεν δώσαμε τίποτα και αυτό εκ των υστέρων το κρίνω ως λάθος», παραδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει πως «η Ευρώπη υστερεί σε τεχνολογικό και βιομηχανικό επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή οπλικών συστημάτων, λόγω της σαφούς υποχρηματοδότησης».

Για την Ουκρανία

Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι υπεραμύνθηκε, ακόμη, της χρήσης όπλων από την πλευρά της Ουκρανίας κατά ρωσικών στόχων. Παραδέχθηκε ωστόσο πως η Μόσχα κερδίζει μάχες επί του πεδίου, έστω και μικρές.

Άσκησε, τέλος, κριτική προς τη Δύση, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να δίνει τη βοήθειά της προς το Κίεβο με το σταγονόμετρο και αποκάλυψε πως η Πολωνία θα ηγηθεί μιας προσπάθειας, να πειστούν και να επιστρέψουν Ουκρανοί πρόσφυγες στον τόπο τους και να πολεμήσουν.