Η Ραφαέλα Καρά, μια από τις μεγαλύτερες σταρ όχι μόνο της Ιταλίας, της πατρίδας της, αλλά και όλης της Ευρώπης, είναι ταυτισμένη με μια εποχή που σήμερα μοιάζει πολύ πιο ξένοιαστη, ανέμελη και χαρούμενη. Όσοι έζησαν τα χρόνια της δεκαετίας του 70 θυμούνται την εκρηκτική πρώτη εμφάνιση της στην Ελληνική τηλεόραση . Όλη η Ελλάδα ήταν κολλημένη στις οθόνες της εκείνο το βράδυ και το επόμενο πρωί όλοι μιλούσαν για εκείνη. Ήταν η πιο ολοκληρωμένη show woman που έβλεπε το κοινό στην Ελλάδα και έγινε σούπερ σταρ μέσα σε μια νύχτα.

Το τραγούδι “A Far L’ amore comincia tu” έγινε το σήμα κατατεθέν της, οι επιτυχίες όμως διαδέχονταν η μία την άλλη. Μια από αυτές ηχογραφήθηκε στα Ελληνικά, το περίφημο “6868357”, με τον αστικό μύθο να θέλει τον άτυχο ιδιοκτήτη του τηλεφωνικού αριθμού να καταφεύγει στην δικαιοσύνη μετά την επιτυχία του τραγουδιού και τις συνεχείς κλήσεις που δεχόταν.

Χαμογελαστή, χαρούμενη, ευλύγιστη, μαγνητική, η πάντα δυναμική και όλο ενέργεια Ραφαέλα Καρά, που δεν έπαψε ποτέ τις εμφανίσεις της στην Ιταλική τηλεόραση, έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στα 78 της το καλοκαίρι του 2021. Κανείς δεν γνώριζε ότι έπασχε από καρκίνο, ακόμη και τα μέλη της οικογένειας της, Δεν είχε παντρευτεί ποτέ…

Μια από τις λιγότερο γνωστές πλευρές της ζωής και της καριέρας της ήταν η συνεργασία της και το φημολογούμενο ειδύλλιο της με τον Φρανκ Σινάτρα.

«Χτες βράδυ γνώρισα επιτέλους τον κύριο Σινάτρα» έγραψε η Ραφαέλα σε έναν φίλο της ενθουσιασμένη: «Μεταξύ μας, πρέπει να σου πω ότι από κοντά είναι αξιαγάπητος και πολύ ευγενικός. Σίγουρα θα με βοηθήσει στην συνεργασία μας.»

Η Ραφαέλα είχε ξεκινήσει την καριέρα της ως ηθοποιός:  Είχε κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη σε ηλικία 8 ετών στην ταινία “Τormento del passato”, και στα εφηβικά της χρόνια πήρε μια σειρά από μικρούς ρόλους σε διάφορες ταινίες, χωρίς όμως την επιτυχία που ονειρευόταν, όταν μικρό κορίτσι πήγαινε με την μητέρα της στους κινηματογράφους στην Μπολόνια της Ιταλίας όπου μεγάλωσε χωρίς πατέρα…

«Είχα το σώμα μιας γυναίκας και το πρόσωπο ενός παιδιού, δεν ένοιωθα καθόλου όμορφη» θα έλεγε η ίδια. «Πολλές φορές πήγαινα σε οντισιόν με παραγωγούς σίγουρη ότι είμαι καλή ηθοποιός και στο τέλος της ημέρας γυρνούσα σπίτι χωρίς τον ρόλο, απογοητευμένη». Ήταν η δεύτερη μεγάλη απογοήτευση της ζωής της, αφού δεν είχε καταφέρει να γίνει μπαλαρίνα όπως ονειρευόταν. Το φυσικό της χάρισμα στην κίνηση θα φανερωνόταν αργότερα.

Η καλή της τύχη όμως έφερε στον δρόμο της τον Φρανκ Σινάτρα που έψαχνε ένα κορίτσι από την Ιταλία για να συμπρωταγωνιστήσει μαζί του στη ταινία “To εξπρές του Φον Ράιαν» που θα γυριζόταν στην Ιταλία και την Ισπανία το 1965. Η Ραφαέλα πέρασε από οντισιόν 32 φορές για να εξασφαλίσει τον ρόλο της Γκαμπριέλα. Είχε χάσει τις ελπίδες της όταν την πήραν τηλέφωνο για να της πουν ότι ο ρόλος δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα ήταν δικός της.

Η ταινία, κλασσική πολεμική περιπέτεια  που διαδραματίζεται στα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου ήθελε τον Σινάτρα  ως Ράιαν, αιχμάλωτο των Γερμανών που καταστρώνει ένα τολμηρό σχέδιο απόδρασης που περιλαμβάνει την κατάληψη ενός τρένου. «Χτες βράδυ γνώρισα επιτέλους τον κύριο Σινάτρα» έγραψε η Ραφαέλα σε έναν φίλο της ενθουσιασμένη. «Μεταξύ μας πρέπει να σου πω ότι από κοντά είναι αξιαγάπητος και πολύ ευγενικός. Σίγουρα θα με βοηθήσει στην συνεργασία μας.»

Οι φήμες για έναν δεσμό ανάμεσα στον θρύλο της showbiz και την νεαρή Ιταλίδα καλλιτέχνιδα ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή των γυρισμάτων.  Ο Σινάτρα άρχισε να αποκαλεί την Ραφαέλα που ήταν η μόνη γυναίκα στο καστ, «Κυρία Φον Ράιαν.». Για τον ίδιο λόγο της έκανε δώρο και ένα μαργαριταρένιο κολιέ το οποίο η ίδια δίσταζε να αποδεχθεί, πιστεύοντας ότι αν το έκανε θα έπρεπε να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα. Η 22χρονη Ραφαέλα δέχθηκε τότε την υπόδειξη να αποδεχθεί το δώρο για να μην προσβάλλει τον 49χρονο τότε ηθοποιό και τραγουδιστή. Η Ραφαέλα αποδέχθηκε το πολύτιμο δώρο, αλλά όπως θα εξηγούσε η ίδια, «όταν επέστρεψα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενα το έβαλα σε ένα τασάκι και το άφησα εκεί για μια μέρα. Όταν επέστρεψα την άλλη μέρα δεν ήταν πια εκεί.»

Ραφαέλα και Φρανκ λίγο πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων της ταινίας “Εξπρές Φον Ράιαν” το 1964. (Getty Image/Ideal Images)

Το τι συνέβη ανάμεσα στους δυο τους καλύπτεται πάντα από πέπλο μυστηρίου, με την Ραφαέλα κατά καιρούς στην μακριά διαδρομή της μπροστά στις κάμερες να αναφέρεται στον Σινάτρα με διάφορα υπονοούμενα, χωρίς ποτέ να επιβεβαιώνει κάτι.

Όπως και να έχει, η Ραφαέλα μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας υπέγραψε ένα τριετές συμβόλαιο με την 20th Century Fox και έφυγε για το Χόλιγουντ μαζί με την μητέρα της, υπό την προστασία του Σινάτρα, που όπως θα έλεγε η Ραφαέλα σε συνέντευξή της ήταν ένας από του ισχυρότερους άνδρες του κόσμου του θεάματος και κάθε λέξη του γινόταν νόμος.

Η πολυτελής, λαμπερή ζωή των αστέρων της Δυτικής Ακτής όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που άρεσε στην εργασιομανή και προσγειωμένη Ραφαέλα που σύντομα πήρε την απόφαση να τα καταφέρει μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις, μακριά από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ και τον Σινάτρα: «Ήμουν παιδί τότε και φοβόμουν ότι θα με παρουσιάζουν ως το κορίτσι του αφεντικού. Δεν ήθελα να είμαι αυτό.»

Μια φήμη θέλει την Ραφαέλα να εγκαταλείπει το Χόλιγουντ αφού γνώρισε την Μία Φάροου στον Φρανκ Σινάτρα και εκείνος όχι μόνο ξεκίνησε έναν δεσμό μαζί της, αλλά την παντρεύτηκε. Επιστρέφοντας στην Ιταλία η Ραφαέλα θα ξεκινούσε τις εμφανίσεις της στην RAI και σύντομα χάρη στην ευθυμία και την ανεξάντλητη ενέργειά της στο χορό θα κέρδιζε την αγάπη των τηλεθεατών ενώ λίγο αργότερα με τραγούδια όπως το «Rumore» και το «A far l’ amore comincia tu»θα γινόταν το μεγαλύτερο αστέρι της Ευρώπης. Η χρυσή εποχή της Ραφαέλα Καρά μόλις ξεκινούσε..

Cover Photo: Getty Image/Ideal Images

Πηγή Grace