Τρικυμία προκάλεσε στη Βαλτική Θάλασσα ένα έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που εισηγείται αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων και των χωρικών υδάτων της χώρας σε μια περιοχή που περικλείεται από χώρες του ΝΑΤΟ και σε μια περίοδο που η Ρωσία επιδιώκει διερεύνηση των θαλάσσιων δρόμων για το πετρέλαιό της.

Το έγγραφο, το οποίο είχε δημοσιευθεί για δημόσια συζήτηση στις 21 Μαΐου, ανέφερε ότι το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ. Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει, ανέφερε, και εάν εγκριθεί θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. Τα σχέδια αλλαγών, που στηρίζονταν σε έγγραφα της σοβιετικής εποχής, τελικά αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου που ήταν αναρτημένα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κύμα αντιδράσεων

Ωστόσο, και τις λίγες ώρες που ήταν αναρτημένο το έγγραφο πρόλαβε να προκαλέσει κύματα αντιδράσεων από τις γειτονικές στη Ρωσία χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, που βλέπουν μια προσπάθεια της Μόσχας να αναθεωρήσει τα χωρικά της ύδατα σε μια περίοδο που σφίγγει ο διεθνής έλεγχος στο ρωσικό θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου.

Η Ρωσία δήλωσε αρχικά ότι θα διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιουνίου και η πρόταση όριζε τον Ιανουάριο του 2025 ως την ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή. Σε ένα επεξηγηματικό έγγραφο, το υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι ενεργεί σύμφωνα με μια κυβερνητική εντολή που συμφωνήθηκε το 2019 σχετικά με την ανάπτυξη των θαλάσσιων δραστηριοτήτων της Ρωσίας έως το 2030.

Υποστήριξε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες επειδή τα υφιστάμενα σημεία μέτρησης δεν επιτρέπουν στη Ρωσία να προσδιορίσει το όριο των χωρικών της υδάτων και «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη σύγχρονη γεωγραφική κατάσταση», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ρωσία θα αλλάξει τους χάρτες θαλάσσιας ναυσιπλοΐας ώστε να αντικατοπτρίζουν τα νέα θαλάσσια σύνορα.

Οπως εκτιμάται, μια αλλαγή θα επηρεάσει ενδεχομένως τον Κόλπο της Φινλανδίας και τη συνοριακή περιοχή γύρω από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, που γειτονεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε αργότερα οποιαδήποτε πολιτική πρόθεση, αν και δεν αποκήρυξε το έγγραφο και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λάβει «τα κατάλληλα μέτρα» για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.