Σκηνές τρόμου βγαλμένες από ταινία βίωσαν οι επιβάτες της πτήσης Λονδίνο – Σιγκαπούρη της Singapore Airlines, καθώς έπειτα από ισχυρές αναταράξεις το αεροπλάνο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Μπανγκόκ, με τον απολογισμό του συμβάντος ωστόσο να είναι τραγικός.

Όπως έγινε εχθές γνωστό ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 30 ακόμη τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άτυχος επιβάτης ήταν ο 73χρονος Geoff Kitchen από τη Βρετανία, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Οι επιβάτες μετά την προσγείωση κι αφού πέρασε το πρώτο σοκ έκαναν λόγο για σκηνές «απόλυτου τρόμου» και πως το μόνο που θυμούνται είναι ανθρώπους και αντικείμενα να εκτοξεύονται σε όλη την καμπίνα.

«Όσοι δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι»

Ο βρετανός Άντριου Ντέιβις θυμάται «τρομερές κραυγές και κάτι που ακούστηκε σαν γδούπος» στα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού.

«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι ότι είδα αντικείμενα και πράγματα να πετούν στον αέρα. Ήμουν καλυμμένος με καφέ. Ήταν απίστευτα έντονες αναταράξεις», δήλωσε στο BBC.

Ένας άλλος επιβάτης δήλωσε ότι το αεροσκάφος άρχισε ξαφνικά να «γέρνει προς τα πάνω» και να «τρέμει».

«Άρχισα να προετοιμάζομαι για αυτό που συνέβαινε και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ δραματική πτώση, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας εκτοξεύτηκαν αμέσως στο ταβάνι», δήλωσε στο Reuters ο 28χρονος φοιτητής Dzafran Azmir.

«Κάποιοι χτύπησαν το κεφάλι τους στις καμπίνες των αποσκευών, χτύπησαν στα σημεία όπου βρίσκονται τα φώτα και οι μάσκες οξυγόνου…», πρόσθεσε.

Το Boeing 777-300ER με προορισμό τη Σιγκαπούρη εκτράπηκε προς την Μπανγκόκ μετά το περιστατικό στον αέρα, πραγματοποιώντας αναγκαστική προσγείωση στις 15:45 τοπική ώρα με 211 επιβάτες συν τα 18 μέλη του πληρώματος.

Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι 31 επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και η εταιρεία εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Kitchen.

«Χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι, το ίδιο και η γυναίκα μου. Kάποιοι που περπατούσαν τριγύρω κατέληξαν να κάνουν τούμπες»

Αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι περίπου 10 ώρες μετά την πτήση του, το αεροπλάνο αντιμετώπισε «ξαφνικές ακραίες αναταράξεις» πάνω από τη λεκάνη Ιραουάντι της Μιανμάρ στα 37.000 πόδια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές της Ταϊλάνδης για την παροχή ιατρικής βοήθειας στους επιβάτες και στέλνει ομάδα στην Μπανγκόκ για να παράσχει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια χρειαστεί.

«Σας αγαπώ όλους…»

Η Singapore Airlines έδωσε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τις εθνικότητες των επιβατών της πτήσης, μεταξύ των οποίων 47 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Allison Barker δήλωσε ότι έλαβε ένα μήνυμα από τον γιο της, Josh, ο οποίος βρισκόταν στο αεροπλάνο καθ’ οδόν προς το Μπαλί: «Δεν θέλω να σας τρομάξω, αλλά είμαι σε μια τρελή πτήση. Το αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση… Σας αγαπώ όλους».

Μετά από αυτό το μήνυμα, ακολούθησαν οι «τρομακτικές» δύο ώρες για να ξανακούσει νέα του.

Ο Josh, όπως είπε, υπέστη ελαφρά τραύματα αλλά ανησυχεί ότι το γεγονός ότι έφτασε κοντά στο θάνατο θα μπορούσε να έχει μόνιμες επιπτώσεις στον εαυτό του.

«Κάποιοι κατέληξαν να κάνουν τούμπες»

Ένας άλλος Βρετανός, ο 68χρονος Τζέρι, ταξίδευε στην Αυστραλία για το γάμο του γιου του. Είπε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση πριν το «αεροπλάνο πέσει».

«Χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι, το ίδιο και η γυναίκα μου. Kάποιοι που περπατούσαν τριγύρω κατέληξαν να κάνουν τούμπες», θυμάται.

Ένας Βρετανός με τραυματισμό στον αυχένα δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήταν «αρκετά τυχεροί» που κανείς τους δεν πέθανε.

«Εκεί που όλα ήταν ήρεμα και το αεροπλάνο δεν κουνιόταν καθόλου, κατέληξα μετά να χτυπάω στην οροφή. Ξαφνικά, βρέθηκα έτσι ψηλά», περιγράφει.

Οι αναταράξεις «καθαρού αέρα»

Οι αναταράξεις προκαλούνται συνηθέστερα από αεροσκάφη που πετούν μέσα από σύννεφα, αλλά υπάρχουν και αναταράξεις «καθαρού αέρα», οι οποίες δεν είναι ορατές στο μετεωρολογικό ραντάρ ενός αεροσκάφους.

«Οι τραυματισμοί από σοβαρές αναταράξεις είναι σχετικά σπάνιοι στο πλαίσιο των εκατομμυρίων πτήσεων που πραγματοποιούνται», δήλωσε στο BBC ο ειδικός σε θέματα αεροπορίας John Strickland.

«Ωστόσο, οι έντονες αναταράξεις μπορεί να είναι δραματικές και να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση σε θάνατο».

Τα πληρώματα των πτήσεων είναι επίσης εκπαιδευμένα στο πώς να αντιδρούν σε αναταράξεις, είπε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν να διατηρούν τις ζώνες ασφαλείας χαλαρά δεμένες καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πτήσης, είτε πρόκειται για μακρά είτε για σύντομη πτήση», πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος αεροπορίας Sally Gethin δήλωσε ότι η χρήση της ζώνης ασφαλείας μπορεί να είναι η «διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», εξηγώντας ότι οτιδήποτε δεν είναι βιδωμένο κινδυνεύει κατά τη διάρκεια σοβαρών αναταράξεων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τις σοβαρές αναταράξεις πιο πιθανές στο μέλλον.

Το μήνυμα της Singapore Airlines

Ο διευθύνων σύμβουλος της Singapore Airlines, Goh Choon Phong, εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος επιβάτη» και αναφέρθηκε στο περιστατικό της πτήσης SQ321 σε μήνυμά του σε βίντεο.

«Λυπούμαστε βαθιά για αυτό το περιστατικό και δεσμευόμαστε να παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο SQ321, καθώς και στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του επιβάτη που απεβίωσε.

Μια πτήση με 143 επιβάτες και μέλη του πληρώματος SQ321, που ήταν σε θέση να ταξιδέψουν, έφτασε στη Σιγκαπούρη σήμερα το πρωί στις 05:05 (ώρα Σιγκαπούρης).

Άλλοι 79 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος από το SQ321 παραμένουν στην Μπανγκόκ. Αυτό περιλαμβάνει όσους λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονταν στην πτήση. Οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια».