Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, κατηγορώντας την ετήσια διοργάνωση ότι ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» και απειλεί τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.

Σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε δίκιο που κράτησε την Τουρκία εκτός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού από το 2012.

Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου ήταν μια προφανής αναφορά στον ελβετό καλλιτέχνη Nemo που κέρδισε τον 68ο διαγωνισμό με το τραγούδι «The Code» μέσα από το οποίο εξιστορεί την διαδρομή του προς την υιοθέτηση μια μη έμφυλης ταυτότητας.

Το Nemo έγινε ο πρώτος non-binary τραγουδιστής που κερδίζει τον μουσικό διαγωνισμό.

To Nemο

«Πήραμε την καλύτερη απόφαση…»

«Σε τέτοιες εκδηλώσεις, έχει γίνει αδύνατο να συναντήσεις ένα φυσιολογικό άτομο», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Καταλαβαίνουμε καλύτερα τώρα ότι πήραμε τη σωστή απόφαση κρατώντας την Τουρκία εκτός αυτού του επαίσχυντου διαγωνισμού τα τελευταία 12 χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

Ο τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα κατήγγειλε επίσης τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων στην Τουρκία ως «υπαρξιακή απειλή» και «καταστροφή» για τη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Κρατικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα το 2023 είχε μειωθεί σε 1,51 παιδιά ανά γυναίκα.

Ο τούρκος ηγέτης καλεί εδώ και καιρό τις οικογένειες να έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά.