Απάντηση στους λογιστές οι οποίοι εντοπίζουν λάθη και καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται γιατί φέτος θα είναι λιγότεροι οι φορολογούμενοι που θα προσφύγουν στα λογιστικά γραφεία λόγω των αυτόματων φορο-δηλώσεων. «Μου κάνει εντύπωση γιατί πέρυσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή παραπρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη, ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ολη η διαδικασία που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δεν διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη για τους φορολογουμένους», απαντά η ΑΑΔΕ, για να προσθέσει ότι «καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων».

Νέος πρόεδρος στο ΤΕΕ

Τον Γιώργο Στασινό έδειχναν νικητή στις χθεσινές εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) τα αποτελέσματα σε 112 από τα 179 εκλογικά τμήματα. Ο νυν πρόεδρος και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών), που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, συγκέντρωνε το 41,07% των ψήφων. Στη 2η θέση ακολουθούσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 18,34%, ενώ την 3η θέση λάμβανε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών (υποστηρίζεται από το ΚΚΕ) με ποσοστό 9,73%. Η Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά)έλαβε 6,70% και η Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κα τη Νέα Αριστερά το 6,04%.

Κινητικότητα επενδυτών

Εντονη είναι η κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς οι προοπτικές που έχει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός έχει ανοίξει την όρεξη για επενδύσεις σε επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να τοποθετούνται εξαγοράζοντας ξενοδοχειακές μονάδες στη νησιωτική Ελλάδα. Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνες που βολιδοσκοπούν την αγορά για τις επόμενες κινήσεις τους είτε αυτές αφορούν αγορές είτε ακόμα και την ανάληψη διαχείρισης κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

11,4 εκατ. ευρώ στους νέους

Σε περισσότερους από 145.000 ανέρχονται οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν φέτος την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ στο πλαίσιο του Youth Pass 2024. Πιο αναλυτικά, στους 69.825 ανήλθαν οι νέοι 18 ετών που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση έως την καταληκτική προθεσμία στις 15 Μαΐου 2024 και για τους οποίους το κόστος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.473.750 ευρώ. Επιπρόσθετα, αυτοδίκαια λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση οι νέοι 19 ετών που είχαν κάνει ήδη αίτηση κατά το προηγούμενο έτος και οι αιτήσεις τους ανέρχονται σε 75.863 με τη συνολική ενίσχυση να φθάνει στο ποσό των 11.379.450 ευρώ.

Στο 3,2% ο πληθωρισμός

Στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και στο 2,6% στο σύνολο της ΕΕ τον Απρίλιο, στις ίδιες δηλαδή τιμές με τον Μάρτιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει καταγράψει ραγδαία πτώση τον τελευταίο χρόνο, καθώς τον Απρίλιο του 2023 υπολογιζόταν στο 7% και 8,1% αντίστοιχα σε ευρωζώνη και ΕΕ. Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι αυξημένος κατά 3,2% σε ετήσια βάση, η Ελλάδα καταγράφει τον έβδομο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της νομισματικής ένωσης, όπου πρωταθλήτρια είναι η Ρουμανία με 6,2%, ακολουθούμενη από Βέλγιο (4,9%) και Κροατία (4,7%). Ανά κατηγορία προϊόντος, ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στις υπηρεσίες (3,7% στο σύνολο της ευρωζώνης) και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα καπνά (3,2%).