Μια ισχυρή σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός αρχαίου πρωτοπλανήτη στο μέγεθος του Άρη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να άφησε μυστηριώδεις άμορφες μάζες θαμμένες βαθιά στο εσωτερικό της.

Ήταν τόσο βίαιη που εκτίναξε αρκετό υλικό ώστε να δημιουργηθεί η Σελήνη. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος πρωτοπλανήτης ονομάστηκε Θεία (στη μυθολογία η Τιτανίδα Θεία ήταν η μητέρα της Σελήνης, θεάς του φεγγαριού).

Σύμφωνα με το Futurism.com, οι επιστήμονες αρχίζουν επίσης να υποψιάζονται ότι αυτές οι θαμμένες άμορφες μάζες μπορεί να οδήγησαν και στην ανάπτυξη της τεκτονικής των πλακών, των γεωλογικών διεργασιών που ήταν αναπόσπαστο μέρος του σχηματισμού της ζωής στη Γη, και εξακολουθούν να προκαλούν σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων μέχρι σήμερα.

Η μελέτη και οι θεωρίες γύρω από τις άμορφες μάζες

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι ερευνητές χάραξαν μια γραμμή μεταξύ των μυστηριωδών άμορφων μαζών που έμειναν πίσω από τη σύγκρουση και της σύγχρονης τεκτονικής των πλακών, η οποία τελικά διαμόρφωσε τις συνθήκες που επέτρεψαν στη ζωή να ανθίσει δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα.

«Η γιγαντιαία σύγκρουση δεν είναι μόνο η αιτία για τη Σελήνη μας, αν αυτό ισχύει, αλλά καθόρισε και τις αρχικές συνθήκες της Γης μας», δήλωσε στη Washington Post ο συν-συγγραφέας της μελέτης και γεωεπιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας Qian Yuan.

Η ομάδα εξέτασε τις υπάρχουσες θεωρίες γύρω από αυτές τις άμορφες μάζες που είναι θαμμένες στον μανδύα του πλανήτη μας, οι οποίες αποτελούνται από διαφορετικά υλικά σε σχέση με το περιβάλλον τους, και το πώς δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά την πρόσκρουση, αυτές οι μάζες έδωσαν το έναυσμα για ισχυρά μανδυακά διάπειρα που ξεκίνησαν μια διαδικασία που ονομάζεται καταβύθιση, με πλάκες του φλοιού της Γης να βυθίζονται κάτω από άλλες πλάκες.

Η μελέτη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση των αρχαιότερων ορυκτών που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ήταν αποτέλεσμα της καταβύθισης πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.