Η Ισπανία χαμήλωσε τους τόνους και έκανε βήμα πίσω αναφορικά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα προσχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση μόνο σε κοινή δράση με άλλες χώρες.

«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου»

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα Παρασκευή (17/5) το ενδεχόμενο η Ισπανία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως είπε συντονίζεται με άλλες χώρες για να πραγματοποιήσει μια «κοινή αναγνώριση» και υπογράμμισε ότι την επόμενη Τετάρτη, 22 του μηνός, «θα είναι σε θέση» να πει πότε θα γίνει η αναγνώριση.

Όπως αναφέρει η El Pais, o Σάντσεθ στη συνέντευξή του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διατηρεί «ψηλά τη σημαία της λύσης των δύο κρατών», του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και ότι, όπως έχει επαναλάβει τους τελευταίους μήνες, η Ισπανία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σύντομα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει την επόμενη Τρίτη.

«Συντονιζόμαστε με άλλες χώρες για κοινή αναγνώριση», είπε αρχικά και εξήγησε λέγοντας πως: «Περιμένω την απάντηση αυτών των άλλων χωρών και πρέπει να το συζητήσω με τον κυβερνητικό μου εταίρο (το Sumar, την ομάδα υπό την ηγεσία της Γιολάντα Ντίας)».

Ο Σάντσεθ δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες συζητά το θέμα η κυβέρνησή του. Τους τελευταίους μήνες, η Ισπανία έχει συντονιστεί με τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας σε μια προσπάθεια να πείσει τη διεθνή κοινότητα να κάνει το βήμα της αναγνώρισης.

Ερωτηθείς αν, κατά τη γνώμη του, το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, δεν αποκάλυψε την «προσωπική του άποψη», υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να καθοριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, αλλά ήταν σαφής δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία, ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμα όπως είπε πιστεύει ότι οι «αδιάκριτες δολοφονίες γυναικών και παιδιών και η απαράμιλλη καταστροφή στη Γάζα» δεν έχουν οδηγήσει στην αδυναμία της Χαμάς ή σε μεγαλύτερη ασφάλεια για το Ισραήλ.

Διαβουλεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη (9/5), ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε δηλώσει ότι η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.

Από την πλευρά του Μίχαλ Μάρτιν, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης «πριν από το τέλος του μήνα».

«Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ακόμη ρευστή, διότι είμαστε ακόμη σε συζητήσεις με ορισμένες χώρες σχετικά με την από κοινού αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε την Τετάρτη (15/5) στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

«Θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες ως προς τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σίγουρα θα είναι πριν από το τέλος του μήνα», σημείωσε ο ίδιος.