Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έδινε όλο το βράδυ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος χθες το απόγευμα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ πέντε φορές στην κοιλιά, στην πόλη Χαντλόβα, μπροστά από κτίριο όπου μόλις είχε διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου της πόλης γνωστοποίησε ότι ο 59χρονος Φίτσο είχε τις αισθήσεις του όταν έφθασε, όμως μεταφέρθηκε άμεσα για να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο μιας γειτονικής πόλης, της Μπάνσκα Μπίστρικ, καθώς η κατάσταση της υγείας του θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην Μπρατισλάβα.

Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη, με τους ηγέτες να την καταδικάζουν. Επί τόπου συνελήφθη ο 71χρονος δράστης, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε φωνάξει στον σλοβάκο πρωθυπουργό «Φίτσο, έλα προς εμένα». Λίγο αργότερα, σλοβακικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πρόκειται για τον γνωστό λογοτέχνη Γιουράι Τσιντούλα, καθώς ο γιος του έκανε δηλώσεις λέγοντας πως δεν γνωρίζει για ποιο λόγο έκανε την επίθεση και διευκρίνισε πως είχε άδεια οπλοφορίας. Ο 71χρονος, εκ των ιδρυτών της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005, εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του, και ήταν μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία.

«Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό», είπε και πρόσθεσε: «Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», ανέφερε ο γιος του, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο πατέρας του είχε ψυχολογικά προβλήματα. «Δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ψυχίατρο», απάντησε. Ο Γιουράι Τσιντούλα πριν από οκτώ χρόνια ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι συγκέντρωνε υπογραφές για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, του Κινήματος κατά της Βίας. «Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων ως μια μορφή έκφρασης της συνηθισμένης δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!», έγραφε τότε. Η αστυνομία τώρα ερευνά τα κίνητρα που τον οδήγησαν να αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Φίτσο.

Οι αντιδράσεις

Σοκαρισμένος αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης. Η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε την «άθλια επίθεση» κατά του Φίτσο. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει: «Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του». Την οδύνη του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις», τόνισε σε ανάρτησή του στο X.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε παλαιότερη φωτογραφία από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ομάδας Βίσεγκραντ στην Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Σλοβακίας και σύμμαχος του Φίτσο, Πέτερ Πελεγκρίνι, δήλωσε ότι «μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού αποτελεί απειλή για όλα όσα κοσμούσαν τη δημοκρατία της Σλοβακίας μέχρι σήμερα». «Είμαι τρομοκρατημένος από το πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος προς μια άλλη πολιτική άποψη. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας δημοκρατικά και νομικά», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στην αγγλική γλώσσα στο Χ, προσθέτοντας ότι τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Παρόμοια ήταν η δήλωση του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς και του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.  Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι «τρομοκρατημένος και εξοργισμένος με την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας». «Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό του Ρόμπερτ Φίτσο, της οικογένειάς του και του σλοβακικού λαού σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το τερατώδες έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν θαρραλέο και ισχυρό άνδρα. Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι ιδιότητες θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα προς την πρόεδρο  της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα, όπου ευχήθηκε «ταχεία και πλήρη ανάρρωση».