Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα από την εγκληματική απάθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες (U.C.L.A.), κατά την επίθεση που δέχτηκαν φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων, από φιλοϊσραηλινούς αντιδιαδηλωτές.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 30ης Απριλίου, όταν ομάδα αντιδιαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί στον καταυλισμό που είχαν στήσει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, έξω από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Καθώς αυξάνονταν οι προσδοκίες ότι η αστυνομία θα άρχιζε να διαλύει τον καταυλισμό, οι αντιδιαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται στον καταυλισμό προκαλώντας τον τρόμο στους φοιτητές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την επίθεση όμως, αξιωματούχοι του πανεπιστημίου δεν έχουν ακόμη εξηγήσει γιατί οι αξιωματικοί ασφαλείας έμειναν άπραγοι για ώρες ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση, ούτε συνέλαβαν κανέναν από τους δράστες που κρατούσαν μεταλλικές ράβδους, μπουκάλια νερού και κροτίδες σε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα βίας στις διαδηλώσεις στο κολέγιο που συγκλόνισαν τη χώρα.

Η έκταση της αποτυχίας της αστυνόμευσης έγινε σαφέστερη τις τελευταίες ημέρες, καθώς μάρτυρες ήρθαν για να περιγράψουν μια χαοτική νύχτα βίας, κατά την οποία φοιητές και περαστικοί κάλεσαν επανειλημμένα το 911 και τις γραμμές έκτακτης ανάγκης, δίχως όμως καμία ανταπόκριση.

Ο Anthony Cabassa, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που δημοσίευσε βίντεο από την επίθεση, είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να συνέρρευσαν στο σημείο το βράδυ της Τρίτης, ώρες αφότου το Πανεπιστήμιο κήρυξε τον καταυλισμό παράνομο, πιστεύοντας ότι η αστυνομία θα κινηθεί για να τον καθαρίσει και να κάνει συλλήψεις.

Στη συνέχεια, όμως, οι αντιδιαδηλωτές κατέβηκαν στη διαμαρτυρία, τραβώντας τις μεταλλικές πύλες μακριά ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.

Κέλασε στο τηλεφωνικό κέντρο για βοήθεια, αλλά ο υπάλληλοι του είπε ότι τερματίζει την κλήση επειδή «έχω να χειριστώ πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

«Όλοι περιμέναμε την αστυνομία να εμφανιστεί και δεν το έκανε ποτέ», είπε ο Cabassa σε συνέντευξή του. «Καθώς η νύχτα περνούσε, όλο και περισσότεροι φιλο-ισραηλινοί άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται, σε σημείο που άρχιζε να γίνεται ανησυχητικό».

Είπε ότι μερικοί άνθρωποι φαινόταν να έφτασαν αφού είδαν μεταδόσεις της τεταμένης σκηνής που έκανε ο ίδιος και άλλοι livestreamers, θέλοντας να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Ο κόσμος απαντούσε στη ζωντανή ροή μου και έλεγε: «Μόλις εμφανίστηκα εξαιτίας σου. Μένω κοντά», είπε. Αλλά άλλοι, είπε, φάνηκε να σχεδίαζαν πιθανές συγκρούσεις, φορώντας ολόμαυρα ρούχα και μάσκες του σκι. Ο Cabassa θυμήθηκε ότι ανησυχούσε για την παρουσία τους.

Στο τέλος, περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων του Λος Άντζελες, προτού η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

Ο Brian H. Levin, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη του Μίσους και του Εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Bernardino, είπε ότι, με τη θρησκεία και την εθνικότητα στο επίκεντρο των πρόσφατων διαδηλώσεων, η επίθεση ισοδυναμεί με έγκλημα μίσους.

«Αυτό έρχεται σε μια εποχή που μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες, έχουν μια έκρηξη εγκλημάτων μίσους κατά των Αραβικών και Μουσουλμάνων και έχουν σημειώσει ρεκόρ για εγκλήματα κατά των Εβραίων», είπε.

Ο Levin παρακολούθησε το περιστατικό μέσω ζωντανής ροής και είπε ότι τα όπλα, η παρουσία μερικών από τα ίδια άτομα από προηγούμενες διαδηλώσεις και τον κυματισμό μιας κίτρινης σημαίας που σχετίζεται με το Chabad-Lubavitch, ένα Χασιδικό εβραϊκό κίνημα, υποδηλώνουν κάποιο οργανωτικό συντονισμό μεταξύ των αντιδιαδηλωτών.

Ωστόσο, ο διευθυντής του κοντινού Chabad House είπε ότι η ομάδα δεν είχε κανένα ρόλο στη διαμαρτυρία εκείνη τη νύχτα.

Αλλά σημείωσε επίσης ότι ορισμένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αντιδιαδηλωτές «ήταν αυτοσχέδια πρόχειρα όπλα» και ότι ορισμένοι άνθρωποι «μπορεί να εμφανίστηκαν τυχαία με τους δικούς τους ξεχωριστούς ξενοφοβικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς».

Την επόμενη μέρα, μετά την αποχώρηση των αντιδιαδηλωτών, αστυνομικοί κινήθηκαν για να απομακρύνουν τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό, προχωρώντας σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, οι έρευνες για το τι πραγματικά συνέβη θα μπορούσαν να διαρκέσους εβδομάδες ή μήνες.