Το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink παρουσίασε δυσλειτουργία στον πρώτο ασθενή των κλινικών δοκιμών, αν και η εταιρεία του Έλον Μασκ διαβεβαιώνει ότι το πείραμα ήταν παρόλα αυτά επιτυχές.

Η μετατόπιση ορισμένων ηλεκτροδίων που είχαν εισαχθεί στον εγκέφαλο προκάλεσε μείωση της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, ανέφερε η Neuralink στο ιστολόγιο της.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου η Wall Street Journal ζήτησε από την εταιρεία να σχολιάσει τις αναφορές ανεπίσημων πηγών για την υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Άρμπο δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο και η λειτουργία του εμφυτεύματος έχει σχεδόν επανέλθει στα αρχικά επίπεδα.

Το εμφύτευμα N1, γνωστό και ως Telepathy ή «Τηλεπάθεια», τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο στον Νόλαν Άρμπο (εικόνα), ο οποίος έχει μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω λόγω ατυχήματος σε βουτιά το 2016.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο νεαρός ασθενής μπορούσε να χειρίζεται τον υπολογιστή και να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη, σύμφωνα με βίντεο που παρουσίασε αργότερα η εταιρεία.

Το πρόβλημα της μειωμένης μεταφοράς δεδομένων είχε ήδη αντιμετωπιστεί μέχρι τον Μάρτιο, όταν η Neuralink προχώρησε σε επίδειξη, στην οποία ο Άρμπο έπαιζε σκάκι στην οθόνη του υπολογιστή.

Το Σάββατο ο Άρμπο προχώρησε σε νέα ζωντανή επίδειξη στον λογαριασμό του στο X.

Tο εμφύτευμα τοποθετείται πάνω στον εγκέφαλο και διαβάζει τη δραστηριότητα κινητικών νευρώνων (Neuralink)

Η κεντρική μονάδα του εμφυτεύματος έχει μέγεθος και σχήμα κέρματος και τοποθετείται σε μια οπή που ανοίγεται στο κρανίο. Από την κεντρική μονάδα εξέχουν 64 νήματα, καθένα από τα οποία φέρει στην άκρη 16 ηλεκτρόδια.

Τα ηλεκτρόδια, τα οποία «ράβονται» στον εγκέφαλο από χειρουργικό ρομπότ της Neuralink, διαβάζουν την δραστηριότητα νευρώνων του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, αρμόδιου για τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων. Τα σήματα που συλλέγονται αποκωδικοποιούνται και μεταφράζονται σε κινήσεις ενός κέρσορα στην οθόνη.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν ορισμένα ηλεκτρόδια αποκολλήθηκαν από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να πέσει ο ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αποκολλήθηκαν λόγω κάποιας φυσαλίδας αέρα που έμεινε παγιδευμένη στο κρανίο κατά την επέμβαση, μια επιπλοκή γνωστή ως πνευμοεγκέφαλος, δήλωσαν πηγές της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε στην αιτία του, ωστόσο η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων επανήλθε στα αρχικά επίπεδα έπειτα από τροποποίηση των αλγορίθμων που αποκωδικοποιούν τα σήματα.

Πριν από τον Άρμπο, το τσιπ είχε δοκιμαστεί σε χοίρους, πρόβατα και πιθήκους. Η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους πραγματοποιείται με άδεια της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με πηγή της Wall Street Journal, η Neuralink σχεδιάζει να συνεχίσει κανονικά την κλινική δοκιμή με εμφύτευση του τσιπ σε δύο ακόμα ασθενείς τους επόμενους μήνες, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ασφάλειας στην περίπτωση του Άρμπο.