Τα αυγά τα βάφουμε κόκκινα κάθε Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την παράδοση ενώ στο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα τα τσουγκρίζουμε λέγοντας ο ένας στον άλλον «Χριστός Ανέστη – Αληθώς ο Κύριος».

Ήξερες όμως πώς υπάρχει κόλπο που σου δίνει περισσότερες πιθανότητες ώστε να κερδίσεις στην «μάχη» των κόκκινων αυγών; Πειράματα από επιστήμονες που έχουν ενίοτε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα μελετούν την αντίδραση του αυγού στο τσούγκρισμα. Μια φορά το χρόνο μηχανικοί από το Form Finding Lab του Princeton University, δοκιμάζουν το θεώρημα του κελύφους στην πράξη σπάζοντας αυγά.

(Χάρη στο θεώρημα του κελύφους εφαρμόζουμε το νόμο της παγκόσμιας έλξης για σφαιρικά αντικείμενα -όπως τους πλανήτες-, αντιμετωπίζοντάς τα ως να ήταν σημειακές μάζες με όλη τη μάζα τους συγκεντρωμένη στο κέντρο της σφαίρας -ή του κελύφους).

Πώς θα κρατήσεις αέραιη μια πλευρά του αυγού 

Όποιος ενδιαφέρεται να κερδίσει στο τσούγκρισμα των αυγών πρέπει να χρησιμοποιήσει απλές αρχές φυσικής (δομικής) μηχανικής. Η πρώτη είναι η εξής: η γεωμετρική ακαμψία «λέει» πως όσο πιο καμπυλωτό είναι το αυγό, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση το στο τσούγκρισμα. Οπότε επιλέξτε το πιο μυτερό.

Πιο επίσημα, όλο αυτό αναφέρεται ως εξής:

«Η μηχανική συμπεριφορά των κελυφών καθορίζεται κυρίως από το συνολικό σχήμα του κελύφους. Το πόσο εκτρέπεται ένα κέλυφος μπορεί να προβλεφθεί μέσω αυτού που οι μηχανικοί αποκαλούν ακαμψία του κελύφους.

Η ακαμψία εξαρτάται από δύο παράγοντες: τις ιδιότητες του υλικού (ακαμψία υλικού) και τη γεωμετρία (γεωμετρική ακαμψία). Για τα κελύφη των αυγών, η γεωμετρική ακαμψία κυριαρχεί στη συμπεριφορά, ειδικά καθώς το υλικό όλων των αυγών είναι βασικά πανομοιότυπο. Έτσι, το μυστικό της νίκης μπορεί να αναλυθεί στο σχήμα του αυγού.

Η «στρατηγική»

#1 Διαλέγουμε το πιο μυτερό αυγό (επαναλαμβάνουμε: μόνο το πάνω μέρος έχει σημασία -το μέγεθος και το πάχος είναι ήσσονος). Η καμπυλότητα είναι το κλειδί, αλλά βεβαιωθείτε ότι το αυγό δεν έχει προϋπάρχουσες ρωγμές .

#2 Καθαρίζουμε προσεκτικά. Στο φαινόμενο της γεωμετρικής ακαμψίας που περιγράφεται παραπάνω κυριαρχεί η καμπυλότητα, με την τοπική κατάρρευση να διευκολύνεται από μικρές ατέλειες. Όπως μικρών εξογκωμάτων. Για αυτό και πρέπει να καθαρίζετε το αυγό.

#3 Βγαίνουμε στην επίθεση, με την στρατηγική να έχει στο επίκεντρο να κάνετε το πρώτο χτύπημα μύτη με μύτη -καθώς πολλοί αρχικά χρησιμοποιούν το πίσω μέρος, για να κρατήσουν ‘ζωντανή’ την κορυφή του αυγού για τη συνέχεια.

#4 Αφότου διαλυθούν όλα τα αυγά στο κάτω μέρος, έχει έλθει η ώρα να επιστρατεύσουμε τη μύτη. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε το αυγό σας με λαβή, που κάνει αδύνατο το χτύπημα σε άλλο σημείο, πέραν του πιο καμπυλωτού. Στερεώστε καλά τα μέρη πλάγια, για επιπλέον στήριξη. Εάν αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, προσπαθήστε να χτυπήσετε το πιο επίπεδο σημείο του αντιπάλου, δίπλα στη ‘μύτη’ (την κορυφή).

Επαναλαμβάνουμε (δηλαδή, οι μηχανικοί του Princeton επαναλαμβάνουν) πως δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάμε. Το πιο σημαντικό είναι το πού χτυπάμε.