Με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη γειτονική χώρα.

Η επίσκεψη αυτή, που έγινε με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ήταν η πρώτη για τον Σταϊνμάιερ στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας σε αρκετούς τομείς.

«Εύχομαι τα 100 χρόνια των σχέσεών μας να είναι ακόμη πιο ισχυρά. Ο κόσμος είναι δυναμικός, αλλά νέες χώρες με αυτοπεποίθηση αναδύονται» τόνισε ο Γερμανός πρόεδρος και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία και η Γερμανία δεν είναι οι μόνοι εταίροι, αλλά ως χώρες είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, με τον Γερμανό πρόεδρο να τονίζει ότι «η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη» και να καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα γίνει στη Γερμανία σε λίγες εβδομάδες.

«Όσον αφορά στο Μεσανατολικό διαφωνούμε σε πολλά ζητήματα» υπογράμμισε ο Σταϊνμάιερ, που εστίασε στην επίθεση που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου, στους 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς και τους εκατοντάδες ομήρους που κρατούν τα στελέχη της Χαμάς. «Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε συμβεί χωρίς την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου» συμπλήρωσε ο Γερμανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Γερμανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν και η Κύπρος.

Από τη γερμανική πλευρά, δεν έλειψαν τα σχόλια για την κατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία. Ο Σταϊνμάιερ υποστήριξε μεν ότι Γερμανία και Τουρκία περνούν οικονομικά δύσκολες στιγμές και πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, τόνισε όμως ότι ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου είναι πολύ σημαντικά για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Σε όλους τους σταθμούς αυτού του ταξιδιού, διαπίστωσα ότι η Τουρκία έχει μια πλούσια κοινωνία των πολιτών. Έχει θαρραλέους, συνειδητοποιημένους, σκληρά εργαζόμενους, αποφασισμένους ανθρώπους που υποστηρίζουν τη χώρα τους και θέλουν το καλό για τη χώρα τους» δήλωσε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Για αυτό ακριβώς εύχομαι στην Τουρκία μια δυναμική, δημοκρατική, προσανατολισμένη στην Ευρώπη ανάπτυξη».

«Πυρά» Ερντογάν για την Τελωνειακή Ένωση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε από την πλευρά του ότι έθεσε στον Γερμανό πρόεδρο το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, καθώς και το θέμα της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αμοιβαία αύξηση των επενδύσεων και ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. «Επιθυμούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με τις διμερείς μας σχέσεις και το πνεύμα της συμμαχίας. Θέλω να άρουμε πλήρως τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε στην αμυντική βιομηχανία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία θα μιλούν στο εξής για κοινά σχέδια παραγωγής στον τομέα της άμυνας και όχι για εμπόδια» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την άνοδο των ξενοφοβικών, ισλαμοφοβικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη» τόνισε ο Ερντογάν

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, με τον Ερντογάν να εκφράζει ανησυχία γιθα την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, της ισλαμοφοβίας και των ρατσιστικών οργανώσεων. «Αποδίδουμε σημασία και ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση της τουρκικής κοινότητας στη βάση της ισότιμης συμμετοχής. Θεωρούμε ότι ο νέος γερμανικός νόμος για την ιθαγένεια που επιτρέπει τη διπλή ιθαγένεια αποτελεί ένα πολύτιμο βήμα σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την άνοδο των ξενοφοβικών, ισλαμοφοβικών, ακροδεξιών και ρατσιστικών οργανώσεων στη Γερμανία, καθώς και στην Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παρουσία μελών του ΡΚΚ και «γκιουλενιστών» στη Γερμανία: «Αναφερθήκαμε επίσης στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του PKK/PYD και της FETO (γκοιουλενιστές), οι οποίες διαταράσσουν την ειρήνη του λαού μας και επιτίθενται στις αντιπροσωπείες μας. Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά αυτών των οργανώσεων που βλάπτουν πνεύμα της συμμαχίας μας. Εξέφρασα ότι αναμένουμε περισσότερη υποστήριξη και αλληλεγγύη από τις γερμανικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η εικόνα στη Γάζα

Εκτενή αναφορά έκανε ο Ερντογάν και στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 45.000 και των τραυματιών τους 75.000. «Οι Γερμανοί φίλοι μας οφείλουν να δουν αυτή την εικόνα» είπε.

«Η Γάζα και η Παλαιστίνη έχουν ισοπεδωθεί και τα πάντα έχουν καταστραφεί. Εξάλλου, τα όπλα, τα πυρομαχικά, οι δυνατότητες και ο εξοπλισμός μεταξύ Ισραήλ και Γάζας δεν μπορούν να συγκριθούν» συνέχισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έθεσε το ερώτημα: «Με ποιον συμπαρατάσσεται η Δύση; Είναι στο πλευρό του Ισραήλ. Έχει η Γάζα καμία δυνατότητα απέναντι σε αυτές τις ανελέητες επιθέσεις του Ισραήλ»;

Είπε επίσης ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια και αγώνα για την ανταλλαγή ομήρων, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι, παρά τη σκληρή ρητορική του ιδίου η χωρα του συνεχίζει το εμπόριο με το Ισραήλ. «Δεν διατηρούμε πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό έχει τελειώσει. Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Εξωτερικών μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.