Παγκόσμια Ημέρα Γης σήμερα και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο καλά δεν είναι.

Ο καυτός καιρός έχει ψήσει την Ευρώπη με περισσότερες ημέρες «ακραίου θερμικού στρες» από όσες έχουν δει ποτέ οι επιστήμονές της, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

Οι ρύποι που παγιδεύουν τη θερμότητα και φράζουν την ατμόσφαιρα συνέβαλαν στο να ωθήσουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη πέρυσι στα υψηλότερα ή δεύτερα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της Γης, της ΕΕ Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν από πρωτοφανή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας και αγχώνονται από την άβολη ζέστη τη νύχτα. Το ποσοστό των θανάτων από τη ζέστη έχει αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη μέσα σε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με την κοινή έκθεση των δύο οργανισμών για την κατάσταση του κλίματος.

«Το κόστος της δράσης για το κλίμα μπορεί να φαίνεται υψηλό», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO Celeste Saulo, «αλλά το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο».

Οι εκπομπές από την παραγωγή πλαστικών θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν και να φτάσουν στο ένα πέμπτο του προϋπολογισμού άνθρακα της Γης – έκθεση

Θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν πάνω από το μέσο όρο για 11 μήνες του 2023, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου Σεπτεμβρίου από την έναρξη των καταγραφών.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός τροφοδότησε μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν χωριά και έβγαλαν καπνό που έπνιξε μακρινές πόλεις. Οι πυρκαγιές με τις οποίες έδωσαν μάχη οι πυροσβέστες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις πληγείσες από την ξηρασία νότιες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Γράφημα του Guardian για τις υψηλές θερμοκρασίες τα έτη 2022 και 2023

Η Ελλάδα επλήγη από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ΕΕ, η οποία έκαψε 96.000 εκτάρια γης, σύμφωνα με την έκθεση.

Θανατηφόρες πλημμύρες

Οι έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν επίσης σε θανατηφόρες πλημμύρες. Η Ευρώπη ήταν περίπου 7% πιο υγρή το 2023 από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με την έκθεση, και το ένα τρίτο του ποτάμιου δικτύου της πέρασε το όριο των «υψηλών» πλημμυρών. Το ένα έκτο έφθασε σε «σοβαρά» επίπεδα.

«Το 2023, η Ευρώπη έγινε μάρτυρας της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ, ενός από τα πιο βροχερά έτη, σοβαρών θαλάσσιων καυσώνων και εκτεταμένων καταστροφικών πλημμυρών», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

«Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, καθιστώντας τα δεδομένα μας ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο ρόλος της παγκόσμιας θέρμανσης στις όλο και πιο έντονες βροχοπτώσεις δεν είναι πάντα σαφής. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, επιτρέποντας πιο ακραίες καταιγίδες, αλλά οι σύνθετες κλιματικές αλλαγές σημαίνουν ότι το νερό δεν είναι πάντα διαθέσιμο για να πέσει.

Αλλά για τους καύσωνες, η σύνδεση είναι πολύ ισχυρότερη. Η έκθεση δεν έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών από τη ζέστη το 2023, αλλά οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει τον αριθμό των νεκρών το 2022 σε 70.000 επιπλέον θανάτους.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το 2023 είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, δήλωσε η Friederike Otto, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση. «Για πολλούς από αυτούς τους θανάτους, η πρόσθετη θερμότητα που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων θα ήταν η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

«Οι ευάλωτοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν αν…»

Η έκθεση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η αδύναμη πολιτική της Ελβετίας για το κλίμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων γυναικών, οι οποίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καύσωνες.

Η απόφαση αφήνει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευάλωτες σε δικαστικές υποθέσεις που τις ωθούν να θεσπίσουν πολιτικές που θα εμποδίσουν τον πλανήτη να θερμανθεί κατά 1,5C (2,7F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η Ana Raquel Nunes, επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση, δήλωσε ότι η επείγουσα δράση για την προστασία της υγείας και τη συμπερίληψή της στην κλιματική πολιτική είναι «επιτακτική ανάγκη».

«Οτιδήποτε άλλο θα σημαίνει ότι θα αρνηθούμε στις μελλοντικές γενιές την προστασία και την πρόβλεψη που τους αξίζει», δήλωσε.

Εκτός από την επισήμανση των ακραίων κλιματικών ζημιών, οι επιστήμονες επεσήμαναν επίσης το ρεκόρ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Το 2023, το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 36% το προηγούμενο έτος.

Η Friederike Otto δήλωσε: «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΠΕ θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποδοτική από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, οι καύσωνες θα συνεχίσουν να γίνονται πιο θερμοί και οι ευάλωτοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν».