Περιμένοντας τα ματς των play offs για τα οποία θα σας γράψω αύριο θέλω να πω ότι είναι πραγματικά κρίμα που οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο όσο οι Ευρωπαίοι και οι Λατινοαμερικάνοι. Σε διαφορετική περίπτωση σίγουρα θα έστελναν κλιμάκια μεγάλων τους πανεπιστημίων (του Κολούμπια, του Χάρβαρντ, του Γέιλ κ.λπ.) να μελετήσουν την εντυπωσιακή μεταμόρφωση των ελληνικών ομάδων που παίζουν στα play outs και που είναι να απορείς πώς δεν διεκδικούν το πρωτάθλημα. Αυτή την αγωνιστική ο Παναιτωλικός πέρασε σαν σίφουνας από την Τρίπολη: ο τοπικός Αστέρας έχει πάρει διαζύγιο από τη νίκη καιρό τώρα. Η δε Κηφισιά έκανε ανατροπή στο Περιστέρι σε τέσσερα λεπτά κερδίζοντας τον Ατρόμητο 2-1. Εχασε βέβαια ο Βόλος από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (1-2), αλλά πιστεύω πως δεν θα έχει άλλη απώλεια βαθμών μέχρι το τέλος.

Αστείο

Κάποτε οι 30 βαθμοί ήταν αρκετοί για να μείνει μια ομάδα στην κατηγορία. Φέτος θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι. Αν συνεχιστεί αυτό του χρόνου κάποιος θα κάνει 7 νίκες σε 7 ματς. Και μάλλον θα υποβιβαστεί ώστε να γίνει όλο ακόμα περισσότερο αστείο.

Χάρρυ Κλυνν

Δεν υπαινίσσομαι, προς Θεού, πως κάτι ύποπτο συμβαίνει. Αλλωστε στην Ελλάδα είναι όλα καθαρά και με σφραγίδα των αθλητικών εισαγγελέων. Πέρυσι η εταιρεία ελέγχου ΕΠΑΘΛΑ, αυτή που πολύ σωστά και με βάση τις διεθνείς συμφωνίες δημιούργησε ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, έστειλε στον αθλητικό εισαγγελέα κάμποσα ματς μερικά από τα οποία έγιναν και στα play outs. Υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα γίνουν διώξεις. Η Λίγκα, μάλιστα, υπό τον φόβο ότι μπορεί να υποβιβαστούν αρκετές ομάδες, ζήτησε τροποποίηση των κανονισμών ώστε να τιμωρούνται οι ομάδες για ματς με αποδεδειγμένα συμφωνημένο αποτέλεσμα μόνο με αφαιρέσεις βαθμών. Αλλά ούτε τιμωρίες υπήρχαν, ούτε καν σοβαρές έρευνες. Και φέτος παρακολουθούμε τα συναρπαστικότερα play outs της ιστορίας. Που θυμίζουν την παλιά εκείνη ρήση του Χάρρυ Κλυνν: «εβγαίνουν όλοι νικητές και χάνουν όλοι οι άλλοι»…

Πρόγραμμα

Στο μεταξύ η Λίγκα προβληματίζεται για το τι θα γίνει με το πρόγραμμα των play offs στη συνέχεια μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του UEFA Conference League. Η διοργανώτρια αρχή είναι μάλλον τυχερή διότι φέτος το Πάσχα είναι αργά. Η διακοπή για το Πάσχα ήταν προγραμματισμένη και έτσι, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αγωνιστική, δεν θα υπάρξει και αναβολή ματς του Ολυμπιακού πριν απ’ το παιχνίδι με την Αστον Βίλα. Το βέβαιο είναι ότι θα αναβληθεί για δεύτερη φορά το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Και ότι ο Ολυμπιακός θα ζητήσει αναβολή του παιχνιδιού των play offs πριν απ’ τη ρεβάνς με την Αστον Βίλα στο Καραϊσκάκη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα αναβληθεί μόνο το δικό του παιχνίδι ή όλα τα ματς της αγωνιστικής. Κάτι μου λέει πως θα γίνει το δεύτερο.

Επίσης χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμα πιστεύω πως θα έχουμε και αναβολή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος. Ηταν προγραμματισμένος να γίνει στις 18 Μαΐου: ακούγεται πως θα γίνει στις 25. Ολο αυτό το μπλέξιμο φυσικά προέκυψε γιατί τον Δεκέμβριο αναβλήθηκε μια αγωνιστική επειδή κάποιος έγραψε στο Instagram κάτι εναντίον της γυναίκας του διαιτητή Παπαπέτρου. Και γιατί στη συνέχεια ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, άτυπος ηγέτης των ελλήνων διαιτητών, ήθελε να δει τον Πρωθυπουργό να του μιλήσει για τα προβλήματα της ελληνικής διαιτησίας. (Τα θυμίζω αυτά γιατί στη χώρα του ό,τι να ‘ναι δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιος να κατηγορήσει τον Ολυμπιακό γιατί προκρίθηκε στον ημιτελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και αναστάτωσε τα play offs…).

Τελικός

Πριν απ’ τον ημιτελικό του UEFA Conference League ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του σήμερα ένα τελικό: η ομάδα των ταλαντούχων πιτσιρικάδων του θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Youth League, του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων δηλαδή, την ομάδα της Μίλαν στην Νιόν της Ελβετίας. Και ο Ολυμπιακός και οι Ιταλοί προκρίθηκαν στα πέναλτι: η ελληνική ομάδα απέκλεισε τη Ναντ και η Μίλαν την Πόρτο. Οι Ιταλοί είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για την έκβαση του τελικού, όχι μόνο γιατί έχουν καλή ομάδα, αλλά γιατί έφτασαν στον τελικό με μυθιστορηματικό τρόπο: ισοφάρισαν την Πόρτο στις καθυστερήσεις του αγώνα και τη λύγισαν στα πέναλτι. Υπογράμμιζαν ωστόσο χθες σε κάθε τους δημοσίευμα πως ο Ολυμπιακός στην πορεία του προς τον τελικό έχει αποκλείσει δυο ιταλικές ομάδες: τη Λέτσε και την Ιντερ. Και το θεωρούν λόγο συναγερμού.

Επιτυχία

Για τα παιδιά του Συλαϊδόπουλου και του Μαυρογενίδη ό,τι και να συμβεί σήμερα και μόνο η παρουσία τους στον τελικό είναι τεράστια επιτυχία. Εφτασαν σε αυτόν δείχνοντας την ποιότητά τους (κερδίζοντας την Μπάγερν Μονάχου εκτός έδρας) αλλά και τον χαρακτήρα και την πίστη τους (επικρατώντας στα πέναλτι στα ματς με την Ιντερ, τη Λανς και τη Ναντ). Ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα το πιο βασικό είναι να έχουν στο μυαλό τους ότι το σημερινό ματς είναι ένας σταθμός στον δρόμο για την καταξίωση: τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Διότι μόνο έτσι θα κάνουν καριέρα.

Τσιτσιπάς

Στο μεταξύ ο Στέφανος Τσιτσιπάς χθες έπαιξε δεύτερο σερί τελικό σε ένα τουρνουά στο χώμα: μια εβδομάδα μετά τον θρίαμβό του στο Μόντε Κάρλο αγωνίστηκε στον τελικό του τουρνουά της Βαρκελώνης πάλι με αντίπαλο τον Κάσπερ Ρουντ που κέρδισε στο Μονακό. Αυτή τη φορά δεν κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο: ο καλός και εργατικός Νορβηγός επικράτησε στον τελικό με 2-0 καθώς κέρδισε δύσκολα με 7-5 το πρώτο σετ, αλλά σχετικά εύκολα (με 6-3) το δεύτερο. Στο τένις είναι πάντα δύσκολο να κερδίσει κάποιος έναν ισάξιο αντίπαλό του δυο φορές σε επτά μέρες και μάλιστα σε δυο σερί τελικούς. Ο έλληνας τενίστας είχε φανεί λίγο κουρασμένος και στα δυο προηγούμενα του τελικού παιχνίδια του. Αλλά είναι σημαντικό ότι ο Τσιτσιπάς αγωνίζεται στο χώμα εξαιρετικά: η χθεσινή του ήττα ήταν φέτος η πρώτη μόλις.

Σκληρός

Διάφοροι ειδήμονες επισημαίνουν πως ο Τσιτσιπάς έχει φορμαριστεί νωρίς: το μεγάλο τουρνουά στο χώμα, το παριζιάνικο Ρολάν Γκαρός, θα αρχίσει σε ένα μήνα και ο Ελληνας κινδυνεύει να φτάσει σε αυτό κουρασμένος αν συνεχίσει να παίζει σε όλα τα τουρνουά και να προχωράει και αρκετά. Το ακούω αλλά δεν συμφωνώ. Ο Τσιτσιπάς έχει αντοχές. Νίκες χρειάζεται. Γιατί μόνο αυτές μπορεί να τον βοηθήσουν να σκληρύνει. Πράγμα απαραίτητο.