Για τη μάχη των ευρωεκλογών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο όνομα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, μίλησε χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκτίμησε πως «το βράδυ των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο κόμμα από τα μεγάλα που θα έχει αύξηση των ποσοστών του και σε σχέση με τις εθνικές και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές».

«Εγώ δεν καλύπτομαι από το ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αλλά η πατρίδα μας χρειάζεται σωστή αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει. Τα προβλήματα θα το έχουν τα κόμματα που πέφτουν», προσέθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ κάνοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για υποψηφιότητα με «ψηφοθηρικά κίνητρα».

«Η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου είναι εθνικό ζήτημα. Τα κίνητρα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ούτε εθνικά ούτε ευρωπαϊκά, είναι ψηφοθηρικά. Η θέση του κ. Μπελέρη είναι εκεί που τον ψήφισε ο λαός της Χιμάρας. Δήμαρχος στην περιοχή του. Μου κάνει εντύπωση, τη μία μέρα υποψήφιος ο κ. Μπελέρης και την άλλη μέρα η κυρία Μπακογιάννη φέρνει ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να ενταχτεί το Κόσοβο και ο υπουργός Εξωτερικών δεν συμφωνεί. Μας εκθέτουν. Το ψηφοδέλτιό μας είναι κόσμημα. Έχουμε άτομα από τον αθλητισμό, από τον πολιτισμό και νέους ανθρώπους», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2024 ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ. Πρώτος λόγος να αποδοκιμάσει τη Νέα Δημοκρατία, Δεύτερος για να έχει μία σοβαρή, ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που να αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τροπάριο και να κοιτάξει τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και να έχει συγχρόνως και μία κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο τρίτος λόγος είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν σταθεί δίπλα στα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας σταθερά σε σχέση με τους υπόλοιπους γι’ αυτό αξίζει στον ελληνικό λαό να μας εμπιστευτεί», είπε ακόμα.

Για τις δημοσκοπήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για τις δημοσκοπήσεις. «Το θέμα το μεγάλο είναι πως η ΝΔ έχει χάσει το 30% της δύναμής της. Το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει αλλά μεγαλώνει αργά, είναι ένα θέμα, θα το δούμε. Αλλά, δεν συζητάμε πώς ένα κόμμα χάνει 25-30% των δυνάμεών του μέσα σε ένα χρόνο; Γιατί; Επειδή το καλοκαίρι καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, καταστράφηκε η Ρόδος, ο Έβρος, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η ακρίβεια καλπάζει, σκάνδαλα, στα οποία δεν δίνεται απάντηση από τη Δικαιοσύνη. Έχουμε συνεχώς προσπάθειες από την κυβέρνηση για συγκάλυψη στα Τέμπη. στα e-mail, στις υποκλοπές», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να ζητήσει επαναεπιβεβαίωση στο πρόσωπο του, καθώς σε προηγούμενη δήλωση που είχε κάνει ο ίδιος είχε πει πως η τρίτη θέση του ΠΑΣΟΚ θα είναι πολιτική ήττα, είπε:

«Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο πυλώνας ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή. Πώς να εκφράσει τα προβλήματα των πολιτών όταν στη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση πάει και διαφημίζει σπίτι 2 εκατ. ευρώ; Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καταθέσει ακόμα Πόθεν Έσχες. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ένα ισχυρό ποσοστό για να καλέσει στο προσκήνιο όχι στο παρασκήνιο – γιατί ακούμε πολλά σενάρια – σε προγραμματική σύγκλιση δυνάμεις όπως ανθρώπους που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία αλλά καταλαβαίνουν ότι η αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη έχει πιάσει κόκκινο, ανθρώπους της Αριστεράς που καταλαβαίνουν ότι αυτή η ηγεσία δεν εκφράζει την Αριστερά αλλά κάτι άλλο. Αν κάποιος πολίτης θέλει να στείλει μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, αξίζει να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί όσες ήττες έχει υποστεί το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη προέρχονται από δικές μου πρωτοβουλίες είτε στο θέμα των υποκλοπών είτε στο θέμα των Τεμπών είτε στις δημοτικές εκλογές.

«Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου, παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής»

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «χρυσός χορηγός», υποστήριξε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός, όπως είπε, ότι το κόμμα του αναδείκνυε τα ψέματα επί μια εβδομάδα του πρωθυπουργού και των υπουργών του για τη διαρροή των email στην κυρία Ασημακοπούλου δείχνοντας πόσο αναξιόπιστοι είναι, και ο κ. Κασσελάκης έλεγε: «φέρτε διεθνείς παρατηρητές».

«Προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου, παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής», είπε ακόμα.

Για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, λέγοντας πως η ακρίβεια αποτελεί το απόλυτο πρόβλημα. «Ο κόσμος πια βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ειδικά άνθρωποι με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το δεύτερο είναι το εθνικό σύστημα υγείας και το τρίτο που μακροπρόθεσμα είναι το πιο σημαντικό, είναι το δημογραφικό».

«Έχω ζητήσει να γίνει debate των πολιτικών αρχηγών για να πούμε τις θέσεις μας, να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα και να αφήσουμε τα επικοινωνιακά σόου και το TikTok. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές πω η ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς. Τον Μάρτιο είχαμε υπερτετραπλάσια αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα σε σχέση με τον μ.ο. της Ε.Ε. Προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ελέγχους με μεγαλύτερα πρόστιμα για να συμμορφωθούν μεγάλες πολυεθνικές, φορολόγηση των υπερκερδών, και πρέπει να γίνει μία ενιαία αρχή καταναλωτών. Έχουμε καταθέσει νόμο, αλλά αυτό δεν το έχει δεχτεί η ΝΔ», είπε ακόμα.

Τόνισε πως η αγοραστική δύναμη, του ελληνικού λαού είναι δεύτερη από το τέλος της ΕΕ και μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία και συνέχισε λέγοντας:

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν απόλυτη αποτυχία. Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε αλα καρτ με τα αναδρομικά. Είναι τέτοια η κερδοσκοπία του κράτους από το ΦΠΑ που έχει δυνατότητα να κάνει κάποιες πολιτικές. Όπου και αν πάω η κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας και το κόστος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να δώσουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί τους. Η απάντηση της ΝΔ ήταν τα απογευματινά χειρουργεία. Και εμείς το είχαμε πει αλλά με χαμηλό κόστος και με περισσότερο προσωπικό. Κατέθεσα μία τροπολογία για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες για το επίδομα μητρότητας. Η ΝΔ μας είπε πως δεν μπορεί να το κάνει και 1 χρόνο μετά το έκανε».

Ανάγκη να αναγεννηθεί το ΕΣΥ

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμη, ότι ανέδειξε το αυξημένο κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους για να ζουν με αξιοπρέπεια και να δοθούν τα αναδρομικά που αποφάσισε η Δικαιοσύνη υπάρχουν με δόσεις για να μην προκύψει μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Ακόμα επεσήμανε την άμεση ανάγκη να αναγεννηθεί το ΕΣΥ  αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να δημιουργηθούν παντού ισχυρά δίκτυα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να ενταχθούν στα βαρέα κι ανθυγιεινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως είναι απέναντι στη ΝΔ ενώ σχολίασε και τη δήλωση Κασσελάκη για το θαύμα στη βάπτισή του.

«Εμείς είμαστε απέναντι στη ΝΔ. Έχουμε και ένα κόμμα, που βρέθηκε κάποιος στην ηγεσία που προσβάλει τις κυρίαρχες αρχές της Αριστεράς. Εάν έλεγα εγώ ότι έγινε ένα θαύμα στη βάπτισή μου, θα με έπαιρνε ποτέ σοβαρά κανείς; Να το έλεγαν ακροδεξιοί, αλλά να τα ακούμε αυτά από την Αριστερά;», διερωτήθηκε.

«Αν ο κόσμος προτιμά από την πολιτική τη διασκέδαση κι όχι τις λύσεις στα προβλήματά του, ας πάρει αυτόν τον κόσμο», προσέθεσε.