Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται τη δική της οικονομική στρατηγική για να αντιμετωπίσει την επιθετική υποστήριξη των εγχώριων κλάδων από ΗΠΑ και Κίνα, σύμφωνα με ειδική έκθεση για την ανταγωνιστικότητα που παρουσίασε στην ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Η Εκθεση Λέτα με τίτλο «Πολύ περισσότερο από μια αγορά» ζητεί αυστηρότερους και πιο ξεκάθαρους κανόνες για την ενοποίηση και ισχυροποίηση στην ΕΕ των κλάδων των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς κι έναν νέο ευρωπαϊκό κώδικα λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν χθες τη νέα «Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας», όπως αποκαλείται, με στόχο να κλείσει το χάσμα του μπλοκ με τους κινέζους και αμερικανούς αντιπάλους, εν μέσω φόβου ότι οι βιομηχανίες της ηπείρου σε διάφορους κλάδους θα μείνουν πίσω στις εξελίξεις. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής βοήθειας για να στηρίξουν τους πιο κρίσιμους κλάδους τους.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις γίνεται όλο και μεγαλύτερο» ανέφερε ο Λέτα παρουσιάζοντας την έκθεση των σχεδόν 150 σελίδων.

Αρση φραγμών

Η Εκθεση Λέτα είναι πολύ εκτεταμένη, αλλά επικεντρώνεται στην ιδέα ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του προστατευτισμού απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η μεγέθυνση των δραστηριοτήτων συγκεκριμένων κλάδων σε μεγάλη κλίμακα είναι το κλειδί για την ώθηση σε νέες πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Η Εκθεση Λέτα μεταξύ άλλων τονίζει την ανάγκη στήριξης και στις υπηρεσίες.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι πλέον 300 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων κατευθύνονται στο εξωτερικό ως επενδύσεις, κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις των κατακερματισμένων αγορών της ΕΕ.

«Η ενοποίηση της ενιαίας αγοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι» είπε. «Το μείζον ζήτημα είναι πώς θα κινητοποιηθούν [τα κεφάλαια] των Ευρωπαίων και θα διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα προχωρήσει καλά και με την απαραίτητη χρηματοδότηση» είπε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η Εκθεση Λέτα ανέφερε ότι η εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων για τα αγαθά και τις υπηρεσίες θα μπορούσε έως το 2030 να ξεκλειδώσει έως και 700 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη αποδοτικότητας.

«Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Αντιμετωπίζουμε περίπλοκες προκλήσεις» παραδέχτηκε ο επικεφαλής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, καθώς από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία του κορωνοϊού έως την ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οικονομία της Ευρώπης δεν έχει ακόμη ανακάμψει από μια σειρά από μεγάλα, συνεχόμενα πλήγματα.

Η Ενωση Αγορών Κεφαλαίου

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες μαζί με τον Λέτα ο Μισέλ είπε ότι το σχέδιο για την αποκαλούμενη Ενωση Αγορών Κεφαλαίου (Capital Markets Union – CMU) μπορεί να ξεκλειδώσει τρισεκατομμύρια ευρώ – όπως είπε – σε πιθανές επενδύσεις. Πρόκειται για ποσά που θα ανταγωνιστούν και πιθανώς θα ξεπεράσουν τον αποκαλούμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (US Inflation Reduction Act – IRA) που περιλαμβάνει 369 δισ. δολ. σε επιδοτήσεις για εταιρείες.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος από την πλευρά μου ότι το Capital Markets Union είναι ο καλύτερος ευρωπαϊκός IRA που μπορούμε να αναπτύξουμε, καθώς υπάρχουν τρισεκατομμύρια ευρώ πόρων που μπορούν να κινητοποιηθούν – που δεν [κινητοποιούνται] σήμερα – για την τόνωση, την υποστήριξη, την ανάπτυξη την καινοτομία, τις επενδύσεις» είπε ο Μισέλ στο Euractiv.