ΑΝΤΖΕΛΑ ΡΕΪΝΕΡ

Το σκάνδαλο και η αμηχανία

Το σκάνδαλο στο οποίο έχει εμπλακεί εδώ και εβδομάδες η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Αντζελα Ρέινερ εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την αντιπολίτευση στο Λονδίνο. Οι «Times» αποκάλυψαν ότι η αστυνομία ερευνά «πολλαπλές κατηγορίες» κατά της Ρέινερ, με 12 ερευνητές να ασχολούνται στην υπόθεση. Η βουλευτής των Εργατικών, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω του πληθωρικού της χαρακτήρα μεταξύ των ψηφοφόρων, κατηγορείται για φοροδιαφυγή: δεν πλήρωσε τους φόρους που οφείλονταν για την πώληση του σπιτιού της, επειδή δεν ήταν η κύρια κατοικία της, όπως δήλωσε. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι θα είχε δώσει και ψευδή στοιχεία και ίσως εκμεταλλευόταν την έκπτωση στους δημοτικούς φόρους.

Εκείνη δηλώνει αθώα και υπόσχεται ότι θα παραιτηθεί αν κριθεί ένοχη. Μέχρι στιγμής ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ την υπερασπίζεται, αλλά η αμηχανία στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνεται. Το αξιοσημείωτο όμως είναι η σταυροφορία που εξαπέλυσαν εναντίον της οι δεξιές εφημερίδες ταμπλόιντ, που πλέον φιλοξενούν καθημερινά την υπόθεση στο πρωτοσέλιδο.

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Θα ζητήσει αμέσως εκλογές

Με τις δημοσκοπήσεις να την εμφανίζουν αναμφίβολα πρώτη πολιτική δύναμη στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η Ακροδεξιά στη Γαλλία θέτει ζήτημα διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών. Η Μαρίν Λεπέν μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα της έρθει πρώτο στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον 29χρονο Ζορντάν Μπαρντελά λαμβάνει το 32,5% των προθέσεων ψήφου και βρίσκεται 15 μονάδες μπροστά από την παράταξη του Μακρόν.

«Από τη στιγμή που ο πρόεδρος θα υποστεί εκλογική ήττα θα πρέπει να προχωρήσει στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ώστε αυτή που θα προκύψει να αντανακλά τη βούληση του γαλλικού λαού», ανέφερε η Λεπέν, ενώ ο Μπαρντελά είπε πως «με 15 μονάδες διαφορά υπάρχει πρόβλημα, όχι νομιμότητας, αλλά αξιοπιστίας για την προεδρική πλειοψηφία».

ΜΠΙΟΡΝ ΧΕΚΕ

Το σύνθημα των Ναζί

Ξεκίνησε χθες στη Γερμανία η δίκη ενός από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος AfD. Ο 52χρονος Μπιορν Χέκε, ηγέτης του κόμματος στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, κατηγορείται για χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών οργανώσεων επειδή σε μια συγκέντρωση στην πόλη Μέρσεμπουργκ τον Μάιο του 2021 είχε φωνάξει το σύνθημα «Τα πάντα για τη Γερμανία!». Αυτό ήταν το σύνθημα της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης του Χίτλερ Sturmabteilung, των ταγμάτων εφόδου SΑ. Είχαν δράσει ιδιαίτερα όταν ο Χίτλερ και το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα ανήλθαν στην εξουσία το 1933, τρομοκρατώντας, βασανίζοντας και σκοτώνοντας κυρίως Εβραίους και κομμουνιστές. Το 1945 απαγορεύτηκε κάθε προπαγάνδα που είχε σχέση με το Τρίτο Ράιχ και η χρήση του συνθήματος αυτού.

Ο Χέκε ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε την προέλευση της φράσης ως συνθήματος των Ναζί, κάτι που οι εισαγγελείς δεν δέχονται. Η χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών οργανώσεων μπορεί να επιφέρει πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.