Νόμο, με τον οποίο μειώνει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη νομική αλλαγή φύλου από τα 18 στα 16 έτη και διευκολύνει την πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις, ψήφισε το κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Ο νόμος πέρασε με 234 ψήφους υπέρ και 94 κατά από το κοινοβούλιο,που έχει 349 μέλη.

Αν και η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε τη νόμιμη αλλαγή φύλου το 1972, η νέα πρόταση, που αποσκοπεί στο να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό και να απλοποιήσει τη διαδικασία, προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χώρα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον ήταν διχασμένος ως προς το θέμα.

Το κόμμα του πρωθυπουργού, οι Μετριοπαθείς, και οι Φιλελεύθεροιι υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό τον νόμο, ενώ το μικρότερο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν κατά του νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Σουηδοί Δημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα που υποστηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν συμμετέχει σε αυτή, ήταν αντίθετοι.

Πέρα από τη μείωση της ηλικίας, ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να καταστήσει απλούστερο για ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, μια διαδικασία που σήμερα μπορεί να κρατήσει μέχρι και επτά χρόνια.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Σουηδών δεν θα παρατηρήσει ποτέ ότι ο νόμος έχει αλλάξει, αλλά για ορισμένα τρανς άτομα ο νέος νόμος κάνει μια μεγάλη και σημαντική διαφορά», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Γιόχαν Χούλτμπεργκ, βουλευτής που εκπροσωπεί το κυβερνών συντηρητικό κόμμα των Μετριών.

Οι νόμοι που θα τεθούν σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2025

Δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2025: Ένας που ρυθμίζει τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αλλαγή φύλου και ο δεύτερος ρυθμίζει τη διοικητική διαδικασία για την αλλαγή φύλου.

Στο εξής η αλλαγή θα γίνεται ακόμη και από τα 16, αν και όσοι είναι κάτω των 18 θα χρειάζονται την έγκριση των γονέων τους, ενός γιατρού και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας.

Δεν θα απαιτείται πλέον η διάγνωση της δυσφορίας του φύλου, την οποία ένα άτομο μπορεί να βιώνει ως αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας μεταξύ του βιολογικού του φύλου και του φύλου με το οποίο ταυτίζεται.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη φυλομετάβαση θα επιτρέπονται από την ηλικία των 18 ετών, αλλά δεν θα απαιτείται πλέον η έγκριση του συμβουλίου.

Η αφαίρεση των ωοθηκών ή των όρχεων θα επιτρέπεται μόνο από την ηλικία των 23 ετών, όπως ισχύει σήμερα.