Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις check in σε ένα ξενοδοχείο έχοντας ένα μυστικό υπόγειο καταφύγιο κάτω από αυτό;

Κι όμως, κοντά στο White Sulphur Springs στη Δυτική Βιρτζίνια, υπάρχει το «Greenbrier» που διαθέτει ένα μυστικό καταφύγιο. Πρόκειται για ένα πολυτελές τουριστικό αξιοθέατο που καλωσορίζει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, χάρη στο παρελθόν και την ιστορία του.

Πώς είναι ο χώρος 

Με 1.000 κρεβάτια για ύπνο, καφετέρια για δείπνο, ένα νοσοκομείο και όλα πίσω από μια πόρτα 25 τόνων, το καταφύγιο κάτω από το «Greenbrier» έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κάποιος αν τα πράγματα δεν πάνε καλά κατά την διάρκεια των διακοπών του και ξεσπάσει π.χ. πόλεμος.

Όμως αυτό το καταφύγιο δεν φτιάχτηκε για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, αλλά για τους νομοθέτες των ΗΠΑ και έναν προσωπικό βοηθό για τον καθένα από αυτούς.

Η ύπαρξή του ήρθε στο φως μόλις πριν από 32 χρόνια, όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post, Ted Gup, έγραψε ένα άρθρο σχετικά με αυτό και έτσι οι ντόπιοι σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι υπήρχε καταφύγιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.

Πότε κατασκευάστηκε

Κατασκευασμένο κρυφά από το 1959 έως το 1962, το καταφύγιο κάτω από το «Greenbrier» χτίστηκε για να στεγάσει όλα τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το καταφύγιο διαθέτει θαλάμους απολύμανσης, μονάδα εντατικής θεραπείας, αμφιθέατρα καθώς και αίθουσα ενημέρωσης και επικοινωνίας έτσι ώστε οι αξιωματούχοι να μπορούσαν, τουλάχιστον, να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση στη χώρα από εκεί, εάν χρειαζόταν.

Η κωδική ονομασία

Η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με το πολυτελές ξενοδοχείο για βοήθεια στη δημιουργία του καταφυγίου, το οποίο είχε την κωδική ονομασία «Project Greek Island», καθώς φοβόταν ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν εκεί εάν ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.

Οι οικοδομικές εργασίες συγκαλύφθηκαν έξυπνα από την ανέγερση μιας πτέρυγας στο θέρετρο, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν κατάλαβε ότι παράλληλα κατασκευαζόταν κι ένα καταφύγιο.

Αφού ολοκληρώθηκε το εφοδίασαν με φορτία προμηθειών, αν και κανένα από τα 535 μέλη του Κογκρέσου δεν χρειάστηκε ποτέ να το χρησιμοποιήσει.